Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

kafeteryjka

rozdzielnośc majątkowa tak czy nie?

Polecane posty

Tak jeśli ktoś lubi hazard i brać pożyczki gdzie popadnie i rozpuszcza czująś kasę to lepiej niech się zabezpieczy ta druga poszkodowana strona.

Kosztuje ok 600 zł i trzeba razem z przyszłym małżonkiem przyjść, podać datę ślubu, albo jak się już jest w związku małżeńskim to przyjść razem i z aktem ślubu - oczywiście do notariusza. Pozdrawiam:)

Jak załatwic notarialną rozdzielnośc?czy muszą zgodzic się obie strony?Ile to kosztuje?Może ktoś był w podobnej sytuacji?

zobacz nieco wyżej, właśnie Ci napisałam co trzeba zrobić. Trzeba iść razem z przyszłym małżonkiem lub z obecnym, musi być obopulna zgoda inaczej nici z imprezy. Jeśli jesteście jeszcze narzeczonymi lub na tzw kocią łapę a zamierzacie się pobrać to podajecie datę ślubu, a jeśli jesteście już małżonkami to okazujecie akt ślubu i już. Akt razem z wypisem kosztuje ok 600 zł. No i oczywiście trzeb pójść do notariusza. Coś jeszcze?

nie trzeba robić żadnego podziału. Rozdzielność majątkowa polega na tym, że jak kupisz sobie jakiś zamek czy inny pałac, albo samochód to jest to tylko Twoje, Twój małżonek nie ma nic do tego, tak samo jak on sobie coś kupi a macie tę rozdzielność to i Tobie nic do tego. Natomiast jeśli już kupiliście coś razem wcześniej to jest to Wasze wspólne jako małżonków, rozdzielność majjątkowa nie obejmuje tego co było wstecz, tylko z dniem podpisania aktu. Np. dziś podpisujesz umowę, jutro kupujesz lokal, więc jest to do Twojego majątku odrębnego i koniec.

Ja mam rozdzielność majątkową z mężem. Zawarliśmy ją przed slubem (data slubu nie jest konieczna, wystarczy złożyć oświadczenie, ze nie jest się w związku małżenskim). Mówi ona o tym, ze majątek nabyty przed i po zawarciu małżenstwa przez jednego z małżonków stanowi tylko i wyłącznie jego własność, bez prawa drugiego małżonka do tego majątku. Trzeba mieć ze sobą dowód i ok. 500-600zł. Po slubie jest trudniej i drożej, bo należy mieć ze sobą jeszcze spis całego majatku (włącznie z numerami seryjnymi czy identyfikatorami, kompletnym opisem i fotkami biżuterii itd...) z podziałem, co należy do kogo. W razie wizyty komornika - na pewno Twojej części nie tknie ;-)

I z tym wszystkim idzie się tylko do notariusza czy do sądu tez ?jestem już parę lat po ślubie.Komu przedstawia sie cały tejn majdan z metkami i cenami notariuszowi?

Gość materiali
to mi sie podoba temat w sam raz na forum o zyciu uczuciowym milosc do szmalu jedyne uczucie naszych pan ktore nigdy nie przemija

A kto ci powiedział że chodzi tu o chodzi o miłośc do szmalu? Intercyza jest właśnie po to żeby każdy miał swoje a nie żerował na innym.Tu chodzi o dbanie o własne interesy gdy uczucie partnera właśnie wygasa.Ma to większy związek z uczuciami niż się tobie wydaje.Mam płakac po kątach i czekac aż \"wróci\"żeby mnie ze wszystkiego wyrolowac?

Gość materiali
kazdy kij ma dwa konce milosc prawdziwa nigdy nie umiera ktos kto naprawde kocha nie mysli kto kogo wyroluje na koniec

To już jest koniec teraz trzeba myślec wyłącznie o sobie, dorośniesz to zrozumiesz, życ trzeba przecież za coś.A miłoś nie jest wcale taka wieczna , wieczne są tyklo pióra.

Gość ruda wredna
i swietny temat na zycie uczuciowe ... ja jestem za tak ... co by nie byc gołosłowna mialam i co mam z tego swiety spokoj po 6 latach bycia razem ja mam SWOJE mieszkanko bez wyciagania, przeciagania sie przez korytarze sądowe i jest suuuper ... nastepny poprosze :D

Gość materiali
dalej uwazam ze to nie temat na zycie uczuciowe czasem lepiej nigdy nie dorosnac

Gość ruda wredna
im wczesniej dorosniesz tym lepiej dla Ciebie ... uczucie uczuciami a jak napisała jedna z osob z ktora sie zgadzam za cos trzeba zyc prosze nie mylic tu pojec oraz nie wiązać z materializmem

Gość ewelinad
Ja mam rozdzielność majątkową z mężem, bo on ma byłą żonę pazerną i dowej dzieci z poprzedniego małżeństwa. ja mam swojego syna z poprzedniego małżeństwa. mamy rozdzielność majątkową, bo uważamy, że każde z nas jest odpowiedzialne ze swoją przeszłośc i nie można drugiej strony obarczać ewentulanymi konsekwencjami.