Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Romeczka

Dlaczego księża,zakonnicy kłamią,są obłudni?

Polecane posty

Gość Romeczka

Proszę wpisywać swoje zdanie na ten temat. Dziękuję za wszystkie wpisy.

Gość ksiondz stefan brzeszczot
Bo taky mamy poklask i nikt nie dopuszcza do myśli że możemy kłamać. Zresztą, jak ktoś z założenia głupszy od księdza - w jego mniemaniu - może przeciwstawić się jego nieomylności ?

Gość Romeczka
Ale Oni chyba powinni być prawdomówni? a skąd wiesz,jaka ja jestem?nie lubię kłamstwa,obłudy..........

Gość hm..............
Oni też z pewnością nie lubią... Ale taka juz natura ludzka.

Gość księża to zwykli ludzie
tacy sami jak i wszyscy inni..... jedni są cudowni, dobrzy.....inni kłamią, kradną itd.... ale wierzy się w Boga a nie w księzy :D

Pójdę albo i nie pójdę. A moze dam wybór dzieciakowi ? Szkoda że za takie "rzeczy" jak napisałeś wyżej księża śpiewają spore kwoty, zapominając że jest to ich zasrany obowiązek...

Gość i nowe Mietki
domy, gosposie utrzymać :D :D :D chleb..... dobre sobie...

Gość pochówek matki
jeżeli była wierząca.... nijak się ma do mojej wiary....jeżeli należała do kościoła, mają psi obowiazek, konie i kropka.... a ja zazyczę sobie rozsypanie moich prochów w jakims ładnym miejscu, nie chcę szopki na pokaz, pomników itp i tyle!

Mówię o babce a nie o sobie. Ona była wierząca. Pochówek się należy każdemu człowiekowi: - albo z księdzem, katolicki jeśli był wierzący - albo jakikolwiek, na cmentarzu komunalnym czy jak tam zwał. Jeden i drugi osobnik płacił podatki na to bydło. Ps. cóż za piękna mowa, katolicka, w zrozumieniu miłości i wybaczeniu.... obłudny katol

Gość najlepszy pogrzeb
to kremacja i rozsypanie prochów przez rodzinę, np nad morzem.... niech mnie pamiętają pełną zycia a nie jako jakaś marmurową płytę.... i księża zbędni i durne opłaty cmentarne i cała ta szpoka z pomnikami literami i wykupowaniem miejsca.... i co? a wierzyć wierzę w Boga, a nie w jakiś tam obrzędek..... i nie uwierzę że odklepanie co niedziela jakiejś tam pustej formułki, znaczącą wpływa na mój rozwój duchowy i życie po smierci.... co niedzielne klepanie tego samego, a następnie zycie bez zmian- to DEWOTYZM z wiarą nie mający NIC WSPÓLNEGO!

człowieku, skoro w coświerzysz to stosuj się do przykazań, a jeśli nie to nie. Tylko nie żyj w obłudzie. Szkoda że twoja wiara opiera się wyłącznie na przeświadczeniu o godnym pochówku. Naprawdę takie instytucje jak ZUS "sponsorują" pogrzeby, i nie musi to być na cmmentarzu u katolickiego proboszcza. Inne wyznania też istnieją i jakoś nikt nikogo nie chowa pod płotem jak psa. Do kościoła nie chodzę i nie twoja to sprawa z jakich powodów, mamy wolność wyznania. Szkoda tylko że jak wam sięw dupach poprzewracało w średniowieczu to w tym całym swoim zacietrzewieniu nie zauważyliście że i ludzi i świat się zmienił i znacznie zmądrzał. Żalu do ciebie nie mam o twoje słowa pełne nienawiści, cóż można wymagać od człowieka, któremu przez lata wpajano do głowy błędne wyobrażenie o świecie ?

Gość a dlaczego ludzie mają żal
np o pogrzeb babki.... prymitywnie proste.... babka miała jakąś tam ostatnią wolę..... i nie została ona uszanowana.

nie rozumiesz człowieku słowa pisanego ?. Skoro babka była wierząca i chodziła do kościoła, dawała na tacę - co wg. ciebie świadczy o byciu katolem to uważam że należał się jej pochówek. Sprawa była inna. Babka przebywała w hospicjum, gdzie zmarła. Ksiądz z rodzinnej miejscowości musiał wystawić jakiś tam papier żeby można było ją pochować w miejscowości gdzie było hospicjum. Bydlak krzyknął coś ok 1000 zł - czyli tyle ile by wziął za pogrzeb, wypisał i rodzina musiała 2x zapłacić innemu księdzu tuż przy pochówku.

Gość a co ma do tego rodzinka
babka była wirząca, chodziła do kościoła, dawała na składkę..... zyczyła sobie księdza na pogrzebie..... to jej dzieci moga byc nawet diabłami wcielonymi, a katolicki miłosierdzie i tak nakazuje dopełnić jej woli!!!!

Gość Laaaaaaaaaaaksa
w kościołach są oficjalne cenniki.... czy to nie jest chore??? Chrzest 300 zł, ślub 500 zł i tak dalej...... nie uważacie że z kościoła robi się przedsiębiorstwo robiące kasę??? A teraz, mamy dopiero 13 listopada.... JUŻ zaczynają latać po domach sprzedając opłatki na Wigilię!!!!!! Czy to nie przesada??

Gość w średniowieczu
można sobie było odpust wykupić, albo pontnika co z nasze grzechy będzie pokutował..... już widać dokąd zmierzamy?

jesteście debilami >> widzę że argumenty ci się wyczerpały i na tym zakończę duskusję. Zdrowia życzę i rozumu. :D

Nie byłoby problemów obłudności księży jesli zakladaliby rodziny, świecili przykładem jak postepowac , mieli pensje i musieli z nich przezyć, rozliczac się z fiskusem itd,itp. ... Obłuda w ich wykonaniu byłaby marginesem. A nie jak teraz proporcje całkowicie odwrócone. Sami ich do tego popychamy, naszym łapówkarstwem ...

Gość a dlaczego
a dlaczego psycholodzy mają problemy rodzinne??/ A dlaczego lekarze żle leczą?? A dlaczego nauczyciele nie potrafią uczyć A dlaczego????

Gość a u nas to ostatnio
przed swietami z zeszytem latali dodatkowo do tych opłatków i zapisywali kto wziął.... a kto nie.... PARANOJA!

Gość Laaaaaaaaaaaksa
Nie chodzi o to że trzeba płacić W OGÓLE, ale że są oficjalne CENNIKI!!!!!! To ma być kościół, wiara?? Ja dziękuję. A jak ktoś nie ma 300 zł na chrzest, a chciałby ochrzcić swoje dziecko mimo to??

Gość nie każdy kupuje kieckę
z 2000 zł.... moja koleżanka np miała taką za 200zł i skromne przyjęcie w domu.... a stawka za slub taka sama dla każdego..... mimo, że oficjalnie CO ŁASKA :D

Gość Laaaaaaaaaaaksa
A w czasie kolędy... ksiądz tylko luka na kopertę. ;) I proszę tu nie drzeć gęby, że jesteśmy debilami. Nie jesteśmy. Tylko to nie jest normalne, takie zachowanie księży, którzy powinni być WZOREM, powinni uczyć nas miłości do bliźniego a nie do pieniędzy.

Gość a dlaczego
Nikt nie odpowiedział na moje pytania

A dlaczego - dlaczego oni są faworyzowani przez fiskusa. Wyobrażacie sobie co by było gdybyśmy się mieli w ogóle nie rozliczać tak jak oni . Jesli ja założe biuro porad prawnych i postawię na biurku puszkę i powiem co łaska. To czym ja się róźnię od księdza - tym ,że ja muszę zapłacić podatki a on za tę kasę coś tam zapłąci np. za prąd , a resztę rozpieprzy z kochankami , albo kupi lepszą brykę .

"a za darmo to tylko w erze ojojo za ślub trzeba zapłacić,dziwne kiecka 2000 tys,wódka8 tys ,fotograf 600 zł itd itp" - ale ty ku*wa debil jesteś naprawdę to jest żałosne. 100 lat temu ? Hospicjum ? weź czytam ze zrozumieniem, i dziwne że ten kraj tak wygląda jak wygląda... ehh szkoda słów.

A dlaczego - klamia i są obłudni , bo naród do tego przyzwyczajony , a oni wiedzai jada na tym, dobrze wiedzą ze jak nas omamią to więcej kasy wyciągną ....

nie oceniaj wszystkich wg. swojego choregu umysłu. Było to 3 lata temu, ale nie o to się rozchodzi w wątku. Poprostu do niektórych tumanów fakty nie docierają. Jaki to problem mieć prababkę ? Czy w tojej rodzinie wszyscy kończą żywot w wieku 60 lat ?