madzia14102 0 Napisano Sierpień 13, 2008 roxien a u ciebie super sie ta prawa jedynka wyprostowala!!!super ;D Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Fanta88 0 Napisano Sierpień 13, 2008 roxien Dzięki :D A ja u ciebie widzę już proste ząbki i to też w takim krótkim czasie. :D Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
roxien 0 Napisano Sierpień 13, 2008 mi juz 2 m-ce zlecialy i to nie wiadomo jak szybko. Tak szybko; ze nawet nie zauwazylam:). Miejmy nadzieje, ze dalej tak bedzie;) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Fanta88 0 Napisano Sierpień 13, 2008 roxien A aparat na dół będzie ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
roxien 0 Napisano Sierpień 13, 2008 Fanta88---> jak na razie nic mi nie wiadomo. Wszystko dlatego, ze nie mam zbytnio miejsca (jak zagryzam zeby) na aparat. Orto mi powiedziala, ze to bedzie z czasem wiadomo. Czy bedzie, czy nie. A to nie jest takze jedynym problemem, bo mianowicie nie mam 8 na dole i nic na to (po zdjeciu rtg) nie wskazuje, ze mi wyrosna. Wiec jesli juz bede miala to miejsce na aparat, to czeka mnie usuwanie tych moich nieszczesnych, niewyrosnietych 8 chirurgicznie:( . Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość LaStella Napisano Sierpień 13, 2008 Bardzo proszę dopisać mnie do listy: Data urodzenia:1981 Usuniętych zębów:0 Data założenia dolnego łuku :31.07.2008 Data założenia górnego łuku: plan na lipiec 2009 Czas noszenia: 2 lata Rodzaj aparatu: metalowy/1600zł miejscowość: Rzeszów Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
LaStella 0 Napisano Sierpień 13, 2008 Dzięki serdeczne :) Działacie ekspresowo :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Fanta88 0 Napisano Sierpień 13, 2008 roxien U mnie najpierw góra musiała się troszkę podprostować żeby dół zakładać bo lewa dwójka uderzałaby w zamek na dolnej jedynce. Co do wyrywania ząbków to u mnie będzie wiadomo dopiero za 4 miesiące. :( Też mam aparacik mówił że w Poznaniu jest jakiś dobry chirurg ... i tak sobie myślę że jak będę musiała coś usunąć to sie wybiorę tylko pytanie ile sie tam czeka na zabieg i ile kosztuje. Normalnie chora jestem jak mam usuwać jakiegoś zęba. ;( LaStella Nmzc. A łuk podniebienny jest lub będzie ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
roxien 0 Napisano Sierpień 13, 2008 mi to troche do Poznania za daleko:(. Coz pozyjemy zobaczymy. W sumie i tak trzeba kiedys bedzie usunac te 8:( Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Fanta88 0 Napisano Sierpień 13, 2008 roxien Nio ja też blisko nie mam do Poznania. Tylko że u mnie usuwanie chirurgiczne jednego zęba kosztuje 800zł. :/ Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
roxien 0 Napisano Sierpień 13, 2008 Fanta88---> uuuu to rzeczywiscie lipa, jak nie wiem co. Moja orto jak by cos polecila Wawe, a tam 500 zl za 1. To normalnie dyskryminacja. Moja kolezanka chodzila z 1 bolaca 8 w Lublinie i nie placila nic za usuniecie.. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Fanta88 0 Napisano Sierpień 13, 2008 roxien Wszystko zależy od tego czy wyszła ta ósemka czy nie. U mnie jest duże prawdopodobieństwo że wyjdą tylko nie wiadomo kiedy. :( Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
roxien 0 Napisano Sierpień 13, 2008 u Ciebie to chociaz jest nadzieja. U mnie niestety nie ma mozliwosci, aby kiedykolwiek wyrosly:( Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Fanta88 0 Napisano Sierpień 13, 2008 roxien Czy ci wyjdą czy nie to żaden ortodonta nie może ci zagwarantować. Także jeszcze sprawa u ciebie nie jest przesądzona. :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
roxien 0 Napisano Sierpień 13, 2008 moze i masz racje, ale to sie okaze Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
teofilka 0 Napisano Sierpień 13, 2008 -->justka_pl Z łukami to jest tak, że na początek daje się najsłabsze, a z czasem mocniejsze, żeby na początku nie zabić pacjenta i żeby nie zrobić mu krzywdy, bo jak zęby za szybko się przesuwają to może spowodować resorbcję korzenia (to znaczy, że kość zanika z jednej strony zęba a nie nadąża się odbudowywac z drugiej) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
justys93_xD 0 Napisano Sierpień 13, 2008 roxien---> a dziękuje :) ja sie dowiedziałam ze mi wogóle 8 nie wyrosną bo nie mam nawet zalążków czy jakoś tak :P Hyh w końcu zęby mądrości:P dlatego taka głupia jestem hehe :P A i ślicznie ci sie ząbki prostują:D Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
karoliinkaa 0 Napisano Sierpień 13, 2008 Wreszcie zadrutowana;DD justys93_XD---->ale ci dobrze nie wyrosną ci ósemki.A u mnie możliwe jest,że wszystkie będe musiała usunąć chirurgicznie;( ,bo orto na podstawie zdjęcia powiedziała,że ósemki wyglądają przeciętnie.Ile ja bym dała,żeby one wcale nie zaczęły rosnąć. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
madzia14102 0 Napisano Sierpień 13, 2008 karoliinkaa i jak zadowolona z aparaciku??? bola juz zabki???? napisz cos o tym...;) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
karoliinkaa 0 Napisano Sierpień 13, 2008 madziu--->jakże miałabym nie być zadowolona z aparaciku.Jest zaje....;)Narazie ząbki aż tak strasznie nie bolą tylko trójki tak delikatnie pobolewają.Lece wypróbować wszystkie szczoteczki które dostałam od orto;DD Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
**Filip** 0 Napisano Sierpień 13, 2008 a ja już całkiem przywykłem do mojego aparaciu, uwielbiam go:D dzisiaj byłem na lodach pizzy i frytkach wszytsko zjadłem i właśnie zaraz musze iść to wymyć LOL:D Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Kosha 0 Napisano Sierpień 13, 2008 Teyyy chłopaq zdjęcia xD proszzz Widzę, że prawie wszyscy żyją, a reszta odszedłaaaaaaaa :ppp Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
**Filip** 0 Napisano Sierpień 13, 2008 beda zdjecia jak mnie wena na nie najdzie;p Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
SlackerB 0 Napisano Sierpień 14, 2008 jeszcze ja zostalam=) prawie jako ostatnia zakladam hihi, juz za tydzien separacje i upragniony gorny luk:D rewelka, nie moge sie doczekac:D Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
madzia14102 0 Napisano Sierpień 14, 2008 1 wizyta - wycisk, skierowanie na RTG. 2 wizyta - doniesienie zdjęć RTG 3 wizyta - omówienie planu leczenia 4 wizyta - separatory 5 - założenie aparatu czy tak jest naprawde???? czy to wszystko trwa krocej? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
LaStella 0 Napisano Sierpień 14, 2008 -> do Fanta88 Łuku podniebiennego nie będzie, bo u mnie nie ma takiej potrzeby, tak przynajmniej mówił mój ortodonta :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
farfadette 0 Napisano Sierpień 14, 2008 >>> madzia, u mnie bylo tak: 1 wizyta - wycisk, RTG, omowienie planu leczenia (RTG bylo na miejscu) 2 wizyta - separatory 3 wizyta - zalozenie aparatu pewnie zalezy od orto, od wyposazenia gabinetu i od tego, ile kasy z Ciebie chce zedrzec.. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
madzia14102 0 Napisano Sierpień 14, 2008 wydaje mi sie ze u niej nie ma przyzadow do zdjec rtg ;( a od razu po 1 wizycie kazala gdziec pojsc w inne miejsce zrobic rtg w tym samym dniu????????? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
madzia14102 0 Napisano Sierpień 14, 2008 farfadette--> a od pierwszej wizyty do zakladania aparatu ile czasu u ciebie minęło??? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
farfadette 0 Napisano Sierpień 14, 2008 >>> madzia jesli dobrze pamietam, to orto chciala sie ze mna umowic na zakladanie separatorow jeszcze w tym samym tygodniu, w ktorym robila mi wyciski, a tydzien po zalozeniu separatorow mialam miec zakladany aparat. I w sumie wyszlo tak, ze na moje zyczenie wszystko sie przesunelo o, chyba 2 tygodnie, bo szlam jakos wtedy na wesele i chcialam jeszcze bez aparatu :)). Wiec, gdyby to zalezalo od mojej orto, wszystko trwaloby 2 tygodnie (okolo). Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach