tery 0 Napisano Listopad 5, 2006 Witajcie odchudzamy się w temacie \"ponownie zaczynam skuteczną dietę mm\" ażeby było bardziej czytelne proszę tutaj o wpisy tylko przepisów zgodnych z zasadami diety Montignac FAZA I. Osoby odchudzające się nie będą miały wówczas problemu z ich wyszukiwaniem. Dzięki Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
tery 0 Napisano Listopad 6, 2006 DUSZONA KAPUSTA KISZONA (dla 4 osób) Składniki; 80dkg kapusty kiszonej duża cebula pokrojona w talarki 1 łyżka oleju 1 kostka bulionu mięsnego majeranek, kminek cały, 2 liście laurowe pojemniczek świeżej śmietany Wykonanie; rozgrzać olej i usmażyć w nim cebulę dodać kapustę kiszoną (gdy bardzo kwaśna opłukać), kostkę bulionową rozmieszaną w 1 szklance wody, kminek i liście laurowe. Dokładnie wymieszać i dusić przez 20 minut. Wyjąć liście laurowe a włożyć majeranek i wlać śmietanę. Nie gotować. ŻEBERKA PIECZONE Składniki; żeberka czosnek, pieprz, sól Wykonanie; żeberka natrzeć przyprawami i piec na ruszcie około 1,5 godz. w temp. 180-190 stopni - tłuszcz ma się wytopić. Smacznego Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość TEz moga byc bo podobne Napisano Listopad 6, 2006 Polskie przepisy: http://dietaplazpoludnia.ilonka.org/ O indeksie glikemicznym i o odchudzaniu: http://www.twojadieta.pl/artykul.php?grupa=2&link=153 http://www.twojadieta.pl/artykul.php?grupa=2&link=96 http://www.twojadieta.pl/artykul.php?grupa=2&link=184 Zdjecia: http://www.niedzwiedziczka.dietazuzla.pl/ http://www.sopelek.dietazuzla.pl/ http://www.joannaitr.dietazuzla.pl/ http://www.javona.dietazuzla.pl/ http://www.angela-rt.dietazuzla.pl/ http://www.maggie.dietazuzla.pl/ http://www.ziuta.dietazuzla.pl/ Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Agaa40 0 Napisano Listopad 6, 2006 Sos,który może być do warzyw,makaranu,ryżu. -majonez kielecki(2 łyżki) -jogurt(4 łyżki) -czosnek(ząbek) -przyprawa kuchni włoskiej \"Kamis\"(według smaku) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
tery 0 Napisano Listopad 6, 2006 Aga ten sos nie może być do makaronu, ryżu bo to tłuszcz a w diecie używamy tylko jogurt 0% Podaję przepis na: MAJONEZ z książki mm \"Szybko i szczupło\" którą polecam żółtko kilka kropli soku z cytryny pieprz, sól 2-3 dł (duże łyżki) oleju (woda) Wszystkie składniki muszą mieć temp. pokojową. Rozbić żółtko dodać sok z cytryny, pierz, sól Ubijać dodając po troszku oleju aż zgestnieje. Doprawić do smaku jeszcze raz, jeśli jest zbyt gęsty dodać troszkę wody. Jeśli robimy w mikserze używamy także białko. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ela43 0 Napisano Listopad 6, 2006 Tery jeśli można to proszę o przepis na zupę cebulową Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
tery 0 Napisano Listopad 6, 2006 Zupa brokułowa – krem Składniki: - brokuł, - cebula, - czosnek, - wegeta, - woda, -1łyżka oliwy z oliwek, Jak przyrządzić? Brokuł umyć, podzielić na różyczki, cebulę dużą cukrową pokroić i przesmażyć, 3-4 ząbki czosnku włożyć do garnka zalać 2 szklanki wody, 1 łyżka oliwy, płaską łyżkę stołową wegety. Gotować 15minut zmiksować zagotować. Podawać w filiżance, może być podana z łyżką śmietany Uwagi: Im mniej wody tym gęściejszy krem. Czas przygotowania: Łatwa w przygotowaniu, można zamiast brokułu zastosować kalafior na koniec dodać koperek Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
zuza tarantula 0 Napisano Listopad 6, 2006 super pomysł,macie jakies propozycje sniadanek i obiadkow weglowodanowych,chodzi o jakies proste przepisy;] Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
