Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość brylantyna

Jak oblicza się wartość brylantu?

Polecane posty

Gość brylantyna
obliczyłam, ze mój pierścionek ma w sumie 1,05 ct to chyba nie mało?

Przepraszam ja wycztałam ,że on ma 14 karatów.To co ty masz to sa tak zwane ułomki ale też są wartościowe.Ułomek to ta częśc btylanty która pozostaje po wycięciu własciwego.To faktycznie może w Stanach tak kosztować ale i unas u Kruka za 2 tys.saie kupi. W waarszawie idz na starówkę do małej firmy i oni ci podadzą adres jubilerów zajmujących sie brylantami.Nie chce cię marwić aleczasmi wartość roboty przekracza wartść pierścionka. Pisałam ,że tani,bo nie znam nizszej wartości małego brylanu niż 4000$. Mówię o brylantach czystych i z pierwszej ręki.A tak przy okazji karatów się nie sumuje.Pozdrawiam

Jeśli dzięki temu czujesz się lepiej, to my też cieszymy się razem z tobą:) Ja w swoim karatów nie liczyłam. Bardziej liczy się dla mnie intencja, dla jakiej jest on na moim palcu. Miłości nie przelicza się na karaty.

Gość brylantyna
ja nie liczę karatów, alle dla mnie jest różnica czy mam pierścionek za 1000 czy 10 000 zł, bo takiego, który jest drogocenny to wcale nie zamierzam nosić, chcę jeszcze trochę pożyć :O

Gość w sklepie mówili prawdę
Jak to się nie sumuje? skoro jeden kamień wart jest 1500 zł, to chyba 7 będzie około 10 000? nie sądzicie?>

Każdy kamień ma swoją wage i czystość oddzielnie.Wagi sie nie sumuje ,bo wprowadzasz mylne pojęcie.I tak na przykład 6 karatów to już jest bardzo dużo.mam nadzieje ,że mnie rozumiesz.bardzo źle ,że nie nosisz ,bo jak mówi Beata Tyszkiewicz, brylanty pasują do wszystkiego i można je nosić o każdej porze:D:D:D

Brylantyna Ja kupiłam sobie w Amderdamie taki wyprodukowany brylant z powodu bardzo fajnego szlifu.Ma 8 karatów i oczywiście nie ma certyfikatu.zapłaciłam za niego 324euro.Mój znajomy jubiler też go wysoko ocenił ,bo nie pracuje w brylantch,Powiem ci ,że go bardzo lubię i jak nosi sie go samego na palcu to jest super ale jak założysz ten prawdziwy to nie można sie pomylic.Pozdrawiam serdecznie,

ten drugi link działa

Określenie „Punkt” (ang. Point) jest przykładem miar tradycyjnych, nie związanych z systemem metrycznym. Tak jubilerstwie określa się masę diamentów małych i bardzo małych maksimum do 0,16 ct. Przyjmując to nazewnictwo mamy diamenty jednopunktowe (0,01 ct), dwupunktowe (0,02 ct) itd., aż do szesnastopunktowych (0,16 ct). „Mela” ( franc. meleè– mieszanina) jest zwyczajowym określeniem małych diamentów które wskazuje w jakim przedziale mas mieści się dana grupa kamieni, zwykle w przedziale 0,07...0,15 ct. Niekiedy wyróżnia się „melę grubą”, określającą kamienie o masie 0,12..0,15 ct

A zauważyłaś ta róznice diament/brylant.Nie wiem jakie dane są wybite na obrączce ale założe sie ,że te cztery małe to produkowane:D

Gość brylantyna
podnoszę

Gość denis1

W http://www.pollabo.pl/ dokonują analizy pod najbardziej wiarygodnymi maszynami do analizy. Wystawiają dodatkowo raport i tworzą światową certyfikacje kamienia. 

Gość karsen

Zbyt dużo jest elementów istotnych, aby to stwierdzić. Tu musi odbyć się ze sprawnym okiem fachowca, a tacy znajdują się w http://www.pollabo.pl/