Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość joldra

jak wpadłam na Montiniaca

Polecane posty

zupa rybna Posiłek tłuszczowy Składniki: -1/2 kg tłustej ryby(psrąg,łosoś) -1 1/2l.wywaru z warzyw -1 biała cz. pora -kawałek selera -1/2 papryki czerwonej -1/2 cytryny -1 małe jajko -sól, pieprz do smaku,imbir gałka Rybę zmiksować z jajkiem dodać sól,pieprz ew.imbir ,gałkę.Do zmiksowamej ryby dodać część pokrojonej drobno natki i papryki. Wywar zagotować .Dodać pokrojony w słupki seler ,półplasterki pora ,pozostałą paprykę.Zgotować. z masy rybnej utoczyć kulki ,wkładać do wywaru pogotować 10-15 minut.Doprawićsolą,pieprzem ,posypać natką.podawać z półplasterkami cytryn

rosol tajski skład: pierś z kurczaka, imbir, cynamon, szczypiorek, makaron sojowy, przyprawy, cytryna zrobić wywar na piersi z kurczaka, dodać sól i pieprz do smaku dodać 1/2 łyżeczki cynamonu i 1/2 łyżeczki imbiru razem zagotować do smaku przyprawić, dodać drobno posiekany szczypiorek, podawać z makaronem sojowym i pokropić cytruną.

:zupa z soczewicy - 1/2 paczki mrożonych warzyw w słupkach - 1 por - 3-4 suszone grzyby - 3/4 szklanki soczewicy - 50 g makaronu sojowego - kawałek świeżego imbiru - szczypta kurkumy, curry i chili, wg gustu - przyprawa warzywna, sól, pieprz do smaku Umyte i połamane na kawałki grzyby i soczewicę gotujemy w dużej ilości wody. Pora i imbir kroimy w plasterki. Po 10-15 minutach wrzucamy do zupy lekko rozmrożone warzywa. Gdy soczewica, grzyby i warzywa są już prawie gotowe, dodajemy pora i makaron. Przyprawiamy i gotujemy jeszcze ok. 5 minut. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na chwilę, żeby się \"przegryzła\" i troszkę przestygła - najlepiej smakuje, gdy nie jest bardzo gorąca.

Gość alice super robota
:)

rosol z cukinia 2 filety z piersi kurczaka, 1 cytryna, 1 mała cukinia, 4 łyżki ryżu, 1,5 litra dobrego rosołu z kurczaka, sól, pieprz, suszony tymianek, do smaku, po łyżce posiekanego koperku i natki pietruszki, ewentualnie świeże gałązki tymianku do dekoracji Mięso z piersi kurczaka kroimy w paski. Cukinię przekrawamy wzdłuż i każdą połówkę kroimy na plasterki. W garnku podgrzewamy rosół (najlepiej ugotowany z reszty kurczaka). Dodajemy cukinię i mięso i gotujemy następne 10-15 min - cukinia i kurczak powinny być miękkie. Zupke można zagęścić rozbełtanym żółtkiem, wlewamy je cieniutkim siurkiem do wrzącego rosolu. Z połowy cytryny wyciskamy sok, drugą połowę kroimy na plasterki. Do zupy wlewamy sok, wrzucamy plasterki cytryny ze skórką, przyprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem i chwilę jeszcze gotujemy. Gasimy ogień, garnek przykrywamy i odstawiamy zupę na 5 min, żeby \"dojrzała\". Na talerzu posypujemy obficie zieleniną

zupa z miesa mielonego Składniki: - mieso mielone, - fasolka szparagowa zielona, - puszka pomidorow bez skorki, - por, - ser żółty, - czerwona papryka, - natka od pietruszki lub inne zioło świeże - śmietana conajmniej 18%, - czosnek, - oliwa lub olej do smazenia, - ostra papryka, - pieprz, - sol, Fasolkę wrzucamy do wody i gotujemy mieso z porami przesmażamy wrzucamy do podgotowanej fasolki gotujemy gotujemy doprawiamy solą papryką i pieprzem jak fasolka będzie miękka wrzucamy pomidory i wyciśnięty czosnek, rozdziabujemy je trochę i czekamy aż się zagotuje ser żółty kroimy w pałeczki lub zcieramy grubo na tarce paprykę czerwoną w kosteczkę drobniutką siekamy ziołka na dno talerza dajemy ser zalewamy zupą posypujemy papryką robimy kleksa ze śmietany sypiemy ziołami i gotowe

Gość super
wielkie dziekiii

zupa czosnkowa - 2-3 duże cebule, - kilka główek czosnku, - wywar rosołowy około 2 l (dla wegetarian może być po prostu wywar z włoszczyzny) - sok pomidorowy 1 szklanka lub - koncentrat do smaku - utarty żółty ser - jajka (po 1 na porcję) - oliwa Cebulę pokroić drobno i usmażyć na szklisto na oliwie, dodać obrany i zmiażdżony czosnek (ja kilka ząbków zostawiam w całości lub przekrojonych na pół), zesmażyć razem na lekko złoty kolor, dodać wywar, sok lub koncentrat pomidorowy, doprawić do smaku - ja tylko solę, pogotować jeszcze około 10 minut. Podawać z utartym żółtym serem lub/i wbitym jajkiem (jakjo musi być wbijane do gotującej się zupy, żeby się scięło, to dość kłopotliwe, ale efekt świetny). Zupę można przygotować w wersji węglowodanowej, dajemy wtedy po prostu mniej oliwy do smażenia, wywar tylko z warzyw, podajemy bez jajka i żółtego sera, można jeść z chlebem mm lub innymi dodatkami węglowodanowymi (mnie bardzo smakuje z soją lub fasolą).

Gość joldra
alice 1 wielkie dzięki za zupki. Ja co prawda nie jestem amatorką zup ale wydrukowałam sobie i napewno spróbuje. Napiszę Wam przepis na moje ulubione danie: 1/2 szklanki /suchej/kaszy jaglanej zalewam wodą . Cebulę kroje w kostkę i wrzucam do kaszy . Gotuje to około 20 min. Wkrawam do ugotowanej kaszy wędzoną pierś z kurczaka lub indyka - około 20 dkg 1 banana duszę widelcem dodaje 1 jajko - 2 łyżki mąki z amarantusa -4 łyżki mąki przenno razowej i ew. trochę wody /ciasto jest gęste/. pieke na odrobinie oleju. Smaruje miodem . Może ktos poda mi swoje sprawdzone przepisy. Potrzebuje wsparcia bo "duch"zaczyna mi siadac . 25 kg gubiłam w miarę regularnie a teraz każdy kilogram "spada" coraz dłużej.

Gość cder
Joldra mam do Ciebie prosbę,mozesz napisac szczegółowo o posiłkach na tych wczasach?-co na sniadanie,obiady,kolacje,mozesz podać rozne warianty sniad,obiadow itp,czym Cie karmiono,slicznie schudlas,gratuluje

Gość do alice
prosimy jeszcze o jakieś proste zupy czy łatwe,szybkie dania dziekujemy

autorko nie kłam..ja czytałam calą ksiazker mintignaca!! i tam nie mozna jest babanow i BURAKOW JAK PISALAS!!!!!ZADNEGO ZAKWASU! BO BURAK MA DUZO CUKRU!

Witajcie ! Pobieżnie przeczytałam i zaintrygowało mnie.Muszę się wgłębić w temat ,ale najpierw obowiązki.Pa.Odezwę się.

Gość Joldra jestes
Napisz czym żywiono Cie na wczasach,byle konkretnie ,czekam niecierpliwie

podam wam kilka innych fajnych przepisow, salatka grecka Skladniki: - kapusta pekinska - cebula - pomidor - ogorek - oliwki czarne - ser FETA - oregano - oliwa z oliwek Mieszamy pokrojone: ogorki, pomidora, kapuste pekinska i cebule. Na tym ukladamy ser FETA i oliwki. Posypujemy oregano i polewamy oliwa z oliwek.

