Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość taka sobie jedna

Dlaczego do jasnej cholery ceny zagranicą są często niższe niż w Polsce??????

Polecane posty

Gość taka sobie jedna

Nie to sa szczyty naprawde!!!!!!!!Jestem chwilowo w UK i: -w sklepach spożywczych żywność jest w podobnych cenach,albo nawet czasami niższa, -telefony komórkowe ceny mają niższe, -sprzęt niższe, -kosmetyki nie wspomnę, tyle promocji ze można kupić o wiele taniej niż w tych naszych sephorach i douglasach to juz naprawde są szczyty, -ciuchy???? kolejne bizuteria sztuczna tańsza, ciuchy w ogóle tańsze, duuuużo większy wybór, do jsnej cholery czy my w Polsce nie mam i tak zle ze malo zarabiamy, muszą nam jeszcze cenami dopierd********* jak to sie dzieje????

Gość taka sobie jedna
nikt sie nie wypowie na ten temat? bo moze ja sie myle,albo nie wiem co.

No zywnosci to bym nie porownywala bo zdrowe rzeczy sa duzo drozsze niz w Polsce ale do reszty sie zgodze. Niestety taki kraj z tej Polski :/

Gość taka sobie jedna
dlatego napisalam ze zywnosc czasami,ale reszta??? nie dosc ze mamy biede w polsce,to jeszcze extra ceny. dla przykladu jesli ktos przyjedzie tu do znajomych w odwiedziny to bedzie mu sie oplacalo kupic sobie cos tutaj niz w polsce (zarabiajac w polsce i przeliczajac na funty) to juz jest naprawde bezczelnosc. skandal!!!!!!!!zwazywszy na ich zarobki juz sie nie dziwie z jakiego innego powodu polacy tu wyjezdzaja!!!

Gość taka sobie jedna
podnosze moze sie ktos jeszcze wypowie.

Cena jest regulowana przez bilans podaży i popytu. Każdy towar (chleb, strzyżenie, godzina pracy kasjerki) jest warta tyle, ile ludzie są za nią gotowi zapłacić. W marketach jest bez przerwy mnóstwo ludzi z wyładowanymi koszykami. Czyli - dobrze się sprzedaje. Czyli - cena nie jest ZA wysoka.

Gość oczywiscie ze jest ZA
wysoka, ale co maja zrobic rodziny tutaj mieszkajace ? co dwa dni jezdzic do Anglii albo Niemiec po zakupy zywnosciowe ???

Gość taka sobie jedna
nie,ale mowie tylko co zaobserwowalam,bo to jest straaaasznie przykre.nie dosc ze biedny kraj,to jeszcze ceny sa wyzsze ceny w funtach,tego bym sie nie spodziewala,dlatego jestem zaskoczona.

W Polsce jeszcze 3 lata temu ceny telefonów komórkowych były ze 100 razy wyższe niż teraz. Jak myślisz, dlaczego firmy komórkowe obniżyły ceny? Bo nie miały gdzie chować zarobionych pieniędzy? :D Nie, zrobiły to dlatego, że chciały mieć więcej klientów, a nikt już nie chciał kupować tak drogo. Po prostu.

Gość no powiedz
bo jest wieksza sila pieniadza.. poczytaj o sile nabywczej pieniadza z ekonomii

Gość taka sobie jedna
oj z ekonomii to jestem slaba,ale chyba rozumiem o co chodzi, wiec kiedy czeka nas to w polsce?

Gość taka sobie jedna
kursy masaz tajski co masz na mysli z ta ulegloscia robotnikow?

Gość dlatego sa nizsze
zeby niektorzy ludzie mogli na tym niezle zarabiac praktycznie nie wychodzac z domu ;) Pozdrawiam i ciesze sie, ze tak wlasnie jest na razie:)

Gość taka sobie jedna
nie wierze ze w polsce nie zarabiaja,skoro ceny maja wyzsze niz tutaj.

Gość dlatego sa nizsze
Wlasnie na tej roznicy cen sie w Polsce dobrze zarabia... ale co mam na mysli to juz dla inteligentnych :P

Gość taka sobie jedna
sugerujesz ze kazdy ma znac sie na ekonomii tak i na podazy i popycie wtedy zalicza sie do inteligentnych?

