Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość w pelni naturalna

NPR po porodzie...

Polecane posty

Gość w pelni naturalna

dziewczyny, mam pytanie do tych mam, ktore stosuja naturalne metody regulacji poczec (nie chodzi mi o pradawny "kalendarzyk" ale o metody kojarzone czyli objawowo-termiczne. jestem 4 miesiace po porodzie, karmie piersia i zauwazylam plamienie skape. potem przestalo wiec zaczelam sie obserwowac. sluz mam jednak jakis dziwny, zoltawy (nie sa to uplawy), a szyjka raz miekka raz twarda..troche jestem skolowana. i nie wiem np czy mozna mierzyc poranna temp, karmiac dziecko jednoczesnie, czy najpierw zmierzyc a potem przystawiac do piersio. jesli ktoras z was wie, na co zwracac uwage podczas pierwszych miesiecy po porodzie-napiszcie! aha, topic nie jest dyskusja nt czy NPR ma sens i na ile sa skuteczne

Gość bo nie sa skuteczne
i nie mają sensu - chyba, ze ktoś chce szybko zwiększyć liczebność członków rodziny.

a wrocil Ci juz okres? Bo z tego co wiem, ale moge nie miec racji, powrot do nm po porodzie ma sens jak juz sie zaczna z powrotem cykle...

Gość w pelni naturalna
dziekuje :-)

Gość w pelni naturalna
szanta, ginekolog powiedzial ze takie plamienia moga byc uznane za pierwszy okres.wiec chyba juz mialam...dodam ze towarzyszyly tym plamieniom bole menstruacyjne...

Ja Ci specjanie bardziej nie pomoge, sama mialam mega problem z tym, na szkole rodzenia gosc podal podstawy metody termiczno - objawowej, nie odnoszac sie w ogole do tego jak sie to zmienia po ciazy...Obserwowalam sie, ale malo z tego wynikalo...Dopiero po pierwszej prawdziwej miesiaczce zalapalam sie z powrotem, dlatego mysle ze zanim bedziesz na 100% pewna lepiej zabezpieczac sie dodatkowo inaczej...prolaktyna przy karmieniu piersia na pewno zaburza regulacje hormonalna, ale to tyle potrafie wymyslic...Sama chetnie bym sie dowiedziala jak to jest w czasie pologu

Gość frajerpompka
O ile świetnie się u nas sprawdziły przed pierwszym poczęciem, o tyle woleliśmy czekać z ich wdrożeniem do pierwszej miesiączki po porodzie. Na szkole rodzenia podano tak wiele warunków, które trzeba spełnić aby móc współżyć odpowiedzialnie w pierwszych miesiącach po porodzie, że zastanawiam się jak to jest stworzone naprawdę i czy ktoś mógłby podać prostsze algorytmy. Pozdrawiam "Szkoda, że niektórzy ze stosujących antykoncepcję obudzą się dopiero po tamtej stronie."