przenoszę 17 Napisano Październik 26, 2006 Wychowywanie polskich dzieci za granica [26.10] 04:17 Kaska34 Od wielu lat mieszkamy w Kanadzie, moje dzieci sie tu urodzily (troje) tu gdzie mieszkamy jest bardzo mala polonia wiec mamy bardzo ograniczony kontakt z Polakami Moj najstarszy syn (9 lat) jako male dziecko slicznie mowil po polsku... niestety coraz gorzej mu to idzie a corka (5 lat) wcale nie chce.... wszystko rozumie ale mowic nie chce... najmlodsza jeszcze nie mowi... Wszyscy znajomi i rodzina w Polsce mnie bardzo krytykuja... i maja racje... to moja odpowiedzialnosc i obowiazek zeby ich nauczyc... ale to nie takie proste... Czy jest tu ktos z podobnym problemem? Prosze podzielcie sie swoimi sposobami na zachecenie dzieci do nauki Polskiego Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość ooooooooooooooo Napisano Październik 26, 2006 Mieszkam w anglii ale moj synek urodzil sie w polsce sadze ze mowy ojczystej nie zapomni (mimo ze ladnie juz mowi po angielsku) bo w domu rozmawiamy tylko po polsku. Zreszta moj syn nie lubi jak mowie czasem do niego po angielsku tak dla zabawy (pewnie przeszkadza mu moj akcent). Moze sprobuj wprowadzic zasade ze w domu komunikujecie sie tylko po polsku (jesli twoj partner jest kanadyjczykiem to bedzie ciut trudniej) mow do dzieci po polsku i oczekuj odpowiedzi w jezyku polskim, zdobadz polskie ksiazki do czytania i czytaj dzieciom lub niech czytaja samodzielnie (te wieksze) moze tez bajki z polskim dubbingiem lub lektorem... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość kofinka Napisano Październik 26, 2006 postaraj sie o polskie filmy. Najlepiej jakby ktos przyjechal do ciebie z Polski kto nie mowi po angielsku, wtedy dziecko wie ze aby sie porozumiec musi mowic po polsku. A tak wogole to nic nie pomoze jak dzieciak jest uparty. Mam 2 dzieci, przez jakis czas wcale nie milalam kontaktu z polskim jezykiem i dzieci przestaly mowic po polsku. Teraz jezdza czesto do dziadkow i wiedza ze dziadek ani babcia nie mowia po angielsku to zaczeli mowic po polsku. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość emiiilka Napisano Październik 26, 2006 ja mam kilezanke w ameryce ktora pojechala tam do mamy ,wyjechala z polski majac jakies 11lat ale wychowala sie w polsce no i po latach przestala mowic po polsku mimo to ze wszyscy w domu po polsku mowia ona rozumie ale nie mowi:D Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość do przenosze Napisano Październik 26, 2006 A bralas pod uwage polska szkole? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach