Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pediatra

rady babć-czy na pewno do lamusa?

Polecane posty

Gość pediatra
dzięki Euglena -ubiegłas mnie :-) Faktycznie 25 to zbyt ciepło-taka temp.szczególnie gdy w pomieszczeniu jest sucho-wystarczy do podrażnienia delikatnych sluzówek malucha-stąd juz tylko krok do kataru.Proponuję 2 razy dziennie zaaplikowac maluchowi sól fizjologiczną do noska (krople lub spray czy atomizer-ale "psikacze" najlepiej wypróbowac na sobie czy nie psikają zbyt mocno).Po drugie ...obnizyc temp w pokoju do 20-21 stopni.Malucha ubrac ale tak by na karku brzuszku(pod ubraniem ) było ciepło.Nóżki i rączki może mieć zimne niezależnie od temp otoczenia.

Gość podnoszęęęęe

Gość co twoja babcia

Gość młoda mamaaaaa
a co z chodzikiem?

Gość CzarnyAniolek
Ja mam ogromny problem nie tylko z babcią, ale także z dziadkiem mojego syna oraz z młodszą siostrą mojego męża która jeszcze jest starą panna :( mieszkamy razem bo mamy bardzo duzy domek za miastem więc mamy sporo miejsca. Oboje z mężem chodzimy do pracy więc z dzieckiem zostaje babcia, moja teściowa. Jest z nim praktycznie cały dzień bo ja pracuje do 18 a mój mąż na zmiany. No i zajmuje się nim jeszcze szwagierka którą wspomniałam wcześniej, mój synek ma 17 miesięcy i sporo już rozumie. Wie co mu wolno a czego nie. Wie też doskonale że pewnych rzeczy mu nie wolno i poprostu czasem robi na złość. Wtedy mój mąż da mu klapsa- dodam tylko że przez pieluchę więc mały i tak nic nie czuję jest tylko urażony, że tata go uderzył. Zawsze wtedy wpada moja teściowa bądź szwagierka biorą go na ręce i "ratują" od złych rodziców. Uważają, że jest za mały na to by dawać mu klapsy, oni uważają to za absolutne katowanie dziecka, że gdyby był z nami sam to byśmy go zabili!!!!! Przecież to kompletna bzdura! Kochamy naszego synka, ale chcemy go też wychować na swój sposób, chcemy by czuł respekt chociaż do swojego taty. Ja już zupełnie niewiem co robić tym bardziej, że mały nie dostaje za byle co- tylko jak przeskrobie coś na prawdę pożądnego lub robi na złość. Wtedy mąż daje mu klapsa, ale tylko po to by wiedział, że robi źle.... PROSZĘ POMÓŻCIE MI BO JA JUŻ NA PRAWDĘ NIEWIEM CO MAM ROBIĆ, MYŚLEĆ I CZUĆ...CZY MY NA PRAWDĘ JESTEŚMY ZŁYMI RODZICAMI..??????

Gość pediatra
jestem pewna ze nie robicie swojemu dziecku krzywdy ani fizycznie ani psychicznie, mam tez pewnosć ze rodzina Tojego męża tez nie chce źle.Ale.Ale.To co pewne to to, ze taki dysonans między tym czego wymagacie Wy a jak zachowuje sie babcia czy dziadek-to juz moze dac problem. Ja mam taką sugestię-zamieńcie rodzaj kary-mozecie pooglądac "super nianię"-tam nie ma nawet symbolicznych klapsów a restrykcje są i to skuteczne!Im wcześniej wprowadzicie zmianę -(radzaju kary) tym lepiej.Zadbajcie o to by była ona bardziej "humanitarna "w oczach dziadków (może razem przedyskutujcie to z nimi) a będzie Wam wszystkiem żyło się lepiej (co wązne- będzie to dobre przede wszystkim dla Waszego synka).To wazne żebyście byli jednomyślni! Pamiętaj o tym że musisz liczyć się ze zdaniem teściów( w atkeij sytuaci jak jesteś ,tyle im zawdzięczając , nie mozesz tylko wymagać , musisz współpracowac z nimi w wychowywaniu syna).Poydrawiam!

