Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Jamilah

ISLAM

Polecane posty

Co wiecie o Islamie? chodzi mi o madra dyskusje.. o podzielenie sie wiedza a nie stereotypami.. o rzetelne odpowiedzi na pytania innych itp..

Gość w takim zakresie nie wiem nic

Gość biała szczurzyca
Prawdopodobnie formalnie jestem muzułmanką, ale na pytanie co wiesz o islamie, nie wiem, co napisać...

szczurzyca--> prawdopodobnie jestes czy na pewno jestes muzulmanka? Generalnie w tym temacie chodzi mi o rozwianie watpliwosci i stereotypow dot. Islamu

Gość biała szczurzyca
Mój ojciec był muzułmaninem. Kontakt z tą religią i w ogóle z religią straciłam w dzieciństwie. Pewnie wiem coś na ten temat więcej niż średni statystyczny Polak/Polka, ale trudno mi wypowiadać się z pozycji eksperta.

no czyli jestes muzulmanka.. ale praktykujaca? ja tez.. a co do pozycji eksperta to specjalnie zalozylam ten temat aby mozna bylo dzielic sie z innymi rzetelna wiedza.. ale ciekawe czy ten temat sie utrzyma..

Gość do Jamilach
No to moze ty sie wypowiesz jako ekspertka, bo Polacy generalnie nie za wiele wiedza na ten temat.

Gość pytajaca w zbozach
Dlaczego terrorysci zabijaja w imie islamu?

Gość pewnie z tego samego powodu
dla którego chrzescijanie zabijali w imie swego boga

Gość pytajaca w zbozach
Niestety trudno mi sie wczuc w mentalnosc sredniowiecznych chrzescijan.

Gość to dlaczego sądzisz ze łatwiej
sie wczujesz w ortodoksyjnych islamistów ???

\"pytajaca w zbozach Dlaczego terrorysci zabijaja w imie islamu?\" Odp: interpretuja Koran po swojemu..slowu dzihad przypisuja inne znaczenie (dzihad nie polega na zabijaniu) W Koranie nie ma slowa o tym ze mozna kogos zabic..wrecz przeciwnie, Islam nawoluje do pokoju i milosci jak kazda religia. Niestety przez terrorystow i przez to ze oni powoluja sie na Koran (beda jednak za to potepieni) ludzie maja zle zdanie o wszystkich muzulmanach :(

Gość pytajaca w zbozach
Do tej pytajacej mnie: powiedziala, ze wytlumaczy to zapytalam. masz jakis problem? Nie mam nic do tego w co tam sobie ludzie wierza, nie rozumiem tylko dlaczego zabijaja w imie religii. Autorce dziekuje za odpowiedz. Rzeczywiscie to sie odbija na wizerunku calego islamu.

Mam pytanie. Dlaczego tzw. umiarkowani, pokojowo nastawieni muzułmanie nie chcą/nie umieją radykalnie się odciąć od fanatyków, morderców, terrorystów, itd.? Jedyne, co można usłyszeć od takich osób, to piękne słówka, że Islam jest religią głoszącą miłość i pokój, ale nie słyszałam nigdy kategorycznego stwierdzenia ze strony ich ważniejszych przedstawicieli, przywódców duchowych - że ci, którzy zabijają nie są dobrymi muzułmanami, że nie jesteśmy z nimi, że ich potępiamy - czy to strach przed odwetem fanatyków, czy jednak przyzwolenie na morderstwo?

bo jest to temat tabu.. nie wypada o tym rozmawiac z arabami..jednakze bardzo nad tym ubolewaja i jest to dla nich bardzo ciezki temat..niestety kazdy atak odbija sie takze na ich gospodarce wiec nikt ich nie popiera. czesto jest tak ze arabowie placza mowiac o tym co wyrabiaja terrorysci. jednak tak jak mowie..nie wypada niemuzulmaninowi rozmawiac o tym i o Izraelu z muzulmanami.

strach na pewno tez bo skoro ostatnio slyszalo sie o tym ze terrorysci probowali wysadzic rurociag w Saudi to juz jest nie do pomyslenia

Gość zadziorka.
masz na imie Jamila? Mialam kiedys kolezanke muzulmanke o tym imieniu.

I proszę nie wciskaj mi kitu, że \"nikt nie popiera\" zamachów terrorystycznych. Tak się składa, oglądałam program o arabskich mniejszościach we Francji. Ataki na WTC przyjęli z radością, której nie potrafili ukryć. :o Niestety jest tak, że świat zachodni oczekuje od muzułmanów takiej deklaracji. A jej brak prowadzi do wniosku: nie ma nieradykalnych muzułmanów, z którymi dałoby się prowadzić dialog.

Gość mam takie pytanie
czy zdarza sie ze ktos odchodzi od islamu i zostaje np chrzescijaninem? jakie sa losy takich osob? a jesli nikt nie odchodzi od islamu to dlaczego? nie znam zadnych danych jesli chodzi o przejscie na inna religie

na islam można przejść zwyczajnie: w obecności bodajze dwóch świadków wypowiedzieć krótką formułe... natomiast zrezygnować z islamu się nie da - bo odchodzi się \"z głową\"...

1. Anusia.. nie opieraj sie w swoich osadach jedynie na tym co ci pokazuja w TV bo wiekszosc z tego jest nieprawdziwa lub naciagnieta specjalnei w ten sposob aby pokazac muzulmanow w jak najgorszym swietle. Moze niektorzy sie cieszyli ale to znaczy ze popieraja oni terrorystow a jesli popiraja terrorystow nie sa prawdziwymi muzulmanami i beda potepieni. 2. tak mam na imie. 3. ja osobiscie nie slyszalam zeby ktos z Islamu przeszedl na chrzescijanstwo. Jednak nie jest to mile widziane. kobieta muzulmanka nie moze wyjsc za maz za niemuzulmanina poniewaz maz w Islamie stoi najwyzej i moglby kazac jej zmienic religie co jak wspomnialam wyzej jest zakazane.

Gość Paraszwili
Anusia, ta ka też prawda że Zachód specjalnie robi nagonkę na wyznawców islamu. Film który widziałaś wiesz jak mógł powstać? Wzięli paru Arabów, dali im kasę i kazali się cieszyć przed kamerą, że WTC padło...ot....tak to się robi, by mieć wytłumaczenie dla napaści Iraku itd, itp.....oni źli, my dobrzy, proste, nie? Osobiście mam tylko dobre wspomnienia z wyznawcami tej religii. Znałam i takich mieszkających w Europie i takich u siebie (Azja, Bliski Wschód)...cóz, normalni ludzie, czasami z odmiennym stylem życia codziennego, z odmiennym rozumieniem wartości rodzinnych, moralnych (u nich z tym lepiej niż na Zachodzie na pewno - ale to też na pewno zależne od kraju)

Tv czy nie tv, ale to co Ty piszesz też mi się nie podoba. :o

Gość dlaczego kobiety tam maja tak
malo praw a tak wiele obowiazkow??????

Gość no i co z tymi

Gość ekspresss
ja wiem o islamie tyle, co się dowiedziałam od kolegi araba, moge to powtórzyć, ale w sumie to się wstydzę :D

Gość ekspress no powiedz prosze
bo ciekawam jest:P

czytałam kiedys ze islamscy teroryści -samobójcy zabijają niewinnych ludzi poniewaz koran uwaza ze jeżeli zrobią to w imieniu Allacha dostaną w niebie w nagrode 70 dziewic.... niewiem czy dobrze zapamietałam ale jeżeli tak to ich religia polega na zabijaniu ???????? bezsens