Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość o ranyy

Kto wie z czego są robione parówki?

Polecane posty

Gość o ranyy

Może jakiś technolog żywienia się wypowie na ten temat albo ktoś kto ma o tym jakieś pojęcie. Zawsze mnie to ciekawiło :)

Gość z resztek

Gość *Olga*
Nie jestem technologiem zywienia , ale sadze ze z cyckow krowy:)

Gość cycki krów i inne odpady
z miesa sa wiele razy mielone i ludzie to jedzą bleeeeeeeeeeeeeeee ja nie jem dobrych kilka lat jak się dowiedziałam

Gość Paulinka13
O boz enie chce slyszec slowa PAROWKA.. W tv wypowiadali sie ludzie jak sa one robione...sa to mielone reszki mesa takie ODPADY!!!!!!!!! wszytsk chrzastki skory itp.. blee ochyda ...nie chce nikmu obrzydzac bo smaa je jem do tej pory ale jednak to jest okropne przypomniec sobie w trakcie jedzenia:)

Gość *Olga*
a drobiowe z cyckow kury:P

Gość Franek z fabryki firanek
w parowkach nie ma wogole miesa jest tylko papier toaletowy . no chyba w tych z biedronki to mieso jest.

Gość Żyrafa Mustafa
ja tam lubię parówki

do tych co sie tak powiekszaja w trakcie jedzenia dodawana jest maka sojowa.. ale ogolnie wszystki sciepy z masarni.. bleeee ( ale coz... nalog ich jedzenia mnie przerasta :classic_cool:)

jasne, cycki krowy i papier toaletowy, urban legend nr 2342764. :P w parowce jest: - tluszcz - mieso (tak, niedowiarki!!!) - woda jest czesto, choc nie musi byc (ale im tansza parowka, tym tego wiecej): - emulsja ze skorek wieprzowych (czyli skora wieprzowa zmiksowana z woda na jednolita mase) - soja - substancje zageszczajace - inne dodatki, dodawane w mniejszych ilosciach zawartosc miesa moze wahac sie od kilku do kilkudziesieciu procent, przy czym parowki na serio nadajace sie do jedzenia zaczynaja sie tak od 10 zl za kilogram, a te, ktore mozna polecic od 15 zl.

Parowki-tluszcz,pachwiny,wymiona......,barwniki,srodki zapachowe i smakowe......

Gość lolalolalola
z kozich wymion smacznego

dobra, wiem, ze to jak grochem o sciane, ale moze choc jedna osoba zapamieta: W PAROWKACH NIE MA KROWICH WYMION!!!

Gość moja znajoma
jest technologiem żywności :-) i z tego co wiem do parówek dodawane są właśnie krowie wymiona albo kurze grzebienie co powoduje właśnie taką "gumowatośc" parówek. Powszechne są też dodatki ze zmielonej świńskiej szczeciny która powoduje lepsze "zbicie" mięsa w parówce. A samo mięso też nie jest najlepszej jakości, bo po co pakować te lepsze kawałki do czegoś co i tak jest milion razy zmielone? Mieli sie też drobne chrząstki

Gość Franek z fabryki firanek
uwielbiam parowki wieprzowe w czekoladzie.

a ja sama jestem technologiem zywnosci i nie uczyli mnie o zadnych wymionach :P napisalam powyzej, co sie dodaje do parowek. nie recze za najtansze parowki z podejrzanych zakladow wedliniarskich, ktore lamia wszelkie przepisy, ale wymiona sa raczej przeznaczane jako produkt uboczny na karmy dla zwierzat, a ponadto obilo mi sie o uszy, ze w niektorych krajach sa jedzone jako podroby i tam moga byc eksportowane, ale glowy nie dam, bo tylko mi sie obilo.

Gość pozeracz drazy
gdy Cię nagle bierze sraka draż z biedrony włóż se w kaka

Sami jesteście wymiona:D:D byłam w wielu zakładach wedliniarskich i nigdzie nie widziałąm , żeby ten element trafiał do wedlin.POza tym ubój bydła w Pl. jest niski, a parówek produkuje sie mnóstwo. A najbardziej śmieszą mnie parówki cielęce.Kto widział ubój cielat wogóle ostatnio?:P:P

Gość moja znajoma
heh, na własne oczy widziałam szynke z krowych wymion :-) co prawda w sokołowie podlaskim, w stolicy jeszcze sie z tym "rarytasem" nie spotkałam..

Gość o ranyy
anyżówka > dzięki za odpowiedź, właśnie czegoś takiego miałam nadzieję się dowiedzieć 🖐️

Gość moja znajoma
pamiętam że była szokująco tania i wyglądała koszmarnie