Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość magda13433

czy dziecko urodzone w tzw.wolnym zwiazku moze nosic nazwiko ojca

Polecane posty

Gość magda13433

bo moj chlopak twierdzi ze skoro nie bylo slubu to dziecko urodzone w takim zwiazku nosi nazwisko matki a ja slyszalam ze jesli ojciec uzna dziecko to dziecko moze nosic jego nazwisko ale nie jestem pewna wiec jak to jest

Gość magda13433
dzieki dziewczyny tak tez myslalam bo co ma slub do tego

pewnie, że może jak ojciec sie zgodzi, sama znam dwójkę takich dzieci, pozdrawiam

Gość oj nieładnie
dzieci się rodzi po ślubie i nie ma problemu.

dziecko moze nosic ojca nazwisko. wiem bo sama mam dziecko bez slubu slub tu nie ma zadnego znaczenia to tylko formalnosc tak ze sie nie martw

Pewnie że moze, jak idziecie do urzedu zgłosić urodzenie dziecka i po akt urodzenia to musicie byś przy tym oboje i w obecności urzedniczki ojciec poswiadcza swoje ojcostwo:)

Gość csi krakow
zauwazylyscie ze pomieszane sa godziny ostatnich 3 wypowiedzi na tej stronie ???:)

Gość mama25
mam dziecko które się urodziło ponad rok przed naszym ślubem i nosi nazwisko ojca. Trzeba tylko w urzędzie dopełnić wszelkie formalności i ojciec musi podpisać że uznaje dziecko i że dziecko będzie nosić jego nazwisko. Jedyne co to adres. Jeśli mieszkacie osobno to dziecko będzie zarejestrowane na adres matki bo na ojca nie może. Ale coś ci poradze jeśli nie macie zamiaru brać ślubu to zostaw dziecku twoje nazwisko.

Gość pomieszane godziny
? przecież pierwsza z tych wypowiedzi jest jeszcze z zeszłego roku:O z 18 października

Gość zagubiona1
dlaczego trzeba zarejestrować na adres matki???? ja właśnie chcę zarejestrować na adres ojca, mamy dwa różne adresy zameldowania i z pewnych względów nie mogę/nie chcę zarejestrowaźć na swój adres. Niech mi ktoś wyjaśni czy tak jest naprawdę. Bo ta wiadomość mnie zmartwiła :(

oj neładnie--> a kto powiedział. ze dzieci rodzi sie po slubie...:P toz to głupota...

Oczywiście że może nosić nazwisko ojca tylko, że on musi wyrazić na to zgodę. Jeżeli ojciec robi jakieś problemy, to czasem może wyjść taka sytuacja, że dziecko będzie musiało nosić nazwisko matki. Jeżeli koniecznie chcesz żeby dziecko nosiło nazwisko ojca, a on by się na to nie zgodził, to zostają badania genetyczne, ustalenie ojcostwa i sądowy nakaz nadania nazwiska.