Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

niebieska sukienka

dziewczyny jak to jest z tym bialym zlotem-sciera sie czy nie sciera?

Polecane posty

Gość aaaanet
białe złoto najczęściej jest rodowane i rod rzeczywiście się ściera;

Gość ja mam białe ale nierodowane
i nic sie nie ściera, bo nie ma co. Białe złoto jest żółtawe, ale na kilometr widać, że nie jest to tradycyjne zółte złoto, bo jest bardzo jaśniutkie.

Ja mam obrączke z bialego zlota - blyszczącą, półokrągłą z Apartu (wiec raczej pokryta rodem) - choc nie jestem do konca pewna. Noszę ja od 45 dni i nie widze, zeby sie cokolwiek ścierało :P A nawet jak sie zetrze to nic nie szkodzi, bo biale zloto ma lekka zóltawa barwe i nie zamienilabym go przenigdy na zólte :))

oweszem rod sie sciera ja tez mam pierścionek z bialego złota nierodowany, ale nie jest zółtawy, jest naprawdę biały jednak rożni sie od rodowanych bo w świetle błyszczy naprawdę na biało (tamte wyglądają jakoś tak hmmm jask lusterko ;)), natosmiast z tego co wiem, to mój narzeczony mial duzy problem ze znalezieniem jubilera ktory robi pierścionki nierodowane z naprawde białego!! czystego złota, zresztą on sie na tym nie zna, i pewnie kupiłby rodowany, gdyby nie pewiem uczciwy jubiler który powiedział co i jak :)

aaa jeśli codzi jeszcze o ceny, to jest troche drozsze od rodowanego, alre tylko to białe naprawde białe ;) bo nie wiem czy wiecie, ale biale złoto tak czy siak u roznych jubilerów może mieć całkiem inna barwe, wiec ja bym radzila poszukać takiego, ktory używa dobrego jasnego złota :)

Nosze od dnia slubu z białego złota i nic sie nie sciera,powiedziałabym że nawet bardziej sie błyszczy

Z tego co wiem to biale zloto to tylko nazwa handlowa. Nie wystepuje w \"przyrodzie\". Podobno to zwykle zloto z jakimis domieszkami(mowe o tym nierodowanym). A co z obraczkami dziewczyny? Zdecydowalyscie sie na tradycyjne czy na biale zloto? holly no prosze cie po 45 dniach to nawet drucik pokryty farba nie powinnien sie zetrzec:)Ale co bedzie za 30 lat?

Niebieska Sukienko - raczej nie przewiduje nosic obrączki przez cale zycie - jest ona dla mnie tylko symbolem, równie dobrze moglabym sie bez niej obejsc. Podejrzewam ze za pare lat zastąpie ją obraczką tytanowa, albo pierścionkiem. Co do nazwy biale zloto - faktycznie nie występuje. jesli masz czas - to zakup sobie jakis pierscionek z bialego zlota i zobaczysz jak sie bedzie zachowywal, wtedy łatwiej bedzie podjąc decyzje :)) Jesli masz opory to zamów z żóltego - zawsze pewniej :)) Ja wole biale - wygladaja szlachetniej i wcale nie jak ze srebra - w ogole nie wiem jak mozna mylic \'biale\' zloto ze srebrem :)) Przeciez to kompletnie inaczej wyglada

Określenie \"białe złoto\" jest nazwą handlową. W rzeczywistości barwa \"białego złota\" jest szara z lekkim zabarwieniem żółci. Jeżeli w noszonym wyrobie chcemy uzyskać barwę białą -metaliczną, staje się niezbędne nałożenie na wyrób warstwy rodu. Jego powłoka jest trwała na odbarwienia chemiczne, jak również u większości osób nie powoduje uczuleń i zmian alergicznych. Jednakże rod sie ściera i po pewnym czasie zewnętrzna warstwa obrączki staje sie szara. Ze wzgledów na wysokie koszty powtórne nałożenie rodu jest nieopłacalne. Można również wyrób wypolerować i pozostać przy kolorze szarym metalicznym (lekko żółtawym). To jest czesc artykulu o bialym zlocie :))

holly dzieki te informacje juz w necie znalazlam. My chcemy miec ta jedna obraczke do konca zycia w zwiazku z czym ma oka jako tako wygladac za te kilkadziesiat lat. Chyba musze sie przekonac do tradycyjnego zoltego zlota.

czesc moi znajomi śłubowali 3 lata temu kupowali z białego złota obraczki w Kruku i niestety musieli szybciutko zmieniac nan nowe pozdrawiam

Poniewaz slyszelismy o rodowanym scierajacym sie zlocie, to zamiast paska bialego zlota zdecydowalismy sie z moim H2B na platyne. Jest drozsza, ale tez szlachetniejsza od zlota. Nasze obraczki beda w 2/3 z rozowego zlota (tzw. \'ruskiego\' (jest przesubtelne) i w 1/3 z platyny, a moja dodatkowo bedzie miala 12 brylancikow ktore beda symbolizowac 12 miesiecy naszej znajomosci. Bedzie troche kosztowac, ale pomyslalam sobie ze na sukienke tyle na jeden raz sie wydaje a na obraczkach na cale zycie sie oszczedza.