Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość brylantyna

Jak oblicza się wartość brylantu?

Polecane posty

Gość brylantyna

Może wiecie?

Gość a no tak
ilość karatów szlif czystość kamienia

Gość te mądrala powyżej
jak już to google:-P

Gość brylantyna
no to jaka jest minimalna wartość kamienia 14 k?

Gość brylantyna
czystaość można ocenić na oko? Chodzi mi o jego odcień? Moj jest bez żadnych niebieskich czy różowych odcieni...

Gość hehehehehehehe
pewnie dostałaś zaręczynowy pierścionek z 14 karatowym brylantem i chcesz sprawdzić ile kosztował:-P ehhhhhhh ta babska dociekliwość.....

Gość hehehehehehehe
nie jesteś znawcą, więc na oko nie ocenisz, bo nie masz o tym zielonego pojęcia i nie znasz kryteriów klasyfikacyjnych.

Gość brylantyna
chciałam goi zmiejszyć, ale nigdzie nie chą wziąść go do ręki, bo mówią że jest zbyt kosztowny i nie podejmują się zmniejszania, bo może pęknąć. Zresztą jedna babka w APART straszyła mnie, że mogą mi podmieniić i żebym go nigdzie nie zostawiała...

Gość hehehehehehehe
wejdź sobie na jakąś stronkę julilerską-tak będzie najprościej:-)

Gość brylantyna
w APARCIE mi taką cenę na oko podali, aż nie wierzyłam...

Gość hehehehehehehe
ale napewno nie znajdziesz tam info o brylantach:-P

Pewnie chcesz zmniejszyc obrączkę? Ta kobitka pisze głupoty.Brylant do zmniejszenia trzeba wyjąć ale po oprawie jest autoryzowany i otrzymasz certyfikat,wtedy tez mozesz poprosic o wycenę,to niestey kosztuje.Pozdrawiam

Gość nie glupoty
tylko trzeba byc ostroznym, co komu da certyfikat? dadza Ci gorszej jakosci kamien z certyfikatem na inna jakosc, a jak sie pozniej wyda i bedziesz sie awanturowac to Ci powiedza ze chcesz ich oszukac i sama wymienilas kamien! ja bym go sprzedal. pieniadze bezpieczniejsze sa w banku niz w brylancie trzymanym w mieszkaniu!

Gość brylantyna
chcę zmiejszyć pierścionek, który ma 7 brylantów. Oddałam do jublilera ,który po obejrzeniu zwrócił mi go z adnotacją , ze nie podejmie sie tego. U Kruka powiedzieli mi to samo. Wycena kosztuje 10 % wartości.

Gość brylantyna
co mam sprzedać???? pierścionek zaręczynowy????

Gość brylantyna
nie, był bez certyfikatu, może wystawienie certyfikatu kosztuje dodatkowo? A powinni wystawić certyfikat? Mam rachunek, to może na podstawie tego mi wystawią?

Gość aż strach nosić taki pierścion
ek

Gość nie glupoty
nie pierscionek fujaro, tylko kamien! wstaw sobie mniejszy, tanszy. chcesz chodzic z majatkiem na palcu? jak Ci ktos go ukradnie to dopiero bedziesz plakala. po co Ci kamien ktorego nie mozesz nosic bo jest zbyt cenny?

Bo to bardzo trudne zadanie.Kruk to świetna firma i pewnie robota jest ryzykowna.Ja też miałam kiedyś problem z brylantem ,bo był oprawiny w łapki a to rzadkość.Wtedy znalazłam jubilera w Krakowie na starówce i on mi to zrobił super.Nie bój się ludzie podejmujący sie pracy z brylantami to zazwyczaj porzadni goście.U mnie tez nie dało się dorobic łapki ale wymienił mi całą oprawę i jest identyczna jak poprzednia.U mnie był dodatkowy problem ,bo był w platynie a w tym materiale mało który jubiler pracuje.Pozdrawim. P.S Wycena za droga ,znajoma zapłacil 500zł.

Gość brylantyna
w ogóle żaden sklep jubilerski nie chce zmniejszać pierścionka, jęsli nie był kupowany u nich w sklepie. Tłumaczą się tym, że każdy ma inna technikę wyrobu...

Powinien byc certyfikat.Ja taki mam a był kupowany w USA.Wiesz są brylany sztuczne i one nie mają certyfikatu.Nie mają też takiej wartości ale są piękne.:DTen twój jest duży i nie złość się, ale bardzo tani.Pozdrawiam

Gość e tam zaraz ukradnie
a kto zna się na brylantach, pomyślą, że to cyrkonia :D

Gość brylantyna
emerytko - dlaczego uważasz, że mój jest bardzo tani, skoro jubiler stwierdził, że cytuję: "brylanty mają bardzo dużą wartość, nie podejmuję się zmniejszania, istnieje ryzyko, że mogą wypadać" I wcale nie jest duży, bo ma 0,15 ale jest ich aż 7 sztuk. Czy uważasz, że jubiler nie poznał sie na nim???

Gość brylantyna
w warszawie

Jeżeli nie masz certyfikatu, to jaki masz dowód na to, że to faktycznie jest brylant? Nie takie rzeczy sprzedawcy potrafią wmówić klientom:)

Gość brylantyna
a rachunek ze sklepu nie jest dowodem ze tyle faktycznie ma?