Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bulinerkaa

Sposoby na oszczędzanie w domu

Polecane posty

Gość ja ostatnio postanowiłam
w sezonie letnim kiedy to warzywa są tanie i zdrowsze przede wszystkim jesć posiłki składające się głównie z nich, mięso może raz w tygodniu, wyjdzie taniej i zdrowiej. W tamtym roku miałam mnóstwo własnych warzyw z ogródka, część zjedliśmy a część poporcjowałam na takie własne mieszanki warzyw i zamroziłam. Przez całą zimę wyciągałam te warzywa np na zupe jarzynową z zamrażarki. Nie musiałam kupować gotowych mrożonek a i wiedziałam co jem. Poza tym zauważyłam że dużo zaoszczędziłam wody i prądu kupując zmywarkę. Mam bojler na wodę elektryczny i jak już myłam naczynia to zużywałam bardzo dużo wody i prądu bo bojler musiał wodę nagrzać. Co prawda za wodę nie płacimy bo mamy studnie ale rachunki za prąd zdecydowanie się zmniejszyly

Gość zapytajajka
akurat wspomniane tu gotowanie dla psa uważam za nienajlepszy pomysł. jednak suche ma wszystkie potrzebne skladniki odżywcze, a oszczędzić można kupując karmę hurtem. krakvet ma od jakiejś tam kwoty wysylkę za free, także warto się obkupić raz na jakiś czas a porządnie i mieć problem z głowy, a kilka złotych w kieszeni.

Gość nbartek79
Dobrym sposobem na oszczędzanie mogą być bezpłatne wydarzenia. Szczególnie jeżeli ktoś często uczestniczy w różnego rodzaju koncertach i imprezach. Tak więc po co płacić za takie przyjemności skoro można je mieć za darmo. Ostatnio zacząłem korzystać z portalu który gromadzi takie informacje http://free-fun.pl/ i od razu zaczęło więcej zostawać w kieszeni. Gorąco Polecam i Pozdrawiam

Gość OSZCZĘDNISIA
Wszystkie Wasze wypowiedzi przeczytałam i brakuje tutaj pewnych metod oszczędzania. Znalazłam je tutaj >> http://tinyurl.com/a54poeb i wszystkim bardzo polecam ! Napisałabym więcej, ale spieszę się. Pozdrawiam :)

Gość different
Jeśli chodzi o wode, to koniecznie baterie jednouchwytowe (a może nawet bezdotykowe). Spłuczka dwufunkcyjna. Oraz samozaparcie do zamykania wody, gdy to niepotrzebne. W przypadku energii to podstawą jest korzystanie z energooszczędnych świetlówek. Wszelkie AGD kupujmy z klasą energetyczną przynajmniej A. Lodówka z dala od ciepła, co by nie zużywała więcej mocy. Więcej porad znajdziecie w linku poniżej. Stop zbędnym wydatkom http://toniepotrzebne.pl

Gość Maria XSL 89
Moim zdaniem sposobem na oszczędność w domu jest zamawianie wyposażenia ( np: łazienki) przez internet. dzięki temu wyniesie nas to znacznie taniej,szeroki wybór jest na www.MojMarket24.pl

Gość Hera101
Ja zdecydowałam się na oszczędzanie na energii - wybrałam LED-y zamiast halogenów czy świetlówek. Sprawdzają się naprawdę dobrze.

Gość Hera101
Ja zdecydowałam się na oszczędzanie na energii - wybrałam LED-y zamiast halogenów czy świetlówek. Sprawdzają się naprawdę dobrze.

