Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość anetapopławska

Jakie wina i do czego?

Polecane posty

Gość anetapopławska
Ludziska! Jakie rodzaje win podajecie do różnych mięs, potraw, pomóżcie, niech to będzie dla mnie pomoc.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zasada jest taka
białe wina do białego mięsa, czerwone do czerwonego

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość do obiadu wytrawne
i półwytrawne, a do deserów i popijawy półsłodkie i słodkie mówie oczywiście o winach gronowych :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość rózowe do zapiekanek
i innej mieszaniny mięs i warzyw :D albo dla smakoszy do wszystkiego i bez niczego :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość anetapopławska
ulotna, powiedz jakie winko do serów pleśniowych, innych, wogóle przekąsek na bankiecik?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość do serów białe wytrawne
lu półwytrawne :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość oho
jakie winko podać do makaronu z grzybami, proszę o pomoc, zaraz mam gości!!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość białe półwytrawne

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
odnosnie wina sa 2 zasady: 1. biale do bialego miesa, czzerwone do czerwonego 2. zasade nr. 1 mozna lamac i zmieniac w dowolny sposob i pij co lubisz :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość oho
a jakie wino półwytrawne jest dobre do makaronu z grzybami polećcie coś do 40 zł

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kot trzpiot
Don Barosso , zarówno białe jak i czerwone. Tyle co pamietam .. pijam duzo win ale niestety nie mam pamieci do ich nazw. dokonuję zakupu po identyfikacji etykiety :(((

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość oho
dzięki, ale....hmm cena niska, słyszałam, że wina powinno się kupować powyżej 20 zł

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość oho
ale cóż...może jest dobre i tańsze.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość nie jest już zbronione
picie białego wina do krwistego steka, nikt już nie pastrzy krzywo, gdy ktoś popija jesiotra czerwonym winem, zależ to tylko i wyłącznie od preferencji gości, jeśżli ktos pije tylko białe wino, nie zmusisz go do czerwonego, mimo, ze lepiej smakuje.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość oho
dokładnie.Mam kilka w razie czego, to zmykam, dzieki, papa

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość wino
Do dania głównego, w zależności co zaserwowano, podajemy wina wytrawne, półwytrawne, bądź półsłodkie i koniecznie schłodzone. Do ciemnego mięsa, jak i dań z grzybów, czy tłustych serów, najlepiej podać wino czerwone, wytrawne, zaś do drobiu ewentualnie można podać wino białe. Na wystawnych, eleganckich przyjęciach do drobiu podajemy jednak wino czerwone, wytrawne. Ryby, białe mięsa, potrawy z jaj serwujemy najczęściej w towarzystwie wina białego, wytrawnego. Do kawioru podajemy szampana, zaś do deserów najlepsze są wina słodkie, a także musujące podawane w temperaturze pokojowej. Do kawy także można podać alkohol, ale oczywiście nie wino, tylko koniak, winiak czy likier.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Widzę, ze poprzednik doskonale zna się na winie, no w sumie mogę tylko potwierdzić, choć chyba tak dokładnie bym tego nie ujęła. Wino to jeden z lepszych napojów alkoholowych, niektórzy mówią o nim "szlachetny" i w sumie się nie dziwie, bo od wieków gości na dworach.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Owszem, jest to szlachetny trunek, który bardzo lubię, zwłaszcza jak jest dobrze dobrany do posiłku. Ostatnio byłam na kolacje w krakowskiej restauracji Le Scandale, i tam było podane bardzo dobre wino do owoców morza - Neblina Sauvignon Blanc. Białe wytrawne wino, które ma lekko cytrusowy posmak. Delikatne i świeże :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość arabska_utopia
Ostatnio moje ulubione winne połączenie to lampka chilijskiego "Carmenere" do tego hummus "whomus?" i kromka żytniego chleba z chrupiącą skórką. Rewelacja! :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ryby, drób i cielęcina lubią tylko białe wina. Zaś pod sarny, woły, wieprze jest czerwone wino lepsze. Deser, fructa i łakotki lubią tylko wina słodkie. A szampana, wie i kiep, Można w czasie, po i przed.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość szoque!
fajny wierszyk :) ja pije czerwone do wszystkiego, ale dobieram smakowo i rodzajowo :) biale lubie czasem w lecie dla ochlody. slodkiego nie tykam.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×