Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nalogowa kafeteriuszka

Nie rozumiem islamu.

Polecane posty

Czy ktos sie na nim zna? Dlaczego Bog jest dla nich tak wazny? Dlaczego nawet gdy podaruje im sie wolnosc i nowoczesnosc to z nia walcza?

z tego samego powodu, dla ktorego nasz kler przypomnial sobie po 16 latach, ze jest cos takiego jak teczki, ale dobrze by bylo, zeby ludzie wierzyli, ze nic odkrywczego w nich nie ma... ot, czasem danie nie wystarczy odpowiednio doprawic, trzeba je jeszcze wlasciwie podac.

Gość bo u nich ewolucja zatrzymala
sie juz znaaaaaczny czas temu :O Kiedys byli pierwszą z cywilizacji, kiedy w Europie ludzie polowali na zwierza z zaostrzonymi kijami w arabii (ogólnie od turcji itp.) kwitła medycyna, filozofia, astronomia itp. A teraz ? caly swiat niemal, ten cywilizowany poszedl naprzód a oni zostali w tyle ze swoim fanatyzmem religijnym :( szkoda ludu z jednej strony, my tez moglismy tak wygladac gdyby wciaz panowaly mroki sredniowiecza (cóż, czasami sie wydaje ze u nas wciaz te mroki sa ... :( )

Gość a kto go
rozumie?!?!?! :O:O:O:O:O:O:O:O:O:O chorzy ludzie, chorzy wyznawcy, chore kraje z islamem :O:O:O:O samo zło tam panuje, gdzie tam jest Bóg??????????????????????????????????????????????????? w tym piekle??? :O:O:O

Gość a kto go
bredzisz..........:O:O:O:O:O

nie gadajcie glupot. jest cywilizowany islam (turcja) i jest staroswiecki (arabia saudyjska), tak jak chrzescijanstwo moze byc nowoczesne (USA) i staroswieckie (polska)...

Gość aaaaaaaaaaaa..
a co to znaczy bigotka?????????????????????????????????????????????????

zachód potrafił w jakimś stopniu pogodzic religie z zyciem swieckim, dla niektórych jest to dekadencja, rozwiązłosc czy tez upadek moralnosci, dla innych - chcących zyc w swietym spokoju - jest to po prostu tolerancja ich sposobu na zycie : zyj i daj zyc innym ... oczywiscie ze u nas sa jakies chore "sekty" ale jak narazie sa to wciaz sekty ... Islam wygląda jak cała sekta, która robi pranie mózgu ...

Zastanawia mnie fakt, ze muzulmanie potrafia np przez 20-30 lat zyc w takim kraju jak UK czy USA, niby wtopic sie w spoleczenstwo, a potem nagle sie okazuje, ze tak naprawde to oni nienawidza tego swiata, swoich dotychczasowych przyjaciol, sasiadow, wybieraja swoj kraj i nienawisc. Albo rewolucja w Iranie w 1979 - za szacha oczywiscie nie bylo idealnie, ale kobiety mogly sie uczyc, pracowac, ludzie ubierali sie nowoczesnie, mieli kina, restauracje, nagle okazalo sie, ze oni tego nienawidza, zniszczyli kina i restauracje, ubrali siebie i kobiety w dlugie szaty i znowu przesiedli sie na osiolki, ze sie tak wyraze.

Gość a kto go
żaden Bóg nie powienien patrzeć na śmierć w imię niczego,ani nikogo, na zło i inne skrajne debilstwo :O:O Więc co jest tam normalnego?!?! dla mnie to chorzy ludzie.Boje się takich narodów jak ognia, bo jeszcze nam kiedyś pokażą zamachami... :O:O:O W życiu nie zrozumiem islamu i nawet nie chce zrozumieć, dla mnie śmierć jest czymś niezrozumiałym, zabijać się w imie czegoś:O

lesne mruczenie - Turcja jest niby nowoczesna, a tez zaczyna sie cofac, coraz wiecej kobiet z wlasnego wyboru znowu zaklada chusty na glowe :O Wiec cos w tym musi byc, ale co?

Gość a kto go
u nas też są różne skrajne przypadki, ale nikt się nie wysadza, ani dwustu osób w powietrze w imię Chrystusa:O:O tamte kraje powinni zrównać z ziemią dla bezpieczeństwa innych narodów :O:O

ksenofaryna - to prawda, ale jednak nie dotyczy to tak zdecydowanej czesci naszego narodu.

Gość a kto go
Rydzyk przy tym wszystkich to jest pryszcz :D:D:D:D:D

ksenofaryna ale u nas do tego czynu poderwało by sie troche, a tam wszyscy :O

Gość a kto go
byłam w turcji, byłam w iraku...kiedyś a teraz wróciłam po 3ech tygodniach z Idnii....nie pojmuje wielu rzeczy.................. :O

Gość a kto go
akurat idnie to nie to,ale i tak jest to trudne do ogranięcia :)

Najdziwniejsze jest to, ze oni sa inni niz caly swiat. Bo jakos czy to ludzie z Filipin, z Chin czy Kongo, potrafia wspolzyc z innymi narodowosciami, i ze sie tak wyraze, jestesmy podobni pod wzgledem pogladow na pokoj. Jak Chinczyk pojedzie do Stanow to jest troche inny, ale ani nikomu nie przeszkadza, ani nikogo nie zabija w imie wiary. Tylko muzulmanie sa inni. I to ci z krajow arabskich, bo niewidzialam muzulmanow-Murzynow o terrorystycznych zapedach.

Gość a kto go
dokładnie............

a kto go to - w Indiach tez jest bardzo duzo muzulmanow

nalogowa - gdybys przesledzila historie religii w turcji czy polsce, a przede wszystkim reformy i wprowadzanie ich w zycie, interpretacje dziel \"swietych\" itp itd, to bys doszla pewnie do tego wniosku co ja - ze jestesmy 100 lat za murzynami. wbrew pozorom jest cos takiego jak postepowy islam i jest on wlasnie w turcji. dlatego nalezy przyjac turcje do UE, bo wtedy mamy szanse ucywilizowac ich wszystkich poprzez turcje, a jezeli sie zamkniemy, to oni nas doslownie zjedza. zreszta, ja jako ateista czasem mam ochote strzelac do jednych i drugich (w obronie koniecznej) p.s. nie chodzi o to, jak my ich postrzegamy, ale o to, jak oni postrzegaja siebie.przecietna babka z arabii saudyjskiej nie przyjedzie do francji czy polski, nie zobaczy, ze mozna zyc inaczej - bo po prostu nie wypuszcza jej z kraju. ale pozwola jej juz jechac do turcji, tam gdzie niby panuje ta sama religia, ale jednak mozna nieporownywalnie wiecej - bo ta religia jest inaczej interpretowana. i ona tam widzi, ze w hotelu nie ma strzalki na suficie,w ktora strone nalezy sie modlic, ze 50% przechodniow ma w dupie nawolywania do modlitwy itd... i w tym tkwi wlasnie klucz. wysilcie sie i pomyslcie czasem ich kategoriami, szczegolnie ze to my wyrznelismy miliony ich w imie \"naszej\" wiary, a nie odwrotnie.

Gość Znacznie uproscilas Ksenia
i to tak ze mozna by odpowiedziec ale rece opadaja :O

Gość a kto go
dla mnie i tak islam jest, był i będzie chory, niezależnie od USA... :O bo oni akurat nie wysadzają ich w powietrze....... :O:O:O tylko jest odwrotnie

Problem nienawisci do USA i do zaprowadzania "cywilizowanych" porzadkow na sile rozumiem, tez bym w takiej sytuacji pewnie walczyla... Ale to nie tylko o to chodzi. Skad ta nienawisc nawet jesli nikt im tego porzadku sila nie wprowadza? Albo jak mozna zyc 30 lat w UK (na dodatek na koszt tegoz panstwa) i opowiadac jaki to zly kraj i ze najchetniej wysadziloby sie go w powietrze (kiedys widzialam program o takim wlasnie facecie!). Jak mozna studiaowac w europejskiej szkole i wymagac, aby uczyl cie mezczyzna, bo kobieta nie moze byc madrzejsza od Ciebie? (wg mnie jesli im sie nie podoba rownouprawnienie w Europie to niech zostana na studiach u siebie w kraju). Jak mozna wymagac tolerancji dla swej nietolerancji i nienawisci? Problem jest bardziej skomplikowany niz tylko kwestia nienawisci do najezdzcy.

fakt-katolicyzm nie byl wiele lepszy -tez mordowali, ale przynajmniej nie jest to zapisane w prawach wiary.... ja tam od jakiegos czasu nie poczuwam sie do zadnej religi chociaz nie krzywdze ludzi i zwierzat (wegetarianizm itd) mluzumanie nie zrezygnuja za szybko z tej religi bo daje im wladze, zreszta praktycznie kazdemu narodowi/religi zdarzaly sie takie rzeczy-przynajmniej zabijajac wzglednie bezbolesnie zdecydowanie gorsze bylo to co niemcy robili w czasie wojny........ pomietacie przepowiednie nostradamusa (albo hopi juz nie pamietam) ze ostatni bedzie czarny papiez a potem na europe napadna muzulmanie? bo benek ma czarnego czlowieka w herbie

lesne mruczenie - chodzi wlasnie o to, ze oni nawet zyjac w zachodniej cywilizacji, widzac ja, wcale jej nie chca. Dla nich to grzech i pewnie gdyby jakas muzulmanka przyjechala do Turcji i zobaczyla cala ta nowoczesnosc to by sie zgorszyla i predzej wyruszyla na swieta wojne niz wziela z tego przyklad. To mnie wlasnie zadziwia w islamie, ze ludzie wciaz do niego wracaja. I jak im dasz kino i McDonald'sa to je uznaja za narzedzie szatana i spala. Chocby po 20 latach ich uzywania. W Turcji tez widac te tendencje.

Poza tym nie zalozylam tego tematu zeby sie z kogos nasmiewac, zalozylam go, aby o tym podyskutowac, moze sie czegos dowiedziec. Wiec ja z kolei nie rozumiem zdania: "Cóż to w ogóle za stwierdzenie: "nie rozumiem Islamu"?" Chyba normalne, czy mam to krotkie zdanie jakos przeanalizowac? "Nie rozumiesz, to poczytaj trochę." - czytam, i wciaz nie rozumiem.

ja mysle, ze wszystko sprowadza sie do 3-ech rzeczy na tym swiecie: 1. seks 2. wladza 3. pieniadz i gdzie by nie spojrzec o to wlasnie chodzi

Coz, w Uk muzulmanie maja lepsza opieke socjalna od Anglikow :O

Gość W niemczech socjalne było
ogromne, co 4 rodzina Turecka zyła sobie spokojnie i dostatnio na garnuszku panstwa ... nie wierze by we Francji było inaczej, nie wierze tez ze kraje Euroipy zach. w ogóle sciagały imigrantów do siebie, ludzie decydujący sie wyjechac do innych krajów muszą miec NAPRAWDE cholernie zle w swoim wlasnym a to ze są w innym daje im prawo niszczenia i demolowania kraju w którym sie znalezli ??? (np. Francja). Tak zle im jest w tych krajach ? to moga wracac do swojego uzbekistanu, kazachstanu, iraku, mozambiku itp. itd. nikt ich tutaj nie trzyma :O wiec o co chodzi ?