Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Ilonaa22

Mleko

Polecane posty

Gość Ilonaa22

Zastanawiam sie nad prosta sprawa-nad mlekiem .Otoz,zastanawia mnie to,ze zawsze kiedy wypije chociazby kubek mleka,zawsze poprawia mi sie humor.Staje sie weselsza,tak jak po zjedzeniu czekolady . Czy mleko posiada jakies skladniki "rozweselajace" jak np.czekolada??

Gość swinkowaaaaaaaa 24
ja jak jestem zla to mnie mleko uspokaja:) chyba musis byc cos w tym.

Niektórzy dietetycy mówią, że zgodnie z naturą mleko mogą pić tylko dzieci. Potem się wyrasta. Może Ty jeszcze nie wyrosłaś?

Gość wkurzonnnna
męczysz tymi pytaniami

Gość Ilonaa22
Ale ja sie pytam z czystej ciekawosci.

z tego co wiem, mleko zawiera tryptofan, który jest potrzebny do wytwarzania serotoniny - hormonu szczescia mnie osobiscie kubek ciepłego mleka wieczorem uspokaja i ułatwia spokojne zasypianie... nie rozumiem opinii, ze mleka nie nalezy pic w wieku doroslym, bo szkodzi... z tego co wiem, niektorzy moga cierpiec na nietolerancje laktozy, jesli nie pili mleka przez dlugi okres ale ostatnio dokopalam sie do powaznych artykułow na ten temat, z ktorych jasno wynikalo, ze nie u kazdej doroslej osoby enzym trawiacy laktoze zanika. Malo tego, nawet jesli zanikł, to mozne znow byc wytwarzany, jesli bedziemy przez dluzszy czas pic np jogurty czy kefiry czyli produkty mleczne ale fermentowane...

Gość Janek z budowy.
czy mleko w piersi kobiecej jak sie nimi tymi piersiami trzesie lub ugniata to moze sie zsiąśc lub sie ser zrobić/

aszka - pijac napoje mleczne fermentowane nie powodujemy zaniku nietolerancji laktozy. osoby z ta nietolerancja moga pic napoje fermentowane dlatego, ze w nich praktycznie NIE MA laktozy (zostala przefermentowana).

--- anyżówka napoje fermentowane maja laktoze i to wcale nie tak malutko... zawieraja one znacznie mniej laktozy a do tego maja dobroczynne bakterie, które łagodza dolegliwości związane z nietolerancja laktozy (np dolegliwosci ze strony żołądka). Stopień nietolerancji laktozy jest różny. Niektóre z przyczyn nietolerancji laktozy są dobrze znane. Na przykład, pewne choroby związane z trawieniem lub uszkodzenia jelita cienkiego mogą obniżyć ilość wytwarzanych enzymów. Ilość wytwarzanych enzymów po pewnym czasie może sie jednak zmienic. Wielu lekarzy uwaza nawet, ze spozywając regularnie mleko mozna stopniowo podnosic poziom wytwarzanych enzymów. Dyskusja nad tym, czy mleko jest szkodliwe czy nie przypomina dyskusję, jaką co jakiś czas podnoszą zwolennicy masła albo margaryny... Jednoznacznej opinii w tej chwili wydac nie mozna. Czas pokaze co z tego wyniknie...

a co do tryptofanu, to oczywiscie jest on potrzebny do wytwarzania serotoniny, ale aby wytworzyła sie serotonina potrzebne jest cos wiecej niz tryptofan :-) mam nadzieje, ze nie zamotałam za bardzo swoich wypowiedzi... :P

Gość mlekoo
mleko jest baaardzo niezdrowe,przestancie pic mleko-powiedziala mi to lekarka medycyny naturalnej

Gość odp.
Bardzo lubię mleko :) piję codziennie, ale nie odczuwam po nim żadnej poprawy nastroju, to pewnie sprawa indywidualna. właśnie - kwestia indywidualna ! Nie piszcie, że mleko jest niezdrowe/zdrowe, wszystko zależy od organizmu, mój tato np. rozchorowywuje się wręcz po mleku :o natychmiast dostaje biegunki, zaczyna go boleć brzuch itp. przypadłości a mama - kiedy była w trakcie radioterapii ( leczenie raka złośliwego z przerzutami ) piła 1,5 - 2 litry mleka dziennie, taką miała na nie ochotę, że nie nadążaliśmy z kupowaniem ;) i wyszła z tej paskudnej choroby, to już 9 lat bez wznowy i przerzutów.

Gość fajnie masz...
a ja nie lubie mleka, niedobrze mi po nim, moze dlatego ze kiedys pilam prawie codziennie.

Gość jak można
nie lubić mleka ! :D