Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pierwiastka

Wody płodowe

Polecane posty

Gość pierwiastka

Witajcie. To moja pierwsza ciąża, siłą rzeczy więc nasuwają mi się różne pytania i obawy. Napiszcie proszę jak to jest z odchodzeniem wód płodowych. Z tego co słyszałam może się to odbywać na wiele różnych sposobów: może od razu odejść większa ilość, a mogą się tez ponoć sączyć w niewielkich ilościach. Chciałabym wiedzieć czy mimo sposobu ZAWSZE da się ten moment rozpoznać??? Troszkę się boję, że mogę to przegapić... Czekam na Wasze wypowiedzi i pozdrawiam :)

Gość a ja ja
Mnie zaczęły odchodzic wody od razu w dużej ilości. Obudziłam się w mokrym łożku, trudno było tego nie zauważyć. Jeżeli więc miałby cię spotkac coś takiego, to nie przejmuj się, bo nie przegapisz :)

tez myslę, że nie da się przegapić ja przez kilka dni przed porodem miałam dużo rzadkiego śluzu myślałam, że to sączą się wody płodowe odeszły mi jednak dopiero w ostatniej fazie porodu, gdy miałam rozwarcie do rodzenia, nie wiem, czy to położna nawet nie przebiła pęcherza płodowego, miałam wtedy wrażenie, że sisusiam i było mi głupio i to właśnie położna mi uświadomiła, że to były wody

Gość pierwiastka
Dziękuję [kwiat} i proszę o jeszcze :) będę wiedziała na co zwracać uwagę :) Pozdrawiam

Ten drugi przypadek to przypadek prawidłowy - Mnie odeszły wody płodowe nagle - tak jakbyś zrobiła siku - nie w łózku lecz na szczęście w domu - ale wtedy gdy jak pamiętam myłam podłogę . Wody płodowe chronią dziecko przed urazami - logicznie lepiej być w środowisku wodnym gdy masz przejść przez jakis w miarę nie za duży otwór niz na sucho - lepiej ze smarowaniem niz bez , jak w samochodzie !!!!!!! Dla dziecka nie jest to dobre rozwiązanie dlatego teoria mówi , żę wtedy osoba rodząca nie powinna się zbyt intensywnie ruszać chodzić by ocalić ile można wód na czas porodu myślę o finale - tak mnie uczono w szkole rodzenia - ale obsługa pogotowia ,która przyjechała nie wiedziała nic na ten temat podobnie położna w szpitalu Mam zdrowe dorosłe już dziecko ale bardzo złą opinię na temat wiedzy personelu medycznego . Oddychałam przeponą a położna mówiła czemu Pani się tak rusza . ruszam sie \" bo lubię\" Tylko to ,że jestem uparta i mam swoje zdanie spowodowało ,że urodziłam moje dziecko bez krzyku ( córka dostała 10 pkt.) Słowem poczytaj trochę - idż do szkoły rodzenia i miej na uwadze , że nie musisz się na wszystko zgadzać w szpitalu - Twoje dziecko i Ty macie prawo do dobrego porodu Ty i dziecko to najważniejsza sprawa nie dobry humor lekarzy czy położnych. To TY będziesz ze swoim dzieckiem przechodzić przez arkana życia na ziemi przez następnych 18 lat - dlatego Ty kontroluj i decyduj gdy jest taka potrzeba . Nie licz ,że personel medyczny zawsze wie najlepej - nie zawsze tak niestety jest - choć nie neguj z załozenia ale bądż ueważna . Można urodzić świadomie - bez wielkiego stresu i bólu - Ja rodziłam klasycznie 12 godzin ale to nigdy nie wygląda tak jak na filmach gdzie ból na twarzach aktorów widać straszny . Jeżeli będziesz wiedziała co sie dzieje - nie będziesz sie bać - a strach daje ból - będzie dobrze - nie licz na innych licz na siebie . Napisz jak poszło Pozdrawiam Dajma

Mi przy pierwszym dziecku wody odeszly nagle. Obudzilam sie,wstalam i...polecialo. kilka godzin wczesniej bolalo mnie w krzyzu ale nie skojarzylam z porodem bo to byl 36 tc. Przy drugim tez 36 tc ale pechez plodowy przebila mi polozna podczas porodu. Pierwszy porod szybszy:1 godz.i 25 min drugi: 3 godz. 45 min. Pozdrawiam 🌻

u mnie to wygłądało tak, że na kilka godzin przed odejściem wód pojawił się śluz. Ok 19 odszedł czop śluzowy - taki podbarwiony krwią. O 23 odwszły wody płodowe, takie uczucie jakbyś się poosikała. Odeszło mi ich bardzo dużo. Na szczęście byłam wtedy w szapitalu. O 3:00 synek był już na świecie. Odejścia wód nie da się przegapić, tak jak i skurczów porodowych. Jak się zacznie na 100% będziesz wiedziała, że to już:)

Mi najpierw odszedł czop śluzowy podbarwiony krwią. Ale wody odchodziły mi po trochę , nie było to chluśnięcie. Ale było mokro.

Gość pierwiastka
Dziękuję za wypowiedzi. Chyba jednak nie da się tego przegapić :) Czy wszystkie miałyście również skurcze przepowiadające?

ja nie miałam przepowiadających od razu dostałam skurcze co 5-10 minut ok 22, urodziłam o 7:30

Ja miałam skurcze od 7 miesiąca - brałam leki na podtrzymanie:/ Jak je odłożłam przez cały miesiąc do porodu miewałam skurcze. Nawet co 5 minut. Ale słabe i po 2-3 godzinach się wyciszało. Myślałam już że nigdy nioe urodzę:) W przeddzień porodu byłam na KTG i lekarzowi nie podobał się zapis. Kazał zostać w szpitalu. I dobrze, bo w nocy zaczęła się akcja porodowa.