zuza tarantula 0 Napisano Listopad 6, 2006 i na jakies smaczne ,proste zupki :D dziekuje slicznie Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Agaa40 0 Napisano Listopad 6, 2006 ściągnięte ;) cebulowa z twarogiem na 2 talerze twarog 0% pol kilo cebuli czosnku 2 zabki wywar jarzynowy lyzeczka tymianku lyzeczka majeranku sporo swiezo startego pieprzu sol twarog rozkruszyc w 2 talerzach cebule i czosnek pokroic drobno zesmazyc na oliwie (albo bez ) i poddusic do zmiekniecia podlewajac woda zmiksowac na papke litr wywaru podgrzac wrzucic cebule wymieszac gestosc zupy regulowac iloscia wywaru doprawic ziolami sola i pieprzem zagotowac, zmniejszyc ogien i niech sobie popyrka kilka minut twarog w talerzach zalac BARDZO goraca zupa podawac z grzankami z chleba pp pomidorowa - \"wegierska\" lyzka oliwy duza cebula papryka czerwona papryka czerwona lagodna w proszku -1 lyzka wywar jarzynowy koncentrat pomidorowy lub pomidory z kartoniku pieprz czarny swiezo ukrecony ulubiony makaron semolinowy ugotowany al dente jogurt naturalny 0% cebule kroimy w piorka papryke w paseczki cienkie i nie za dlugie zesmazamy na oliwie posypujemy papryka sproszkowana papryka ma sie zesamzyc przyzwoicie po zapachu wiadomo kiedy to uwazac zeby nie spalic bo bedzie gorzkie podlewac wode ale niewiele zeby sie udusily warzywa na pol miekko w wywarze rozmieszac koncentrat dodac warzywa nie zapomniec dokladnie wszystko z patelni zmyc do wywaru doprawic pieprzem makaron - zupe- kleks jogurtu Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
zuza tarantula 0 Napisano Listopad 6, 2006 swietne te przepisy,dziekuje bardzo;] dziewczyny a co na sniadanie jadacie ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
tery 0 Napisano Listopad 6, 2006 Zuza np. TWAROŻEK 1/2 kostki chudego sera 0%, 2 łyżki kefiru 0%, warzywa pokrojone w kostkę, przyprawa cuury, pieprz, sól do smaku) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
tery 0 Napisano Listopad 6, 2006 FILETY RYBNE W MAŚLE Składniki; -płaty filetowe zamrożone - dobra jest panga -1 łyzka masła -cytryna -przyprawa do dań rybnych Wykonanie; Na patelni z pokrywką roztapiamy masło w międzyczasie zamrożoną rybę posypujemy przyprawą. Na roztopione masło kładziemy filety obok nich wlewamy sok z całej cytryny. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem 20 minut. WARZYWA Z WOKA Składniki; -cebula, papryka, czosnek, por, cukinia, pomidor(co kto ma) -1-2 łyżki oliwy z oliwek -pieprz sól do smaku Wykonanie; Pokrojoną cebulę podsmażyć dodać paprykę, czosnek(teraz żeby się nie spalił bo będzie gorzka potrawa) i resztę warzyw. Dusić krótko nie rozgotować na koniec przyprawić solą i pieprzem SOS POMIDOROWY Składniki: -przecier pomidorowy własnej roboty(0% cukru) lub świeże pomidory -papryka (niekoniecznie) -cebula -czosnek -1 łyżka oliwy z oliwek -bazylia może być i suszona sól i pieprz Wykonanie; Czosnek lekko obsmażyć - wyjąć, cebulę pokroić w kostkę -zeszklić na tym samym tłuszczu odłożyć do garnka, paprykę pokroić w kostkę obsmażyć dalej na tym samym tłuszczu i dołożyć do cebuli dodać przecier pomidorowy włożyć czosnek, dodać sól i pieprz dusić 5 minut. wsypać bazylię i wymieszać. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
tery 0 Napisano Listopad 6, 2006 ZUPA CEBULOWA - krem Składniki; -1/2 kg cebuli -1-2 łyzki oliwy z oliwek -czosnek 3-4 ząbki -1 kostka bulionowa z kury -sól i pieprz do smaku Wykonanie; Cebulę pokroić w talarki dołożyć przekrojony czosnek włożyć na rozgrzaną oliwę wszystko obsmażyć na kolor ciemnego miodu dolać 2 szklanki bulionu (rozmieszać kostkę w wodzie) dodać przyprawy. Gorące zmiksować i jeszcze raz zagotować. Jeśli za gęste dodac wody. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
tery 0 Napisano Listopad 7, 2006 PLACUSZKI Z MIĘSA MIELONEGO 1/2kg mięsa mielonego (wołowe, filet z kurczaka żeby było chude) 2 łyżki sera parmezana - starty na tarce(ja brałam jaki miałam) 5 listków szałwi (jak nie miałam to nie dokładałam) ząbek czosnku drobno posiekany pieprz, sól Robimy spłaszczone kotleciki i smażymy na łyżce oliwy z oliwek. W niczym nie obtaczamy. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
tery 0 Napisano Listopad 7, 2006 DRESINGI Sosy vinaigrette Wariant I -2 łyżki soku z limonek -6 łyżek oliwy z oliwek -plasterek (około 1 cm ) imbiru -ząbek czosnku Wszystkie składniki wymieszać w zamkniętym słoiczkui dobrze wstrząsnąć. Wariant II -2 łyżki soku z cytryny -4 łyżki oliwy z oliwek -ostra papryczka -ząbek czosnku Wszystkie składniki wymieszać w zamkniętym słoiczkui dobrze wstrząsnąć. Wariant III -łyżka soku balsamicznego -4 łyżki oliwy z oliwek -pieprz, sól Wszystkie składniki wymieszać w zamkniętym słoiczkui dobrze wstrząsnąć. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
tery 0 Napisano Listopad 7, 2006 Podaję wcześniej jadłospis żebyście mogły przygotować sobie produkty myślę, że tak będzie lepiej. Postaram sie to robić z 2 dniowym wyprzedzeniem. JADŁOSPIS na środę 08.11.06 Śniadanie; -płatki owsiane na mleku 0% -warzywa co kto ma Obiad; -tosty z bakłażanów z serem -2 jajka sadzone -warzywa z dresingiem (podany w topiku o przepisach mm ) Kolacja; -zupa kalafiorowa nie zaprawiana śmietaną -kefir 0% kubeczek JADŁOSPIS czwartek 09.11.06 Śniadanie; -twarożek ziołowy z ½ kostki sera 0% z kefirem0% -kawa Anatol na mleku 0% -warzywo Obiad; -gyros z kurczaka przepis Agi -surówka z pekinki Kolacja; -leczo z warzyw Przepis na twarożek ziołowy, tosty z bakłażanów oraz leczo z warzyw podam w topiku o przepisach mm Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
tery 0 Napisano Listopad 7, 2006 sory nie tu wpisałam jadłospis już uciekam Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
tery 0 Napisano Listopad 7, 2006 TWAROŻEK ZE ŚWIEŻYMI ZIOŁAMI Składniki; - 25dkg chudego twarogu -łyzeczka posiekanego szczypiorku -3 łyzeczki posiekanych ziół do wyboru; natka pietruszki, selera, kolendry, cząbru lub listki mięty (czosnek) -pieprz, sól Wszystkie składniki dokładnie wymieszać doprawić solą i pieprzem. Twarożek przełożyć do zamykanego pojemniczka i przechowywać (maksimum 3 dni) w lodówce. TWAROŻEK Z SUSZONYMI ZIOŁAMI Składniki; -25dkg twarogu chudego -2 łyżeczki suszonych ziół włoskich lub prowansalskich (ewentualnie czosnek) -pieprz i sól. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać doprawić solą i pieprzem. Twarożek przełożyć do zamykanego pojemniczka i przechowywać (maksimum 3 dni) w lodówce. TWAROŻEK ZIOŁOWY Z MIELONYMI PRZYPRAWAMI I KMINKIEM Składniki; -25dkg twarogu chudego -1/2 łyżeczki mielonej papryki ostrej -kilka ziaren kminku -ewentualnie czosnek -pieprz i sól Wszystkie składniki dokładnie wymieszać doprawić solą i pieprzem. Twarożek przełożyć do zamykanego pojemniczka i przechowywać (maksimum 3 dni) w lodówce. LECZO Z WARZYW Składniki; -seler -4 pomidory -czerwona i zielona papryka -2 cebule, -por nie za duży 2 łyżki oliwy, oregano, sól, pieprz Cebule pokroić w plastry, pomidory umyć pokroić w ósemki, seler i papryki oczyścić, pokroić w paski, por w 2 cm talarki 2 łyżki oliwy rozgrzać w rondlu wrzucić cebulę, zeszklić i dodać resztę warzyw, sól i pieprz. Dusić 20 minut. Przyprawić solą, pieprzem i oregano. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
amita 0 Napisano Listopad 7, 2006 Hm...brzmi całkiem nieźle.Naprawdę jest tak skuteczne? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
tery 0 Napisano Listopad 7, 2006 amita wejdź na topik \"ponownie zaczynam skuteczną dietę mm\" tam o niej rozmawiamy tutaj tylko przepisy pozdrawiam Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
tery 0 Napisano Listopad 7, 2006 TOSTY Z BAKŁAŻANÓW Z SEREM (porcja dla 2 osób) Składniki; -bakłażan -gruba sól -2 łyżki oliwy z oliwek Pasta; -10dkg twarogu 0% -4 pomidory porojone w cienkie plastry -2 plastry sera żółtego -ząbek czosnku drobno posiekany -6 listków bazyli drobno pokrojonych lub suszona przyprawa -pieprz Wykonanie; Bakłażana pokroić na 4 podłużne plastry tej samej grubości posypać solą. Odstawić na 1/2godz, żeby spłynął sok. Opłukać sól z plastrów i osuszyć. Wymieszać twaróg z czosnkiem pieprzem i bazylią Dwa plastry bakłażana posmarować z jednej strony częścią pasty z twarogu położyć 2 plasterki pomidora i plasterek sera i znowu 2 plasterki pomidora . Pozostałe plastry bakłażana posmarować pozostałą pastą i położyć na pomidorach stroną posmarowaną. Zapiekać w tosterze posmarowanym olejem na kolor brązowy jeśli nie masz tostera natłuść naczynie żaroodporne i piec tosty 20 minut w temp.190 stopni. SOS - do potraw mięsnych także z kurczaka czy ryby; Składniki; -2 cebule -kawałek pora -1/4 selera lub 2 łodygi selera naciowego -1 łyzka oliwy z oliwek -przecier pomidorowy lub bulion -pieprz i sól Wykonanie; W wysokim rondlu rozgrzać oliwę i zrumienić w niej cebule, pora, selera lub łodygi selera naciowego dodaj trochę przecieru lub bulionu i dopraw do smaku pieprzem i solą. Warzywa poddusić następnie zmiksować i jeszcze ok1 minuty poddusić na małym ogniu SOS z warzyw gotowanych (oprócz marchewki gotowanej) Warzywa gotowane zmiksować dodać kawałek zimnego masła lub śmietany wówczas nabierze łagodniejszego smaku. PRZECIER Z PIECZAREK Skladniki; -pieczarki -cebula -1 łyżka oliwy z oliwek -sól i pieprz Wykonanie; Pieczarki i cebulę poddusić następnie zmiksować doprawić solą i pieprzem jeszcze raz poddusić odk. 1 minuty na małym ogniu. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
tery 0 Napisano Listopad 7, 2006 Ściągnięte z innego topiku i zgodne z zasadami diety mm SRODZIEMNOMORSKA SALATKA Z GRILLOWANYCH WARZYW - 1 papryka czerwona, 1 zielona, 1 zolta - 1 cukinia - 150 g fety - oliwa i ocet- najlepiej balsamiczny - szczypta tymianku - sol, pieprz Rozgrzac piekarnik do 200 st. Papryke pokroic w cienkie paski, cukinie w plastry. Rozlozyc na blasze, polac oliwa, posypac przyprawami i piec ok. 30 mon., az zmiekna. Gdy wystygna, pomieszac z pokruszona feta, doprawic ewentualnie octem. SALATKA Z SOCZEWICY - 1 szklanka soczewicy - 1 cebula - 2 gozdziki - 1 lisc laurowy - 2 lyzeczki oregano - 2 łyżki oliwy -3 łyżki octu winnego - 2-3 galazki selera naciowego - 2 obrane ze skorki pomidory - maly peczek szczypiorku - kilka lisci salaty - sol, pieprz Obrac cebule i wbic w nia gozdziki. Do garnka wsypac soczewice, dodac cebule i lisc laurowy i zalac 1 litrem wody. gotowac 20-30 minut, az soczewica zmieknie. Posolic 10 min. pred koncem gotowania. Cebule usunac, soczewice odcedzic. Pomieszac oliwe, ocet, oregano, sol, pieprz i zalac sosem ciepla soczewice. Gdy wystygnie, dodac pokrojony seler i szczypiorek. Podawac z kawalkami pomodorow i salata. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