Gość mamuska 25
prosze o pomoc zauwazylam ciemne plamki na zebach mojego synka, czy to poczatek prochnicy?moze od wit d?czy nie jest winne temu mleko?Jestem zarejestrowana do lekarza ale korzystajac z okazji chcialabym sie wypytac:)Pozdr

Witam!!! Mam pytanie do pediatry. Moja córeczka od urodzenia bardzo szybko wybudza sie ze snu. Bywa ze nawet po 5 minutach jak ja powtornie uloze to moze znów przebudzic sie za 15 min albo wczesniej, przewaznie w dzien chociaz bywa tez i w nocy. Obecnie ma 6 tygodni co to moze oznaczac?? Bardzo prosze o odpowiedz z góry dziekuje 🌼

Gość pediatra
Twoja córunia jest jeszcze w takim wieku, że -jeżeli chodzi o sen wolno jej wszystko- spać długo, spać krótko, często, lub długo czuwać.Takie kłopoty nie są rzadkością. Należałoby tylko sprawdzić czy snu nie zakłóca jej kolka lub ból brzuszka związany z infekcją dróg moczowych.Zbadaj jej mocz. Napisz w jaki sposób ją karmisz, jak często robi kupki, czy oddaje gazy w nadmiarze, czy po oddaniu gazów jest spokojniejsza? Czy dobrze przybiera na wadze?

Witam!!! Dzieki za odpowiedz Pediatro. Kupki robi 2 razy dziennie żadkie i z duzym cisnieniem. Czasami mam wrazenie ze moze miec kolke bo robi sie czerwona.Po 10 minutach robi kupke. Karmie ją tylko piersia.W chwili narodzin wazyła 3.650 spadla do 3.300 w tej chwili wazy 4.830kg. Pozdrawiam

Gość lek med
AgA! Pokarm kobiecy ma to do siebie ze pobudza perystaltykę(po to aby ewentualne drobnoustroje mogły być szybko wydalone zanim się namnożą) >takie pobudzenie perystaltyki moze dawać skurcze dość bolesne-moze to jest przyczyną wybudzania .Oczywiście nie jest to wskazaniem do zmiany sposobu karmienia-przy tak wrazliwym brzuszku pokarm sztuczny dopiero mógłby zrobić rewolucję! Wracając do snu TWojej Malutkiej-wymaga to obserwacji a gdyby dalej tak było to mozna spóbować np.Debridatu(na receptę). Badanie moczu zrób jej swoją drogą.DROGIE MAMY TAK NA MARGINESIE:BADAJCIE MOCZE SWOIM POCIECHOM, TEGO BADANIA NIGDY ZA DUŻO(nawet w profilaktyce) (a do tego nie boli :-)

Gość mamuska 25
Pediatro przykro ze tak ominelas moje pytanie:(

Gość lek med
Witam! przepraszam! ciemne plamki nie są od wit D3 ani nie od mleka .Faktycznie moga byc poczatkiem próchnicy.Mogą tez byc z powodu ...brudnych ząbków.W jakim wieku jest synek?

Gość mamuska 25
Synek ma 10 miesiecy, staram sie dbac o jego zabki przecieram mu mokra pieluszka na poczatku szczotkowalam silokonowa szczoteczka

Gość lek med
niestety poczatki prochnicy zdarzają sie i w tym wieku.Szczególnie gdy niemowlę miało wczesniej anemię ,byłaś leczona antybiotykami w czasie ciązy lub bez uchwytnego powodu-ale OCZYWIŚCIE trudno mówić o czymś czego sie nie widzi.Nie matw się -gdyby nawet to nie jest wyrok.Fluor wzmacnia ząbki, nawet najmniejszym dzieciom teraz się je leczy.Dobrze że o nie dbasz.

Gość mamuska 25
Dziekuje bardzo naprawde! Tak pod koniec ciazy niestety musialam przyjmowac antybiotyk:( mam jeszcze jedno ostatnie pytanie, czy jak zaczne podawac fluor malemu to te zabki zbieleja czy zostana takie same?Dziekuje z gory i przepraszam za zmiane tematu w twoim topicu.Pozdrawiam

Gość lek med
nie ma za co coś TY.Fluor wzmocni tak ze potencjalna próchnica nie postępuje .Mikroubytki (takie małe plam,ki) mogą się rownież wycofac (teoretycznie) -np po stosowaniu żelu elmex (dla starszych dziec\i) ale szczerze mowiąc nie widziałam takiego działania.Najważniejsze zeby próchnica nie postępowała Żeby zęby mleczne były jak najdłużej w buzi w dobrym stanie a i tak o te na cale życie będzie mozna zadbać "od nowa".

Gość lek med
aha! ewentualne podawanie fluoru radze skonsultowac ze stomatologiem.