Gość eddcccc
hera - ja podobnie, ledy są bardzo energooszczędne. W porównaniu z tradycyjnymi żarówkami które pobierają po kilkadziesiąt W ledy pobierają ich kilka razy mniej więc można sporo zaoszczędzić na prądzie

Gość Palettinka
My oprócz wymiany żarówek przystosowaliśmy również łazienkę i kuchnię instalując tam bezdotykowe baterie Orasa. W łazience mamy prysznic ze słuchawką z ekoprzyciskiem. Wystarczy ją nacisnąć a z prysznica leci 50% mniej wody. Kompletnie się tego nie czuje a kąpiel jest tak samo udana :)

Gość romann345
fajny pomysł z tą oszczędnością wody, bo jej się sporo w każdym domu zużywa. Zresztą to na prąd i wodę z tego co zauważyłem najwięcej kasy za opłaty idzie. Warto wymienić żarówki na ledy, kupiłem jakiś czas temu i widzę że to spora oszczędność na rachunkach, z producentów polecam active jet, polska firma, oświetlenie ma bardzo dobre i tańsze niż znane zagraniczne marki

Gość powiedzprzecie
Ostatnio sporo czytałam na temat oszczędności prądu i wody, wszyscy polecają ledówki, chyba w końcu wymienię. Poza tym jeszcze warto też po prostu zacząć sobie planować budżet domowy. Jeśli ktoś szuka praktycznych wskazówek, to polecam zajrzeć do serwisu czasnafinanse.pl, mi się przydał zwłaszcza jeśli chodzi o sposoby zmniejszenia rachunków.

Gość kaskaq
Ledy w domu to oszczędny zamiennik starego oświetlenia, który daje nam spore oszczędności, ale musimy uważać na jakość bo tylko wtedy będziemy mieli pewność co do barwy i jakości światła.

Gość numilopsw
Można też oszczędzić na kosztach energii, kupując lampy z czujnikami podczerwieni (PIR). Takie lampy włączają się, kiedy ktoś jest w pobliżu, albo przechodzi. U siebie w domu instalowałam taki model: http://www.conrad.pl/Zewn%C4%99trzna-lampa-%C5%9Bcienna-Conrad%2C-z-czujnikiem-ruchu.htm?websale7=conrad&pi=574383 i oszczędności na energii są dobrze widoczne.

Moim sposobem na oszczędzanie prądu była wymiana oświetlenia w całym mieszkaniu i jak się okazało była to najlepsza inwestycja jaką zrobiliśmy od niepamiętnych czasów. Zamiast zwykłych żarówek i świetlówek użyliśmy oświetlenia ledowego. Dodatkowo ledy są zdecydowanie trwalsze niż zwykłe żarówki, a także świetlówki fluorescencyjne. Mogą stale świecić nawet przez okres ponad 5 lat - kolejna oszczędność w zakupach :)< Kolejnymi zaletą jest to, że diody LED rozświetlają się maksymalnie natychmiast po zapaleniu. Poza tym dają jasne, bezcieniowe i naturalne światło. Także polecam oświetlenie Ledowe komu tylko mogę bo naprawdę warto - zresztą znalazłam ostatnio bardzo fajny i prosty kalkulator który chyba każdemu uswiadomi jak ledy mogą wpłynąć na nasze oszczędności :) o tutaj: http://i-ledy.pl/

Gość gość
W czasie kryzysu liczy sie każdy grosz. Wejdz na http://dobreusprawnienia.wordpress.com i zobacz na czym Ty możesz zarobić!!!! - Sterownik pompy c.o., - Segregacja śmieci u źródła, - Blok na noże kuchenne, - Dodatkowe skanowanie komputera - Wyszukiwanie tańszych odpowiedników leku - Prysznic zamiast kąpieli - Bańki bezogniowe - Tanie golenie - Watomierz - Akumulatorki zamiast baterii - Oszczędne korzystanie z czajnika elektrycznego - Zapisz na żarówce datę rozpoczęcia jej eksploatacji - Interaktywna mapa nadajników DVB-T - Trzymak do drzwi - Jak zmniejszyć ilość koszeń trawy na trawniku? - Wyłączanie urządzeń elektrycznych pracujących w trybie czuwania - Orzechy piorące - Jak się pozbyć muszek owocówek? - Zainstaluj wirtualną drukarkę PDF Creator i oszczędzaj papier. - Rzuć palenie i zaoszczędź 3000 zł w ciągu roku. - Żarówki LED - Bezpłatny dostęp do internetu - Oszczędzanie paliwa - Instalacja ekranów zagrzejnikowych - Kupno biletu kwartalnego PKP - Kupno biletu ZTM 90-dniowego - Ocieplenie podłogi na strychu - Izolacja rur C.O. - Suszarka sufitowa - Baterie oszczędzające wodę - Programator Czasowy