tery 0 Napisano Listopad 7, 2006 POTRAWKA Z BAKŁAŻANÓW - dobra na ciepło do makaronu lub na zimno z chlebem do pracy) ---------------------------------------------------------------------- 1-2 średnie bakłażany 5 pomidorów (mogą być z puszki) 3 cebule pół głowki czosnku (jak ktoś nie lubi to może być mniej) kapka oliwy sól, pieprz bazylia, oregano 1) Bakłażany kroimy na plastry i posypujemy solą. Odkładamy na 30 minut, aby puściły sok i goryczkę. Potem wylewamy płyn i wycieramy lub opłukujemy plastry bakłażanów. 2) Pokrojoną w kostę cebulę dusimy do miekości (na oliwie lub jak się komuś uda - bo ma dobry gar - to bez) + pod koniec duszenia, drobniutko posiekany czosnek. 3) Kroimy bakłażany w kostkę i dokładamy do cebulki. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu mieszająć aby się nie przypaliło. 4) Dodajemy pomidory - pokrojone w kostkę. 5) Dalej dusimy, mieszmy i pilnujemy... + przyprawiamy. Ma powstać w miare jednolita masa. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ela43 0 Napisano Listopad 8, 2006 Tery dziękuje za przepis na zupkę cebulową. Te Twoje przepisy należy czytać tuż przed posiłkiem bo inaczej wpadka w diecie mórowana, oj nabrałam apetytu .. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
lady_in_red21 0 Napisano Listopad 8, 2006 tery, ten twarozek to super fajnie wychodzi jak go zmiksujesz. ja mam taki specjalny kubek wkrecany w mikser, do robienia koktaili np. wrzucasz ser, dolewasz jogurtu troche, zalezy jak lubisz i ma zajefajny serek do smarowania. pote mozesz dodac soli, ziol, przypraw, moze byc starkowny ogorek. ja no. lubie ze sproszkowana papryka. salatka: ogorki kiszone papryka pomidory cebulka ser - jaki kto ma - feta, zolty, plesniowy. olej przyprawy kroimy wszytko w kostke, wrzucamy do smiki, dolewamy 1-2 lyzki oleju, zaleznie ile jest warzyw. oleju bac sie nie trzeba bo i tak zostanie na dnie. to raczej daje smak. ziola, przyprawy, troche soli, chociaz jak sie uzywa sera feta to lepiej nie bo bardzo slony jest. wedle uznania mozna dodac jeszcze jakies miesko, np. pieczonego kurczaka czy indyka, gotowanego duszonego. co dusza zapragnie. ja robie taka salatke do obiadu. warzywa i bialko. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
lady_in_red21 0 Napisano Listopad 8, 2006 aha, mam jeszcze pytanie. czy zupe cebulowa mozna zabielic? kiedys jadlam taka zupe do ktorej dodawalo sie ser topiony. wlasnie nie wiem czy mozna cos takiego zjesc? chyba nie. ale moze zwykly ser da sie roztopic, dodac smietany itd? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
tery 0 Napisano Listopad 9, 2006 Zupę cebulową tak można zabielić śmietaną lub dodać ser żółty wtedy będzie to posiłek tłusty , jeśli zabielisz kefirem 0% będzie węglowodanowy. Serek topiony nie w diecie mm. Kotlety z jaj 4 jaja ugotowane na twardo, surowe jajo, 1 łyżka gęstej śmietany 2 łyżki posiekanego szczypiorku łyżka posiekanego koperku, pieprz, sól 1 łyżka oliwy do smażenia Wykonanie Ugotowane jaja obrać, przepuścić przez maszynkę lub praskę, wystudzić, dodać zieleninę, śmietanę, surowe jajo, sól, pieprz i dokładnie wyrobić. Z masy uformować małe kotleciki, i usmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Podawać z surówkami. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
tery 0 Napisano Listopad 9, 2006 PIURE Z SELERA (dla 4 osob) Składniki -2 selery obrame i pokrojone na kawalki -woda lub bulion -2 lyzki oleju -cebula pokrojona w kostke -2 lodygi selera naciowego pokrojonego w cienkie plastry -lyzka natki selera drobno posiekana Wykonanie; Kawalki selera gotowac 45 minut w malej ilosci wody lub bulionu na oleju usmazyc cebulke i seler naciowy (ok. 5min.) ugotowany seler zmiksowac dodac usmazona cebulke z selerem doprawic do smaku pieprzem i sola mozna posypac pokrojonymi listkami selera Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
tery 0 Napisano Listopad 9, 2006 w przepisach znajdziecie coś fajnego do posilku weglowodanowego np. na niedziele zajrzyjcie Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach