aparatka- 0 Napisano Lipiec 12, 2007 aparatko, a nadal myjesz ząbki po każdym posiłku?? mój kolega kiedyś nosil aparat i mowil ze dlugo długo zostało mu przyzwyczajenie mycia po kazdym posilku:-), myśle ze to bardzo dobry nawyk którego sie ucza osoby noszące aparat:-) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość aparatka z większym stażem Napisano Lipiec 12, 2007 myję, zwłaszcza że na razie płytkę mogę zdejmować (w pierwszym miesiącu) tylko do jedzenia i mycia, więc po jedzonku musze umyć (jak jestem gdzieś gdzie nie mogę to chociaż gumę do żucia na moment, jakieś mam wrażenie po niej czystszych zębów) i zakładać płytkę:) fakt, przyzwyczajenie zostaje, nawet bym nie pomyślała jakbyś mi nie zwróciła na to uwagi :) widać weszło mi już mycie w krew:) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość OsOs Napisano Lipiec 12, 2007 aparatka z większym stażem he he zazdroszcze :) tez sie nie moge doczekac tego efektu :(:( a Tu jeszcze tyle czasu :D ah .. ale juz pol zycia noislam aparat wiec sie przyzwyczaiłam :D Pozdrawiam :* Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Anicca 0 Napisano Lipiec 12, 2007 Witam. Mma pytanie czy separatory które mi załozyła ortodonta zostaną sciągnięte przy założeniu aparatu??? Bo juz mnie bolą zęby i nie moge jeść!!!!!!! Czy to będzie taki ból........ Jestem załamana troszeczkę na początek bo mnie boli boli..... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Anicca 0 Napisano Lipiec 12, 2007 Czy ktos mi może wytłumaczyć o co w tym wszystkim chodzi te separatory i w ogóle??? Bo niestety moja ortodonta nie powiedziała mi o takich szczegółach, ale jak tylko u niej bede (w sobote zakładam aparat) to tysiąc pytań jej zadam. Jak to bedzie tak bolało to juz mam dość a gdzie tam do końca.... Oj Oj. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Kaja989 0 Napisano Lipiec 12, 2007 nie martw sie... separatory są najgorsze... potem już z górki jeśi chodzi o ból... przynajmniej jak dla mnie... nosze aparat prawie 3 miesiace wiec jeszcze pewnie nie wszystkiego doświadczyłam;p Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Anicca 0 Napisano Lipiec 12, 2007 Ale rozumiem że w sobote przy założeniu aparatu zostana wyciagnięte????? Kurcze jeśći mi sie niechce tzn chce ale nie moge gryść a nie mam zamiaru juz chudnąć, bo jestem taka szczupła...... Dzięki za informację czyli rozumiem ten ból jest gorszy od tego którymnie czeka po założeniu aparatu? A Ty możesz jeść jaki był pierwszy tydz??? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Anicca 0 Napisano Lipiec 12, 2007 Kaja jaki masz aparat i gdzie zakładany no i ile masz latek??? A i ile kosztował? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość OsOs Napisano Lipiec 12, 2007 Eee o co chodzi z tymi separatorami ?? czemu ja nie miałam ich zakładanych .. tylko od razu aparat no i hyraxa :( Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Anicca 0 Napisano Lipiec 12, 2007 OsOS a no nie wiem dlaczego nie miaąłaś, ale nie masz czego żałować!!! Boli i boli i się złoszczę. Te separatory to gumeczki które są wpychane miedzy zęby zeby zrobiły szczelinę i tyle zdążyłam w necie przeczytać bo moja orto nic mi nie powiedziała..... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Kaja989 0 Napisano Lipiec 12, 2007 tak, przy zakładaniu zsoatną wyciągniete:) z separatorkami jadłam tylko jogurty itd tak mnie bolało... a z apartem to już o ile pamietam na 2 albo 3 dzień jadłam kebaba:) bolało mnie krótko i mało:) za 32 bede miala 18 lat:)))))))))) jestem z krk, mam aparat metalowy - góra i dół zakładany równocześnie i płaciłam 1600 za łuk. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Anicca 0 Napisano Lipiec 12, 2007 Kaju no to ja mam juz 24 lata i zakłądam w NOwym Sączu cena jednego łuku 1500 tez metalowy. Odnosnie dołu to narazie kasa mnie blokuje, no ale moja otro nie poleca zakładanie jednoczesnie obu chyba ze względu na ból. A jesli chciałabym dół to do 4 miesięcy musze zdecydować, zobacze jaki będzie efekt góry to może może.... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Anicca 0 Napisano Lipiec 12, 2007 Kaju a czy bardzo brzydko wygląda ten metalowy??? Ja byłam zdecydowana na przod porcelanowy i boki metalowe i taki kosztowałby mnie 1700 ale w ostatniej chwili zrezygnowałam bo orto go nie poleca tzn tych porcelanowych poniewaz sie moga kruszyć sa słabsze i się odbarwiają. A teraz sie boje jak ja bede z tym wyglądać.... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość metalika Napisano Lipiec 12, 2007 Witam Was dziewczyny!Mam aparat na górnej i dolnej szczęce.Nie zakładałam go jednocześnie.Na dole noszę ponad 3 lata,a na górze ponad rok.Na szczęście nie długo ściągam.Jutro jestem umówiona z ortodontką i zobaczymy co mi powie czy ściągamy czy czekamy jeszcze miesiąc.Pozdrowionka Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Kaja989 0 Napisano Lipiec 12, 2007 nie tak zle... spodziewałam sie, że bedzie o wiele gorzej... ja jakoś tak mało mam tego metalu... może dlatego, że mam dosyć duże zęby... zrobie wieczorem może fotke i Ci prześle jak chcesz:) a ja już myśle nad nowym kolorkiem bo w sobote wymiana:D Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość OsOs Napisano Lipiec 12, 2007 Anicca aha teraz juz rozumiem :) No Ja miałam zakładanego hyraxa .. i on miał mi poszerzyć szczeke i zrobic szczeliny .. miałam go 6 tygodni .. i przyzynam ze chyba nie ma nic gorszego :) i tak wam powiem dziewuszki ze polecem metalowy .. :) skoro juz inwestuje sie w aparat to chyba trzeba go pokazywac swiatu ja tam mam narazie na dole z rozowymi gumeczkami :P czekam do sierpnia na zalozenie gory :D Pozdrawiam :* Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość metalika Napisano Lipiec 12, 2007 Zapomniałam napisać mam metalowy aparat,po pierwsze tańszy,po drugie trwalszy,po trzecie to i tak aparat czasowy i po co przepłacać.Aparat i tak bedzie widoczny czy metalowy czy porcelanowy. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Kaja989 0 Napisano Lipiec 12, 2007 a jeszcze mi sie przypomniało... byłam dziś z koleżanką w sklepie obuwniczym... namówiłam koleżanke na aparat.. założyła 2 dni temu:) sprzedawczyni też miała aparat... sama do nas zagadała, pytała gdzie robiłyśmy, ile mamy ile płaciłyśmy.. miała góre porcelanową a dól metalowy... powiedziała, że żałuje że nie załozyła i tu i tu metalu, bo i tak sie przebarwia a na góre dała 2500 a na dół 1500... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość strachliwa Napisano Lipiec 12, 2007 Metalika...aparat nosisz 3 lata???To bardzo długo. Miałas poważna wade czy tak wolno Ci się prostowały? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość strachliwa Napisano Lipiec 12, 2007 Ja zakładam porcelanowy...moja orto mówiła, że nie ma różnicy w czasie prostowanie...to wszystko zalezy od tego jaką masz wadę. Niektórym osobą poprostu szybciej się ząbki prostują, a innym wolniej. Zdecydowałam sie na porcelanę ze względu na moją pracę...ale nie wstydziłabym sie nosić metalowego:) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość strachliwa Napisano Lipiec 12, 2007 po prostu:) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Anicca 0 Napisano Lipiec 12, 2007 Kaju jak najbardziej poprosze o fotkę, bo jestem ciekawa jak to wygląda. Podac Ci mój adres?? Kurde dalej mnie to boli nawet kanapek nie moge jeść tylko sobie teraz gotuje mleko z ryżem a mleka od kilku lat nie piłam , ale mi przyszło..... papki jeść :-( Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Anicca 0 Napisano Lipiec 12, 2007 OsOs a co to jest ten hm no hyraxa? No i własnie odnosnie kolorków, bo tez bede miała taką mozliwośc ale czy nie jestem za stara na jakies kolorki?? A jesli nie bede chciała koloru to one bedą miały odcień srebra ?? Czy jaki??? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Anicca 0 Napisano Lipiec 12, 2007 Acha kobietki jeszcze to co najważniejsze, czy można wszystko jeść????? Bo jak się oczytałam w necie to na jednej stronie tyle rzeczy nie można ze sie podłamałam i conajgorsze była mowa o słodyczach a jea je tonami pochłaniam, wiec napewno z nich nie zrezygnuje!!!!!! A ile płacicie za wizyty kasiorki??? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość OsOs Napisano Lipiec 12, 2007 Anicca hyrax jest to aparat podniebny do rozszerzania szfu podniebnego :D najczesciej stosowany przuy stloczeniu :) poprostu poserza szczeke :( Okropne ! łee Hmmm każdy ma możliwosc roznych gumeczek .. wiesz ja jestem młoda wiec biore jakie mi sie podobaja :) ale chyba to kazdemu pasuje:) jesli nie bedziesz chciała miec kolorowych bedziesz miała w kolorze kosci słoniowej :) hmm ale przeciez granat czy niebieski nie zucaja sie w oczy a sa fajne :) gumki kolorowe dodaja uroku aparatowi :) nie jest tak metalowo :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość OsOs Napisano Lipiec 12, 2007 Anicca ja jem wszystko oprocz tawardych rzeczy czyli jabuszek... i takich tam i ciagnacych sie cokieraskow :D tak to jem wszytsko :) a Ja za wizyte place 5o zł :D Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Anicca 0 Napisano Lipiec 12, 2007 OsOs a ile masz latek? No ja 24 wiec nie wiem co do tych kolorów hm..... Czyli marsów nie bede mgła jeść???? Oj oj a ja uwielbiam słodycze czekolady... A kawkę z mlekiem można?? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Anicca 0 Napisano Lipiec 12, 2007 No ja co do wizyt to mam niby pąłciś 30 zł a podczas zmiany drutu a maja to byc ok 3 wizyty podczas całego leczenia jakieś 100 zł. Wiec zobacze w praktyce co i jak. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
dirie 0 Napisano Lipiec 12, 2007 Anicca ----> co do słodyczy to nie polecam wszystkiego :) może czekoladę ale batony z karmelem czy krówki i inne ciągutki to nie bardzo :/ ja zdecydowanie z tego rezygnuję, bo nie wyobrażam sobie jak miałabym to doczyścić, uczucie oklejenia aparatu przy jedzeniu chleba jest wystarczająco nieprzyjemne, a gdzie krówka czy karmel z batonu... no ale możesz spróbować :) sama się przekonasz :) poza tym można jeść wszystko co nie uszkadza aparatu, tak sądzę. pozdrawiam Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość aparatka z większym stażem Napisano Lipiec 12, 2007 niepotrzebnie panikujecie:) ja miałam kosmetyczny na górze, jadłam wszystko z wyjątkiem jagód i chińszczyzny. i jabłek etc - co trzeba odgryzać. odbarwiało się bardziej po czerwonym winie, ale pasta wybielająca typu denivit bez problemu sobie radziła. moja orto też mówi ze metalowy szybciej prostuje. ja miałam plastkiwe białe zameczki i nosiłam równo rok :) marsy, snickersy, żelki, wszyściutko wchłaniałam. mnie bardzo bolały zęby po każdej wizycie, więc przez tydzień jechałam na ketonalu co miesiąc:O i to była jedyna niewygoda. żułam gumy do żucia na luzaku, nie przesadzajcie, z tym da się normalnie funkcjonować.. :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach