Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dolores696

A czy ktoś zna tutaj gwarę podlaską czyli tzw .chachłacki??

Polecane posty

Gość dolores696

Tak,moja rodzina jest z Podlasia i jeżdząc tam coraz bardziej zaczynam 'zaciągać" hehe w każdym badz razie kto zna i kto jak przyjedzie z Podlaskiego zaciąga:)

Gość ha ha ha ha ha ha
jestem z suwalk i jak odwiedzalam studiujacego na poludniu polski brata, to kazdy mowil: o jak ladnie zaciagasz, jak twoj starszy gdy tu przyjechal :D

Gość ha ha ha ha ha ha
nigdy nie slyszalam, zeby to nasze zaciaganie tak sie nazywalo, czyli, ze co, ze ja chachlam :P

Gość ha ha ha ha ha ha
suwalczanka, gdzie mieszkasz w s???

Gość dolores696
no ja własnie jak wracam z Brańska to mama mnie w sklepie ucisza a nawet prosi żebym nic nie mówiła(mieszkam w okolicach wa-wy) no bo to tak jest 2 tony głośniej plus jeszcze te : ŁO,MUSI,POSZŁA JA itd;p

Gość ha ha ha ha ha ha
ej sorry, ale ty chyba bylas na jakiejs mega WSI, bo u nas to tylko sie zaciaga

Gość ha ha ha ha ha ha
ok, ja mieszkalam powiedzmy niedaleko kowalskiego - os.polnoc, bo troche temu wybylam z kraju, na szczescie jade na swieta, wiec drzyjcie :P

Gość dolores696
No ja tez sie zdziwiłam ale ktoś to gdzieś napisał i to wyczytałam. Połączenie białoruskiego,ukraińskiego i polskiego. Ja tam mówie,że to zaciąganie ale najgorsze ,że to wciąga rozmowa nawet przez telefon z siostrą z Łap już mnie nakręca ;p

Gość ha ha ha ha ha ha
a gdzie sie teraz wychodzi na imprezy, bo wypadlam z obiegu ostanio

yyyy nigdzie? :O ja nie jestem na stałe w mieście bo studiuje poza ale nie ma gdzie pójść :O ostatnio byłam w Kuźni ale to jakieś 4 lata temu...w Piwnicy są niby jakieś imprezy ale to nie moje klimaty

Gość dolores696
No nie byłam na mega wsi bo czy jestem w Białym czy W Bielsku czy w Łapach wszędzie to jest no może nie ąz tak jak k/Brańska ,ale jest jest :) W Suwałkach nei byłam jeszcze ;p

Gość dziamgolek
up up up

Gość to prawda
chachłacki nie jest gwarą podlaską tylko mieszaniną polskiego i białoruskiego jeszcze spotykaną przy granicy z białorusią , używają jej głównie starsi mieszkańcy

Gość lredka
Ja pochodzę z okolic Białej Podlaskiej. Obecnie studiuję w Warszawie i wielu mioch znajomych mówi mi, że zaciąąąąagam;) Zauważyli też że czesto używam słów: tako, toż, czemuż nie i ogólnie przedłużam wyrazy jak mówie. Ja osobiście tego nie czuję. Ale skoro da się to wyłapac w mojej mowie, to pewnie cos w tym jest. Teraz to już ginie, ale pokolenie mich dziadków czy rodziców mocno zaciąga.

Gość lredka
No i jeszcze: dawaj (np. dawaj pójdziemy), weź (weź kup), dla (pokaż dla Mamy, dyplom dla Ani).

Gość wezowiusz
tak z ciekawości zapytam, czy ktoś z Was spotkał się z językiem pod nazwą WYMYSOJER a właściwie wymysojerys używaną w mowie i piśmie od wieków w miasteczku Wilamowice ok. 15 km. od Bielska-Białej ? jajecznicę tam nazywają mołfońkuch :)

Gość alesia
kab was uiech chalera! nichto p swojemu ni umieje a usie takiji mudry! Żywie Padlasze i Padleszuki!

Gość no fajnie............
Chachlacki to nie tyle co tzw zaciaganie Chyba, ze sie myle to prosze mnie wyprowadzic z bledu

Gość no fajnie............
nie doczytalam , Alesia dobrze howrujesz :D

Gość alesia
howruje? nie. jak cos to hawaru :)

Gość Lubelsky
Nie, źle Howrysz

Gość a może raczej
haworysz?

Gość Lublsky
Ups, popełniłem literóweczkę Howorysz Poza tym niajśmiejsznijsze słowo w tej gwarze to ,,szmondia"

Gość nie chchłam
Ale zaciąąąąąąąąąąąąąąąąąąąąąąąąąągam :D I nie umiem się tego zaciągania pozbyć, mimo że od lat mieszkam gdzie indziej :D