Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ewita2510

L4 w ciąży a zus

Polecane posty

Gość ewita2510

Witajcie. mam mały problem i pytanie. Otóż jestem nauczycielem i w tamtym roku pracowałam na umowe o pracę na zastępstwo. Umowę miałam od 1 wrzesnia do 31 sierpnia. nastepnie podpisałam umowę w innej szkole na okres 1 roku od 1 wrzesnia do 31 sierpnia. 2 tygodnie po podpisaniu umowy dowiedziałam sie że jestem w ciąży. Od końca wrzesnia jestem na zwolnieniu. boję się zusu. Czy moze mi robic jakieś problemy? Wiem że lubią się czepiać. czy to że miałam ciągłość zatrudnienia ma jakeś znaczenie.bardzo proszę o pomoc bo strasznie sie martwię.

Gość nooonoooo
dowiesz sie w swoim czasie, byc moze bedziesz miała problemy ale nie musisz, wyglada tak jakbys wpadła specjalnie,(oczywiscie dla zusu), boprzeciez praca nie wyklucza bycia w ciazy...choc w tym chorym kraju kto wie

Wg mnie nie powinnaś mieć problemów. Ale z zusem nigdy nic nie wiadomo. Jeżeli odmówią ci wypłaty chorobowego to zawsze masz prawo się odwołać.

wyczytałam ostatnio, że w przypadku gdy zus zalega z wypłatą przysługującego świadczenia to ma obowiązek wypłacić również odsetki karne. Nie jest to może dokładna odpowiedź na Twoje pytanie, ale jak przyznają Ci zasiłek a spóźnią się z wypłatą to wiesz czego jeszcze mozesz się domagać. Pozdrawiam

witam! mam ten sam prroblem co ty. tez niespodziewanie zaszłam a dopiero byłam miesiac zatrrudniona a ze mam zagrozona to poszlam na l4 a terraz zus nie chce mi płacic

Jak dostaniecie decyzję ZUS-u odmaiwającą wypłaty zasiłku chorobowego, to na decyzji będzie pouczenie, jak się od niej odwołać. Nie można przekroczyć terminu odwołania i pamiętajcie, żeby złożyć do właściwego sądu - w pouczeniu jest wszystko podane. W sądzie będziecie wzywane na rozprawę, pracodawca prawdopodobnie też. W odwołaniu możecie zgłosić świadkow - współpracowniów, którzy potwierdzą, że rzeczywiście pracowałyście. Takie sprawy czasem kobiety wygrywają i wtedy dostają od ZUS-u wyrównanie zasiłku, a czasem przegrywają.

Mnie nie chcieli wypłacić. Odwołałam się i wygrałam. teraz procesuję sie o odsetki których zus nie chce mi wypłacić. To jest okrutna instytucja. Pieniadze mi przelali po 3 miesiacach od uprawomocnienia sie wyroku. Dobrze ze mąż pracuje bo nie wiem za co kupiłabym wszystko dla dziecka.

Gość Karola06
Ja mialam ten sam problem. Na Twoja korzysc jest ciągłość zatrudnienia i to raczej dużą korzyść, u mnie bylo identycznie, zaszlam w ciaze wlasciwie zaraz po podpisaniu umowy na czas okreslony, zus wzywal mnie i szefa na przesluchanie bo oczywiscie podejrzewali ze specjalnie podpisalam umowe z racji ze jestem w ciazy zeby mi zus placil!!ale uratowala mnie wlasnie ciaglosc zatrudnienia, najpierw staz zaraz praca na umowe zlecenie i potem umowa o prace, tak wiec mi placili. Trzeba tez pemietac ze chorobowego jest tylko 182 dni, potem trzeba skladac o siwadczenia rehabilitacyjne, i to radze duzo wczesniej, ja czekalam na pieniądzę 4 miesiące. Z resztą mam już alergię na ZUS, powodzenia