Gość mamuska 25
dzieki zawsze wszystko konsultuje z lekarzem takze bez obaw. teraz przynajmniej mam wieksze pojecie pozdrawiam pa

Witam!!! Pediatro zauwazyłam tez ze moja coreczka po prostu jak dostanie piers to przy niej zasypia i mam wrazenie ze sie nie najada. Moze przez to ciagle sie budzi . Gdy spi przy cycu za nic nie potrafie jej obudzic zeby dalej ssala.Ona tylko tak podsysa. Próbowalam tez sciagac pokarm i podac jej w butelce jednak nie potrafi jesc z butelki a mam Aventa. Co tu robic??? POZDRAWIAM🌼

Gość pediatra
Aga!myslę ze skoro córunia przybrała 1,5 kg za miesiąc(licząc od najniższej wagi) to z calą pewnoscia się najada, a po zaspokojeniu głodu traktuje Cię jak smoczek -zasypia z piersią w buzi.Moze mieć po prostu taką potrzebę ssania. Z tego tez powodu próby budzenia i karmienia nie przynoszą efektu-ona po prostu nie jest juz głodna. Z ilości odciągniętego pokarmu nie wnioskuj o skuteczności karmienia-bo często jest tak że karmienie jest ok a odciąganie idzie źle. Musisz sprawdzać jej przyrosty wagi (nie za często!).zadowalający przyrost to minimum 600-700 gram na miesiąc (150-200 na tydzień) jeżeli jest tyle lub tymbardziej jeśli jest więcej-nie masz się czym przejmować a nawet mozesz spróbowac zastąpić pierś do spania smoczkiem gryzaczkiem.

Witam!!! Jezeli chodzi o smoczki to slabo umie je ssac mam smoczek aventa i nuka ale z jednym i z drugim ma problem moze okragły jeszcze spróbuje. Jeszcze teraz nam sie przestawila bo z nocy robi dzień a z dnia noc ale czytalam ze tak robia malutkie dzieci ale jak ja teraz przestawic zeby spala w nocy?? Pozdrówka

Gość pediatra
nie mam czasu teraz ale powiem krótko-nie przestawisz :-)

Witam. Moja malutka usnela 40 minut temu!!! Pediatro a kiedy mozemy sie spodziewac ze bedzie spala w nocy?? Słyszalam ze po 3 miesiacu dziecko juz odróżnia dzien od nocy czy to prawda i czy wtedy sie zmieni i bedzie spala głębiej?? Bo tak nie idzie zyc na dłuższą metę!!! Pozdrawiam i dziekuje za odp:):):)🌼

Dodam jeszcze ze staramy sie od tygodnia zeby miala regularny rytm dnia jednak to malo pomaga. Staram sie ja wykapac o 20 potem ja masuje a nastepnie karmie i klade o 22 lub 23 zasypia po 1 w nocy szok!!

Gość pediatra
Aga! stawiam na to ze póki co malucha nie wychowacie-szkoda zachodu, czas tak szybko leci -ani sie obejrzysz i maluch sobie sam wszystko ustawi-byc moze nawet tak jak sobie tego zyczysz :-) Oczywiście ważne są "rytuały"-kąpiel o stałej porze, karmienie usypianie- ma zasugerować maluchowi ze czas spać, ale jego rytm i tak bedzie stały! POZDRAWIAM

Gość pediatra
za to ABSOLUTNIE nie rozumiem co Ty robisz o 3 w nocy przed kompem jak Twój maluch śpi?????czemu nie odpoczywasz????:-/

Droga pediatro, może ty mi pomożesz bo lekarka mojego dziecka mało sie interesuje: mały ma 4 miesiące i skazę białkową jest na mleku nutramigen, skaza objawiła się żółtymi łuskami na czole, przy brwiach i glowie oraz za uszami, po nutramigenie zanikła, lecz dziecko cały czas ma wypryski na buzi, policzki ma wysypane czarnymi wągrami natomiast tzw zakola na głowie ma wysypane ropnym trądzikiem, po każdej nocy ma o jedną sztukę więcej, początkowo dostałam na te wypryski detromecyne % a potem pediatra wypisała maść robioną w aptece na skazę zawierającą chydrocortizon i jeszcze jakieś sterydy (nie pamiętam dokładnego składu) jest koloru białej mazi, kazała przechowywać ją w lodówce i wrazie czego używać, teraz pokazałam jej co się dzieje u małego skąd tyle ropnego trądziku na czole i w uszach a ona dalej kazała stosować tą robioną maść która nic nie pomaga. Nie chodzi mi o estetykę twarzy mojego malucha ale o to że go boli gdy myję buzię (wodą przegotowaną) i krzyczy, co mam robić co wogóle się dzieje że ma tyle tych wyprysków jak mu pomóc co mam stosować pomóż proszę........