Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość lii

laptop

Polecane posty

Gość lii

witam ! jest tu ktos kto ma laptopa? udzieli moze podstawowych info? hmm zastanwiam sie czy mozna z niego korzystac dluzggo tak jak ze zwyklego PC ? czym usze np robic mu przerwy w uzywaniu co 2 - 3 godzinki ? jestem w trakcie rozladowywania baterii ( lyszalam ze trzeba tak zrobic) czy jezeli sie rzladuje mama go naladowac ale nie uzywac w chwili gdy bedzie sie ladowl?

Rozumiem, że formatujesz baterię. Polega to na wyładowaniu jej do samego końca i naładowaniu przez 12-14 godzin, bez używania w tym czasie. Cała operację powtarzasz 3 razy. Co do ciągłości pracy - można spokojnie pracować 8h, ale nie okrągłą dobę, jak to można robić na dużym pececie.

nieraz chodzi, nieraz zdechnie... ogólnie rzecz biorąc laptop nie jest przystosowany do pracy ciągłej

ja sformatowałam baterie ... chociaz to cieżko jak sie kupi cos nowego i nie mozna uzywac ;) a teraz .... raczej nie robie mu przerw :)

Gość lii
aha ok czyli moge z niwgo korzystac lugo jezeli bedze asilany pradem ok a powiedzcie mi czy to prawda ze nie moge go stawiac np na ozku bez zadnego blatu bo sie poprostu przegrzeje?

... najlepszy w łózku jest atlas ..... od geografii ... duzy stabilny ;) no powinien miec wentylacje zapewniona od spodu ... chociaz jak ciepły to kawa postawiona obok nie stygnie :)

Gość lii
hmmm mysle ze to dobry laptop procesor to intel core duo 1,66GHz

Gość lii
hmmm cos jeszcze nie wiem o laptopach > :)

Gość przymierzam się do kupna
Mogłabym w domu podłaczyć laptop kabelkiem do prądu, żeby jakoś zaoszczędzić baterię? Kompletnie się na tym nie znam, jest do tego potrzebny jakiś zasilacz? Ile to kosztuje??

dzięki.

Gość lii
a sluchajcie jak wyladuje ta baterie teraz to po rozladowaniu mam ja wyciagnac i naladowac? i znowu wlozyc i tak 3 razy as otem moge ja calkowicie wyciagnac i korzystac tylko z kabelka i radu?

całe szczęsie wszystko teraz jest w wygodnej wersji dla blondynek :) kabel zasilacz , ladowarka w pudelku z laptopem wyciagasz i gotowe :)

Gość lii
czyli moge wyciagnac ta baterie ?

Gość a.o.
a mi nie dali plyty windows! ale licencja jest!

Mogę wyciągnąć baterię, ładować ją i korzystać z laptopa za pomocą kabelka-zasilacza?? Nie jestem blondynką, ale się na tym po prostu nie znam, a chciałabym się poznać:D

przestancie wypisywac glupoty. 99% obecnie produkowanych laptopow ma baterie skladajace sie z ogniw litowo-jonowych (Li-ion), ktore nie traca na sprawnosci w wyniku ladowania/rozladowywania. docelowo ogniwa takie sa zaprojektowane, by po 3 latach utrzymywac 95% swojej sprawnosci. nie trzeba ich ani formatowac za pierwszym razem, ani wyjmowac podczas pracy na zasilaczu, poniewaz notebooki wyposazone sa w dodatkowy obwod zasilania i prad wcale nie plynie poprzez baterie jak to sie wszystkim wydaje (po naladowaniu baterii do 100% obwod baterii jest odlaczany). jak ktos ma notebooka sprzed paru lat lub kupuje baterie na allegro za 20 zl, to owszem sa one wyposazone w ogniwa niklowo-kadmowe (Ni-Cd), w ktorych sprawnosc sie zmniejsza w wyniku ladowania. nowoczesne baterie traca na sprawnosci generalnie tylko poprzez trzymanie w wysokich temperaturach lub poprzez czeste narazanie ich na wysokie wahania i zmiany temperatur. opisane wyzej wlasciwosci tycza sie rowniez komorek i wszelkich innych nowoczesnych urzadzen, wiec nauczcie sie tego wreszcie raz na zawsze i przestancie wypisywac glupoty. pomijam juz to, ze ok 95% uszkodzen komputerow powstaje w momencie rozruchu, wiec lepiej, jezeli komputer (rowniez laptop) pracuje stale, niz jest co troche wlaczany i wylaczany.

Gość do leśnego
A jak mam włączony laptopi co jakiś czas go hibernuję to też jest rozruch? Tzn czy to to samo co wyłączenie go czy nie? Sory za głupie pytanie

raczej tak, ale azalezy o jakiej hibernacji mowa. czy programowej np w windows, czy tez sprzetowej, w notebooku poprzez nacisniecie wlasciwego klawisza (wbrew pozorom, roznia sie one od siebie). hibernacja polega na zrzuceniu zawartosci ramu na dysk twardy, by potem mozna szybko odtworzyc pierwotny stan pracy komputera. spotkalem sie z roznymi rodzajami hibernacji np takimi, gdzie dysk twardy ulega rowniez wylaczeniu i takimi gdzie pracuje bez przerwy. nie jestem zwolennikiem hibernacji, ale na pewno lepiej hibernowac niz w kolko wlaczac i wylaczac. inna sprawa, ze jezeli komus wydaje sie, ze w wyniku hibernacji oszczedza na pradzie, to owszem, jakies 2-8 zl miesiecznie :)