Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Ciekawa22

Prawdziwe kruche ciasto

Polecane posty

Gość Ciekawa22

Powiedzcie mi,czy znacie przepis na prawdziwie KRUCHE ciasto??Zawsze jak pieke kruche ciasto to wychodzi mi twarde jak podeszwa od buta :(.Tego nie da sie jesc. Jakie skladniki sa potrzebne do prawdziwego kruchego ciasta,jak to ciasto wyrabiac na stolnicy,itp. Za wszystkie odpowiedzi dziekuje.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość do prawdziwie kruchego ciasta
powinnaś użyć oprócz mąki prawdziwego masła, samych żółtek i cukru pudru

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Niewielki dodatek smalcu sprawi, że ciasto będzie kruchutkie. Jeśli w przepisie jest "25 dag masła lub margaryny" ( tej drugiej nawiasem nie polecam - trucizna!), to wskazana mieszanina 15 dag masła + 10 dag smalcu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość podajcie mi caly przepis
na kruche ciasto, jakie skladniki, jakie proporcje, jak sie je zagniata dopiero ucze sie piec wiec kazda wasza rada jest na miare zlota:D a najlepiej podajcie mi przepis na caly placek na kruchym ciescie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
250 g masła roślinnego 1/2 kg mąki 1/2 szklanki cukru pudru 4 - 6 zółtek Zalezy od wielkości jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy Maka na stolnicę, w dzirkę włożyć zimne masło, wsypać cukier puder i proszek do pieczenia i cukier waniliowy i posiekać nożem tak zeby się wszystko połączyło, potem do tego wbić żóltka i wyrobić rękami. Włożyć w chłodne miejsce na ok 1 h albo zamrozić w zamra zalniku i do pieczenia zetrzec na tarce. To jest przepis mojej mamy i zawsze wychodzi pyszne kruche ciasto. I na każde 1/2 kg mąki zawsze dajesz 250 g masła

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Proszę uprzejmię : 1/2 kg mąki 25 dag tłuszczu 15 dag cukru-pudru 1 całe jajko + 1 żółtko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 opakowania cukru wanilinowego Do mąki wbijamy jajka, wsypujemy 12,5 dag cukru pudru, proszek do pieczenia. Wkładamy tłuszcz ( z lodówy), siekamy nożem do drobnych grudek, potem szybko zagniatamy i wkładamy do lodówki (mninimum godzina). Układamy w tortownicy : warstwę startego na grubej tarce ciasta warstwę surowych jabłek +cynamon kolejna warstwa ciasta ( może być mniej niż na spodzie) Wstawiamy do dobrze nagrzanego piekarnika (ok.200st.). Po upieczeniu posypujemy resztą cukru pudru i cukrem waniliowym. Dodatek jabłek nie jest obligatoryjny - tu akurat wyszła nam szarlotka ;) Ale mozna też ułożyć marmoladę, powidła, połówki śliwek

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ponoć takie najsłuszniejsze politycznie.... Próbowałam bez proszku, ale wychodziła zelówa :( Mój Dziadek - cukiernik dodawał do kruchego nie surowe jajka, tylko same żółtka ugotowane na twardo i przetarte przez sito. Istne szaleństwo.... Mawiał, iż kruchość kruchego ciasta winna wynikać z właściwego stosunku tłuszczu do mąki... Więcej tajemnic fachu cukierniczego nie pamiętam, bom smarkulą była, jak Dziadek odszedł był ze świata...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
no tak... w sumie jak robie standardowe kruche na dużej blaszce, to dodaję niewielką ilość proszku, no ale kiedy robię kruche ciasteczka....to niestety proszek jest nie wskazany, bo rosną jakieś dziwolągi i ciasteczka zatracają swój kształt.po upieczeniu chowam je do puszek i tak sobie leżakują i zawsze są kruchutkie :-) mój wujek też był cukiernikiem....

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość prawdziwe kruche
do prawdziwego kruchego nie dodaje sie jajaek tylko sama make tluszcz( maslo) i cukier po dodaniu jajek wychodzi ciasto tzn polkruche, bardziej elastyczne i latwiejsze do manipulowania ale mniej "kruche" po upieczniu

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość podajcie mi caly przepis
dziekuje wam baaardzo:D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kruche na drożdżach....
zatanawiające....

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja od zawsze robie tak
i wychodzi idealne! i jak ladnie rosnie i jest pyszne :) 3 szklanki maki 5 zoltek 1 margaryna 2 lyzeczki cukru pudru szklanka cukru mozna dodac cukier waniliowy :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kruche na drożdżach
tereklo...ja nie mówię, że ono nie dobre-wierzę, że pyszne, po prostu pierwszy raz się zetknęłąm z takim przepisem. napewno wypróbuję:-) pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość JendrekWymadrzala
Przepis jak przepis ale dopracowany i gwarantujący że ciasto zostanie zjedzone w pół dnia!!! ciasto: 6 żółtek 0,7 szklanki cukru 1/2 kg mąki (do kruchego , krupczatki oczywiście) kostka masła- żadnych zamienników łyżeczka proszku do pieczenia wanilia lub porcja cukru waniliowego szczypta soli nadzienie; rabarbar 03- 05 szklanki cukru w zależności od rodzaju rabarbaru wykonanie ciasta 1-wszystko razem zagnieść i wsadzić do lodówki na godzinę 2-nagrzać piekarnik 180stopni 3-blachę posmarować margaryną i posypać bułką tartą 4- zimne ciasto rozkruszyć ręcznie lub tarką na całej blasze (zostawić 1/10 na posypkę) 5-piec dziesięć minut 6- pokrojony w kostkę i zmieszany z cukrem rabarbar lekko przesmażyć i wyłożyć na lekko przypieczone ciasto 7- wsadzi ponownie do piekarnika a po 5 minutach nałożyć posypkę z reszty ciasta 8 Piec dalej w temp 160stopni ok 15 minut 9- wyjąc z pieca i zajadać się ile wejdzie Można jeszcze zrobić pianę z białek i nałożyć na rabarbar (na to dopiero potem posypka) Pomysły typu kruche ciasto bez jajka albo na margarynie to przepraszam ale realizowane są w "pysznych wypiekach" w tanich marketach , więc lepiej od razu tam leciec zanim się trudzić. Bez proszku do pieczenia też niestety nic z tego. Ilość cukru można zmieniać w zależności od upodobań smakowych natomiast na górę można dać też śliwki jagody , jabłka , reszty nie ruszać!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość lotta 23
prawdziwe kruche ciasto - mąka krupczatka + żółtka +masło +cukier puder.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zupełnie nie rozumiem
Łyżka lub dwie smietany i juz masz miękkie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość lololopppppppp
Prawdziwe,kruche ciasto to: mąka krupczatka ok 3 szklanki,masło 15 dkg,10 dkg smalcu,1 cukier waniliowy,1 łyżeczka proszku do pieczenia,z dodatkiem śmietany to już nie jest kruche,tylko półkruche:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×