Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość smutna i przestraszona

komornik-co może mi zabrać jeśli brat jest u mnie zameldowany

Polecane posty

Moj brat zrobił trochę długów, mieszka u mnie w domu, ma mały wydzielony pokoik, jest zameldowany u mnie.. Czy komornik gdy przyjdzie ma prawo zająć moje wyposażenie domu czy tylko rzeczy które znajdują się w jego pookoju???bardzo roszę o pomoc...moze jakiś komornik się odezwię...????

Tylko jego rzeczy - nie masz przecież wspólnoty majątkowej z bratem... Najlepiej bądź w domu w dniu wizyty komornika ...

Komornik może zabrać z mieszkania wszystko, również rzeczy należące do rodziny dłużnika, chyba że ich właściciel okaże imienny dokument potwierdzający prawo własności (faktura, umowa kupna-sprzedaży). W praktyce trudno jednak o takie dokumenty, bo z reguły przy zakupach sprzętu domowego bierze się co najwyżej paragon jako dowód zakupu. W takim wypadku jakimś wyjściem jest spisanie naprędce umów kupna-sprzedaży na poszczególne sprzęty z dalszą rodziną lub znajomymi (z odpowiednimi datami oczywiście, by nie wyszło tak, że wszystko zostało zakupione w ciagu ostatniego m-ca) ;)

Gość maria-1951
zgodnie z zbliżającym się prawem dużo

mieszkanie jest moje więc może spisać z nim umowę wynajmu pokoju i wtedy komornik nie przyczepi się do mieszkania tylko do jego pomkoju. Co myślicie??

Gość Dobry śmieć
Martwy śmieć !! Przywitaj go siekierą ! :D

--> wielbiciel 70B Nie wiesz to nie pisz bzdur. Nie jest to tak oczywiste to co wypisujesz. W ten sposób komornik miałby prawo zając wynajmowne mieszkanie bo własciciel na np 50 letnie nie ma papierów zakupu. Cytat z http://krapkowice.net/kurier,art,id_3846 Jakich rzeczy nie ma prawa zabrać komornik z domu?Wyłączenia spod egzekucji komorniczej regulują następujące art. Kodeksu postępowania cywilnego (Dz.U.64.43.296 ze zmianami): Art. 829. Nie podlegają egzekucji: 1) przedmioty urządzenia domowego, pościel, bielizna i ubranie codzienne, niezbędne dla dłużnika i będących na jego utrzymaniu członków jego rodziny, a także ubranie niezbędne do pełnienia służby lub wykonywania zawodu; 2) zapasy żywności i opału niezbędne dla dłużnika i będących na jego utrzymaniu członków jego rodziny na okres jednego miesiąca; 3) jedna krowa lub dwie kozy albo trzy owce potrzebne do wyżywienia dłużnika i będących na jego utrzymaniu członków jego rodziny wraz z zapasem paszy i ściółki do najbliższych zbiorów; 4) narzędzia i inne przedmioty niezbędne do osobistej pracy zarobkowej dłużnika oraz surowce niezbędne dla niego do produkcji na okres jednego tygodnia; 5) u dłużnika pobierającego periodyczną stałą płacę - pieniądze w kwocie, która odpowiada nie podlegającej egzekucji części płacy za czas do najbliższego terminu wypłaty, a u dłużnika nie otrzymującego stałej płacy - pieniądze niezbędne dla niego i jego rodziny na utrzymanie przez dwa tygodnie; 6) przedmioty niezbędne do nauki, papiery osobiste, odznaczenia i przedmioty służące do wykonywania praktyk religijnych oraz przedmioty codziennego użytku, które mogą być sprzedane tylko znacznie poniżej ich wartości, a dla dłużnika mają znaczną wartość użytkową. Art. 831. par. 1. Nie podlegają egzekucji: 1) sumy i świadczenia w naturze wyasygnowane na pokrycie wydatków lub wyjazdów w sprawach służbowych; 2) sumy przyznane przez Skarb Państwa lub jednostki gospodarki uspołecznionej na specjalne cele (np. stypendia, wsparcia itp.), chyba że wierzytelność egzekwowana powstała w związku z urzeczywistnieniem tych celów albo z tytułu obowiązku alimentacyjnego; 3) prawa niezbywalne, chyba że możność ich zbycia wyłączono umową, a przedmiot świadczenia nadaje się do egzekucji albo wykonanie prawa może być powierzone komu innemu; 4) wierzytelności przypadające dłużnikowi od państwowych jednostek organizacyjnych z tytułu dostaw, robót lub usług przed ukończeniem dostawy, roboty lub usługi w wysokości nie przekraczającej 75% każdorazowej wypłaty, chyba że chodzi o wierzytelność pracowników dłużnika z tytułu pracy wykonywanej przy tych dostawach, robotach lub usługach; 5) świadczenia z ubezpieczeń osobowych oraz odszkodowania z ubezpieczeń majątkowych, w granicach określonych w drodze rozporządzenia przez Ministrów Finansów i Sprawiedliwości; nie dotyczy to egzekucji mającej na celu zaspokojenie roszczeń z tytułu alimentów. Par. 2. W wypadkach wymienionych w pkt 1 i 2 paragrafu poprzedzającego nie podlegają egzekucji również sumy i świadczenia w naturze już wypłacone lub wydane. Par. 3. W wypadku wymienionym w pkt 4 paragrafu pierwszego dopuszczalne jest jednak zajęcie kwoty, która dłużnikowi przypadnie po wykonaniu dostawy, roboty lub usługi.

Myrevin... Oczywiste jest, że są pewne obostrzenia i żaden komornik np. opału z domu nie zabierze, ani innego podstawowego wyposażenia, chyba nikomu tego tłumaczyć nie trzeba (poza Tobą) :o Zresztą takie przedmioty nie mają wielkiej wartości, mówimy o rzeczach, które jednak jakąś realną wartość przedstawiają :o W tym przypadku dłużnik jest rodziną właściciela mieszkania i jest tam zameldowany, to \"trochę\" co innego niż wynajem bez meldunku :o Nie wspominałem też o zajmowaniu przez komornika mieszkania (zwłaszcza nie będącego własnością dłużnika :o), chodziło o wyposażenie lokalu. Poza tym nie wyobrażam sobie jak można nie posiadać dokumentów potwierdzających własność nieruchomości, czy to umowa kupna, czy jakieś akty notarialne, itp. :D lol Po raz kolejny próbujesz się mnie czepiać, wrzuć już na luz, bo chyba nikogo to nie bawi 🖐️