Gość nie...
ok widze, ze musze wylozyc kawe na lawe. Wiec wyobraz sobie sytuacje - kupujesz w Stanach 10 par spodni Wranglera np w cenie ok 30-40 zl za sztuke (duza ilosc gdyz dla jednej pary koszt przesylki jest za wysoki), sprzedajesz u nas w cenie ok 100 zl co jest polowa czy 1/3 ceny sklepowej i zadowolona jestes i Ty i ten kto kupil... teraz rozumiesz o co chodzi z roznica cen?

Gość taka sobie jedna
rozumiem to nie jestem az taka kretynka,zastanawiam sie tylko dlaczego te spodnie tam kosztuja 30-40 zl a u nas 250zl?????o to mi chodzi i jesli zaleznosc jest taka sama,to dziekuje za odpowiedz. i uwazaj ktos ci moze kiedys powiedziec he stary nie jestes inteligenty nie wiesz jak sie wycina wyrostek robaczkowy phiii

Gość dlaczego sa takie drogie u nas
powiem Ci dlaczego... tak jak wszystko inne - po prostu u nas sa kilkakrotnie wyzsze koszty wytworzenia produktu, utrzymania sklepow, pracownikow itd. i szybko sie to nie zmieni dopoki krajem rzadza Kaczory z Lepperem

Gość grzesiekk
no tak za rządów SLD nie bylo takich problemow :o

Gość taka sobie jedna
ech myslisz ze inni daliby rade rzadzic lepiej? mnie sie wydaje ze rzadzic mozna jak jest czym,a w polsce nie ma czym :(

to dluzsza dyskusja tak naprawde i jesli zaraz zaczniemy sie bawic w poliyke to rozpetamy burze. Kwestia podatkow po prostu... Sa ludzie, ktorzy maja rozsadne pomysly ale niestety wiekszosc spoleczenstwa ich nie zrozumie

Gość taka sobie jedna
zawsze wydawalo mi sie,ze skoro obnizonoby podatki mniej kasy wplywaloby do budzetu,a skoro mnie kasy w budzecie (choci i tak jej tam nie mamy) mniej kasy na dofinansowanie sfery budzetowej. ale jestem tylko kobieta wiec pewnie sie myle :(

ano widzisz to nie tak... to duzo bardziej zlozony proces. Po co Ci dofinansowanie sfery budzetowej? Nie kloce sie i to nie jest ironiczne pytanie.

Gość taka sobie jedna
hmmm a co jesli np.moja kolezanka stracila prace,siedzi pol roku na bezrobotnym i gdyby nie ubezpieczenie nie moglabym wyleczyc choergo zeba.nie ma kasy i gdyby nie to cholerne panstwo nie mialaby tez jak i z czego sie leczyc. nie wiem czy dobrze rozumuje hmmm.

a teraz wyleczy go za darmo?

Gość zamieszana w kazus
kakakoqwe oczko , nie wkurzaj mnie z teoriami ekonomicznymi. Prawda jets tak po prostu ,ze płace są u nas za niskie.A ludzie muszą coś chyab jeść , nie ?? KOlezanka nie mówi ,że ceny są za wysokie w Polsce, ale zauważ ,że ludzi na nic wiecej poza jedzeniem któe wypełnia kosze w supermarkecie nie staqć w POLSCE. teoretyk ;/

Gość taka sobie jedna
nie,pewnie na kreche u panstwa,bo jak zacznie pracowac to jej dowala taki podatek ze zaplaci podwojnie prawda?

Gość zamieszana w kazus
a poza tym , to co ? sugerujesz strajk głodowy to moze obniżą ceny jak ludzie nie beda kupowac (popyt spadnie) HA HA HA .

Gość taka sobie jedna
"KOlezanka nie mówi ,że ceny są za wysokie w Polsce, ale zauważ ,że ludzi na nic wiecej poza jedzeniem któe wypełnia kosze w supermarkecie nie staqć w POLSCE." zagadzam sie w zupelnoscie, z ust wyjete