Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Martinella

ZAPIEKAŃCE- WASZE PRZEPISY

Polecane posty

Gość tez mam pomysl
czesc Martnella ja sobie od czasu do czasu przypominam zapieakne potrawy jakie jadlam i robilam niestety ja nigdy nie licze skaldniko, tylko robie " na oko" lmam nadzieje, ze ci to nie przeszkadza. generalnie do zapiekania nadaje sie prawie wszystko: dobry jest ugotowany kalafior, rozgnieciony widelcem i polany beszamelem mozna tez zapiekac wszelkiego rodzaj warzwyka: ugotowane na parze lub zblanszowane ( 2 min we wrzatku) na posmarowana maselkiem blache, polac beszmaelem posypac tartym zoltym serem i zapiekac!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gffhfgj
ojjj cos dzisiaj czuje ze na cos sie skusze z ofert :):) pozdróffki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość piszcie na temat
dzisiaj zrobiłam zapiekanke z brokół z serem wyszła nawet fajnie ale na moje nieszczescie dodałam pomidory, chciałam bardziej urozmaidzic zapiekanek lecz niesety nie wyszło z tego ni cdobrego;-o za duzo wody sie zrobiło na spodzie naczynia i miała mdławy słodkawy smak

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość misia pysiaaa
ZAPIEKANE FRYTKI Z SEREM ziemniaki obieramy i kroimy na talarki bąć cwiartki zarumienione ziemniaczki kładziemy do miski z recznikiem kuchennym- maja wsiąknać tłuszcz ziemniaczki dajemy do naczynia zaroodpornego i solimy nastepnie nakładamy starty ser i posypujemy kaj kto woli papryką bąć szczypiorkiem:) Polewamy ketchupem mmmmmm👄

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość tez kiedys jadłam te
zapiekane frytki:) musze przyznac ze całkiem dobre :) na na dodatek wymieszałam frytki w majonezie i papryka zrobiłam taki sosik:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość było pychotka
igaaaaa - Zapiekanka mięsno - ziemniaczanagora - z pierwszej strony, właśnie zjadłam. PYCHOTKA, dzięki, wchodzi na stałe do mojego menu :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Super temacik
Ryż zapiekany z jabłkami i piana Składniki: - 1 kg jablek antonowek (kwaskowate), - 2 lyzki cukru, - 1 i 1/2 szklanki ryzu, - szczypta soli, - 2 szklanki mleka, - 4 jaja, - 2 paczki cukru waniliowego, - 4 lyzki cukru do piany. Jak przyrządzić? Oplukany ryz wsypac na wrzace mleko. Jak mleko sie zagotuje - garnek wstawic w drugi z wrzaca woda i gotowac pod przykryciem, az ryz bedzie miekki (to wszystko w celu "nieprzypalenia ryzu"). Naczynie zaroodporne (moze byc kamionka) wysmarowac tluszczem, wysypac tarta bulka, po czym wylozyc polowe ryzu. Na nim obrane, pokrojone w cienkie plasterki (moga byc starte na grubych oczkach), przesypane cukrem waniliowym, jablka. Przykryc resztka ryzu i na wierzchu rozlozyc ubita piane z bialek z cukrem. Wstawic do srednio nagrzanego piekarnika na pol godziny. Podawac na goraco. Jak podawać? Tylko na goraco. Uwagi: Jezeli zostaje mi zwykle ciasto drozdzowe troche je przesuszam, miele w maszynce do miesa i uzywam do obsypywania naczynia (zamiast bulki tartej). Zreszta jest to swietny sposob rowniez na obsypywanie blachy na ciasto.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość nie zwracaj
ZAPIEKANKA WŁOSKA Składniki: * 20 dag makaronu — rurek, muszelek lub krajanki * 20 dag pieczarek * 20 dag szynki wędzonej * 2 puszki przecieru pomidorowego * parmezan * 2 cebule * 2 ząbki czosnku * masło * oregano, natka pietruszki, sól, pieprz Naczynie żaroodporne wysmarować 1 łyżką masła i włożyć do niego ugotowany makaron. Cebulę i czosnek obrać, posiekać, zrumienić na maśle i dodać do makaronu. Pieczarki oczyścić, opłukać, pokroić w plasterki i usmażyć na maśle. Gdy woda z pieczarek odparuje, dodać pokrojoną szynkę i smażyć jeszcze chwilę. Następnie zawartość patelni wyłożyć na makaron i wymieszać. Przecier pomidorowy rozcieńczyć 1 szklanką wody, dodać sól, pieprz, oregano, 2/3 startego parmezanu i wymieszać. Makaron zalać sosem, oprószyć resztą parmezanu i zapiekać ok. 20-25 min. w piekarniku, w temp. 180° C. Przed podaniem zapiekankę posypać natką pietruszki.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
super temacik przepraszam ze sie nie udzielam ale normalnie brak czasu w weekend cos napisze a dzis sprobuje zrobic zapiekane ziemniaki z pomidorami bo wygldaja pysznie ale to po pracy super temat!!!!!!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
no i zrobilam wyszlo paluce lizac pyszniutkie polecam i dziekuje za przepisik

