Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Aguilla

intercyza

Polecane posty

czy któraś z was może mi wytłumczyć o co chodzi z intercyzą. Zakładamy taką opcję że facet już się czegoś w życiu dorobił, kobieta coś ma, ale nie tyle co facet. Czy po ślubie majątek liczy się wspólnie Jak to jest jak się np chce po 10 latach rozwieść?

Gość Szymon Majewski
czyli zakladasz, ze sie rozwiedziesz?? To po co bierzesz slub???????????

Tu nie o to chodzi. Zycie bywa różne, czasem ludzie się rozwodzą. Ciekawi mnie tylko czy taka osoba ( w tym wypadku kobieta) może liczyć, że nie zostanie z niczym. Wątpię czy ktoś chce się męczyć z osobą która okazała się inna po ślubie tylko dlatego że podpisała intercyzę...

Gość jestem juz mężątką
Intercyzę najczęściej sporządza się po to, by wprowadzić rozdzielność majątkową. Dzięki tej umowie wszystko, czego się dorobisz od dnia ślubu, będzie szło na twoje prywatne konto (tak samo w wypadku twojego męża). Na intercyzę warto się zdecydować, gdy np. jedno z was zamierza prowadzić działalność gospodarczą. Rozkręcanie firmy łączy się z dużym ryzykiem. Intercyzą pozwala w razie kłopotów uchronić współmałżonka przed wierzycielami. Nie sporządzajcie intercyzy tylko po to, by zaznaczyć, że mieszkanie, które dostałaś kiedyś od rodziców, jest wyłącznie twoje, a samochód narzeczonego kupiony przed ślubem należy tylko do niego (często rodzice młodej pary sugerują takie rozwiązanie). To niepotrzebne. Zgodnie z prawem wszystko, co kupiłaś lub dostałaś przed ślubem, stanowi twój majątek odrębny i przyszły mąż nie ma do niego prawa (chyba że sama mu je przyznasz, o czym piszemy niżej). Za, a może przeciw Intercyzą ma niewątpliwe plusy. Po pierwsze - samodzielnie i w nieograniczony sposób możesz rozporządzać całym swoim majątkiem. Po drugie - nie odpowiadasz za długi męża (gdyby ich narobił) i nie musicie walczyć w sądzie o majątek, jeżeli kiedyś zdecydujecie się na rozwód. Wadą tej umowy jest to, że nie będziecie mogli wspólnie rozliczać się z urzędem skarbowym. Jest to szczególnie niekorzystne w sytuaqi, gdy jedno z was ma znacznie wyższe zarobki od drugiego. Ponadto w razie starań o kredyt bank mniej korzystnie oceni twoją czy męża zdolność kredytową, niż gdybyście byli brani pod uwagę wspólnie. Intercyzą powoduje też nieraz utratę bardzo konkretnych pieniędzy. Na przykład twój mąż ma własne mieszkanie, które wynajmuje. Przy intercyzie pieniądze, jakie uzyska z tego tytułu, nie będą należały do was, lecz tylko do niego.

Gość wy tylko o forsie myslicie
intercyza moze takze zawierac takie pierdoly jak u Bekhamów. np. "mąż nie bedzie sie ogladal za pannami" "zona bedzie robic obiad 5 razy w tygodniu" i takie tam bzdety

dziękuję za wyczerpującą odpowiedz. Ślub mi jeszcze nie grozi, ale mam prawo podejrzewać że jak by już to zaproponuje mi intercyzę.

Gość jestem juz mężątką
Intercyzję sporządzają ludziue odpowiedzialni, którzy kochają swoją połówkę i chcą ją chronić. Nie słuchaj komentarzy ludzi, którzy nic o tym nie wiedzą,a myślą, ze zawiera sięją, bo w dniu ślubu mysli sie już o rozwodzie. Jest to kompletna bzdura, ale niestety mamy takie niedokształcone społeczeństwo. Pozdrawiam :)