Gość aszeja
U mnie za bardzo zamiana żarówka nie pomogła, nawet niektóre sprzęty wymieniłam i też było to samo. Musiałam zmienić dostawcę energii elektrycznej żeby zmniejszyć rachunki

Gość gość
polecam lekturkę w tym temacie http://www.ogrzewanie.info.pl/artykuly,51389,1,Budownictwo_pasywne_czyli_jak_zaoszczedzic_na_ogrzewaniu :) a z doświadczenia wiem, że najważniejsze jest to, aby zapełnić w domu wszelkie "dziury" gdzie może uciekać ciepło.

Gość gość
A jakiego dostawcę energii wybrać, na kogo się zdecydować, żeby potem nie żałować?

Gość gość
-samodzielne przygotowywanie potraw (ciasta, przetwory) -darmowe rozrywki (bezpłatne wejściówki w określone dni do ZOO, muzeum) -wymiana punktów na nagrody w serwisach internetowych taki jak np. doradca smaku -sprzedaż niepotrzebnych przedmiotów przez net i wiele innych ciekawych pomysłów: www.finansedomowe.blog.pl

Gość ammadeos
Ja skorzystałem z oferty Novum, bo prowadzili system sprzedaży pakietowej. Miałem problem z ustaleniem sobie pakietu, bo dopiero poszedłem "na swoje", ale na podstawie moich rachunków pomogli mi ustalić miesięczne zużycie prądu i ułatwili mi wybór pakietu. No i ucieszyło mnie, że przy każdym pakiecie oferują 36 miesięcy gwarancji ceny

Gość gość
Słyszał ktoś coś może o domach pasywnych? Szukam na razie inspiracji, bo będę budować dom i zastanawiam się nad takim energooszczędnym drewnianym domkiem. Znalazłem taki artykuł http://www.its-koszalin.pl/pl/pasywne.html i jestem bardzo ciekaw jak to wygląda w rzeczywistości. ktoś coś?

Gość gość
ammadeos odnośnie tego novum.. ta gwarancja ceny to jest w każdym pakiecie, czy tylko przy wybranych?

Magnesy i inne sztuczki to były dawniej, teraz lepiej zainstalować urządzenia, które będą automatycznie oszczędzały wodę takie jak bezdotykowe spłuczki i baterie. Ja mam u siebie taką http://detalus.com.pl/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=1&category_id=2&option=com_virtuemart&Itemid=58&vmcchk=1&Itemid=58 i tak jak pisze producent, zaoszczędz mi nawet do 70% wody. Czujka działa bezbłędnie i co najważniejsze można ją zainstalować do każdego pisuaru.

Gość gość Ada M
Ktoś napisał wcześniej że najlepiej się oszczędza nie chorując. Ja mam jeszcze inną alternatywę. Mam przewlekłą chorobę i po miesiącach przyjmowania leków które nie pomagały, smarowania się maściami, lataniu po lekarzach, przyjmowaniu kolejnych recept na coraz większe sumy, że już nie wspomnę o skutkach ubocznych, zaczęłam się interesować ziołami. Pytałam aptekarzy, zielarzy i czytałam na internecie, z lekarzem tez konsultowałam i odstawiłam po trochu leki na korzyść ziół. Teraz piję głównie zioła. Oczywiście robię przerwy w piciu wg zaleceń. nie dośc ze czuję się dużo lepiej niż po lekach to kolejne choroby mnie się nie imają. Jak ktoś nie ma jakichś uczuleń na zioła to można spróbować.