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Momika cieszę sie ze mój topic Ci sie spodobał;) i ze zapiekaniec wyszedł smaczny ;)smacznego:P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Moze to juz bylo....
super topic;) Skład: podgotowane ziemniaki podsmażone pieczarki cebula z czosnkiem por ostra papryka (suszona jak nie ma świeżych chili, ewentualnie - pieprz cayenne) ser żółty jajko ugotowane na twardo ( wedle uznania) Sposób wykonania: Posmarować formę tłuszczem. Układać warstwami przy czym ziemniaki (pokrojone w plasterki) powinny znaleźć się na dnie i na wierzchu. Jest to ogólnie "przegląd lodówki", można dodać co się żywnie podoba, ale taki skład podoba mi się najbardziej. W środku polewam ketchupem, skrapiam sosem serowym. Piec około 20 min w 180 - 200 stopniach.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dzisiaj na obiad zrobiłam zapiekankę ziemniaczaną, na którą przepis podała Dove30. REWELACJA!!!! Pychotka. Strasznie nam smakowało. Troszkę zmodyfikowałam przepis i podgotowałam pokrojone wcześniej ziemniaczki 5 minut w ososlonym wrzątku. Potem trzymałam tylko 40 minut bez przykrycia. Ale myślę, że w smaku wyszło tak samo jak w oryginalnym przepisi. Dove30 dziękuję bardzo. Zapiekanka wchodzi na stałe do naszego menu :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość wow super topic
naprawde;) smaka mi narobilyscie;) napewno cos wyprobuje:) swietny pomysł, orginalnie i ciekawie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mam pytanie do zapiekania
czy zapiekacie w naczyniu pod przykryciem czy bez pokrywki ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość taka jedna kuchareczka
Ja zapiekam bez przykrywki, choc trudno w piekarnikach by danie ci sie pieknie zarumieniło i przypiekło...wiec na koniec jezeli robie w małym naczyniu zaroodpornym wsadzam na 5 min do opiekacza;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość eXXXXXXXXXtra
Składniki 30 dag mięsa mielonego 4 duże ziemniaki 2 marchewki 5 dużych pieczarek 3 ząbki czosnku ok 10 dag wędzonego boczku 1/2 opakowania śmietany 2 jajka 2 łyżki natki pietruszki 1 duża cebula sól, pieprz, papryka ostra,przyprawa do grila, liść laurowy i ziele angielskie przygotowanie: boczek obgotować ok 30 min w wodzie z liściem laurowym i zielem angielskim. Ważne wodę zachować. Boczek pokroić i podsmażyć, wsypać do dużej miski. Cebulę i czosnek drobno pokroić i podsmażyć na lekko złoto dodać do boczku. Pieczarki obrać i marchewki obrać i pokroić. Następnie wrzucić na patelnie na której smażyła się cebula i lekko podsmażyć, podlać wodą (ok 1/2 szklanki) i dusić do odparowania. Posypać lekko solą najlepiej morską. Dodać do cebuli i boczku. Ziemniaki obrać i pokroić w dużą kostkę. Obgotować w osolonej wodzie, odcedzić i dorzucić do miski z resztą składników. Mięso podsmażyć lekko, następnie dolać do niego wodę z gotowania boczku, doprawić przyprawami i dusić aż będzie miękkie i woda odparuje ( mi to zajęło ok 20 -25 min, z tym że musiałam dolać wody z kranu w międzyczasie żeby się nie przypaliło). Dodać mięso do reszty składników, wszystko dokładnie wymieszać i przełożyć do żaroodpornego naczynia. Jajka rozbić, dodać do nich trochę soli i pieprzu, dorzucić śmietanę i pietruszkę. Tak przygotowany sos wlać na mięso z warzywami. Ostawić na 15 min. Piec w piekarniku nagrzanym do temp 180 st C ok 1 h, po upływie godziny ściągnąć pokrywkę i zapiekać jeszcze ok 10 min. ,żeby składniki na wierzchu ładnie się przyrumieniły.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość eXXXXXXXXXtra
Zapiekanka z makaronem i czosnkiem. -makaron ugotowany jakikolwiek, najlepiej swiderki czy inne grube kluchy -troszke pieczarek pokrojonych w plasterki -pomidor pokrojony w kostke -czosnek-ile kto lubi ja wczoraj dałam 6 ząbków, znajoma daje całą główkę -pieprz -rosołek może być taki z kostki -ser żółty albo pleśniowy albo i to i to Rosołek rozpuszczamy w wodzie i gotujemy wciskamy do niego czosnek i wsypujemy pieprz . Próbujemy czy ostre i czosnkowe, takie jak lubimy W naczyniu żaroodpornym układamy makaron na niego pieczarki i pomidorka polewamy wszystko rosołkiem na to siup drugą warstwe makaronu, pieczarek i pomidorka, takoz polewamy rosołkiem i tak do wyczerpania składników. Wierzch posypujemy startym serem, zakrywamy pokrywka bądź folią aluminiową i pieczemy w piekarniku koło pół godziny w temp 180 stopni. Na pięc mimut przed wyciągnięciem dobrze jest zdjąć przykrycie Pyyyyyyycha. Ostre mocno czosnkowe i syte Zamiast pomidorka czasami daję orzechy włoskie drobno posiekane. Też pycha

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a ja polecam
1 kg ziemniaków, 25 dkg wędzonego boczku lub kiełbasy, jajko, 15 dkg startego sera zółtego, ząbki czosnku, 2/3 szkl. śmietany lub jogurtu, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, majeranek Ziemniaki ugotować w łupinkach na pół miękko, poczekać aż ostygną, obrać i pokroić w plasterki. Jajko roztrzepać ze śmietaną i z ząbkiem czosnku oraz przyprawami. Włożyć połowę ziemniaków do żaroodpornego naczynia wysmarowanego tłuszczem. Oprószyć pieprzem, przykryć pokrojonym boczkiem i posypać 1/3 sera. Wyłożyć resztę ziemniaków, na to znów boczek i 1/3 sera. Polać z wierzchu sosem i posypać pozostałym serem. Zapiekać w temp. 180 stopni przez 20 min. W przepisie tym można wykorzystać zamiast boczku czy kiełbasy, plasterki szynki mielonej czy parówki. Przepis można urozmaicić dodając groszek konserwowy i podduszoną cebulkę.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość koziołekkk
robiłam zapiekanke "a ja polecam" wyszła pycha , rodzina nie umiała isie nachwalic:D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ożesz nożesz
Ugotować makaron ( falbanki ) dodać: - mięso zmielone i podsmażone - koncentrat pomidorowy - podsmażoną cebulę - suszoną, albo świeżą - zieloną pietruszkę, dużo :) - sól - paprykę czerwoną - kminek mielony Wszystko wymieszać, włożyć masę do brytfanki lub naczynia żaroodpornego polać wierzch kwaśną śmietaną, zsiadłym mlekiem, lub kefirem posypać startym serem żółtym Piec 15 – 25 minut.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gosia gosposiaa
fajne przepisy;) moze cios dzis wyprobóje;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość goraco polecam wszystkim
zrobiłam sobie ostatnio tą ostatnia zapiekanke z przepisu ożesz mozesz" naprawde godna polecania była przepyszna:) juz na zawsze zagosci w moim jadłospisie:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pytamie .....
która śmietana jest smietaną kremówką ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ożesz nożesz
goraco polecam wszystkim ---> bardzo się cieszę, że Ci smakowała :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość makijaja
Jestem na etapie próbowania serii "Pomysł na ...." z WINIARY.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×