Posiłek tłuszczowy. papryka faszerowana Składniki: - papryka surowa, - mięso mielone wołowe badź drobiowe, - jajko, - przyprawy, - natka Paprykę wydrążyć, mięso wyrobić z jajkiem, przyprawami, i posiekaną natką. Wepchnąć w paprykę i zapiekać można także pod koniec położyć kawałek sera pleśniaka na wierzch ładnie sie rozpuści natomiast bez sera można to zrobić także na parze (co do farszu może być z pieczarek i gotowanego jajka) aha czynnikiem wiażącym farsz jest surowe jajko.

sos do makaronu Posiłek węglowodanowy. Podsmażam na niewielkiej ilości oliwy (a najlepiej bez) czosnek i cebulkę, dodaję drobno pokrojoną paprykę, po kilku minutach wrzucam pomidory (najlepiej świeże, ale zimą stosuję takie z puszki bez skórek). Do tego już tylko przyprawy - sól, pieprz, bazylia, oregano. Dusić to razem jakiś czas

kotlety z soi Składniki: - 40 dag soi, - 3 ząbki czosnku, - 1 jajko, - 2 łyżki utartego żółtego sera, - 10 dag cebuli, - 1 łyżka oliwy z oliwek, - 5 łyżek posiekanej zielonej - pietruszki, - sól, pieprz, -ostra sproszkowana papryka lub przyprawa chili, Wykonanie: Soję przebrać, opłukać, zalać ostudzoną przegotowaną wodą, pozostawić najlepiej na noc. Następnego dnia ugotować w tej samej wodzie, w której była namoczona. Pod koniec gotowania osolić.Ostudzić. Dokładnie odcedzić i zemleć w maszynce. Cebulę i czosnek obrać, opłukać, posiekać oddzielnie. Cebulę wsypać na suchą patelnię, osolić, podgrzewać mieszając. Gdy zmięknie i zacznie żółknąć, dodać tłuszczu, lekko zrumienić. Do masy fasolowej dodać jajko, czosnek, zrumienioną cebulę, utarty ser i posiekaną zieloną pietruszkę. Wymieszać dokładnie. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i papryką lub chilli. Z przygotowanej masy uformować gruby wałek, pokrajać w poprzek na porcje grubości palca. Z krążków formować owalne kotlety. Smażyć na patelni. Usmażone kotlety wstawić na kilkanaście minut do piekarnika, aby \"doszły\", ułożyć na półmisku, ozdobić listkami pietruszki. Podawać z dodatkiem sosów (kaparowy, korniszonowy, pieczarkowy itp.) i surówek.

pulpety drobiowe w sosie pomidorowym Składniki: - 0,5 kg drobiowego mięsa mielonego, - 300 g koncentratu pomidorowego lub 150 g koncentratu i 3 pomidory, - 2 cebule, - oliwa, - przyprawy (sól, pieprz, słodka papryka, bazylia świeża lub suszona); Sposób przygotowania: Na litr wrzącej wody wrzucamy niewielkie kulki przyprawionego solą, pieprzem i papryka mięsa mielonego. Po 15 minutach dodajemy koncentrat i/lub pomidory. Po pół godzinie dokładamy pokrojona w kostkę i zrumienioną na oliwie cebulę. Całość gotujemy kolejne 15 – 20 minut. Po nałożeniu na talerze posypujemy drobno posiekaną bazylią. Jako dodatek do pulpetów proponuje lekko niedogotowane brokuły z odrobina tartego żółtego sera na wierzchu. (porcja na 2 – 3 osoby)

Gość alice jestes
niezastapiona,buziaczki dla Ciebie:)

ten sposob odzywiania jest naprawde skuteczny wystarczy trzymac sie zasad i efekty gwarantowane,a co najlepsze ze nie chodzi sie glodnym

chociaz ja przyznam sie szczerze az tak rygorystycznie nie podchodze do tego,pozwalam sobie czasami na male co nieco

Gość alice a w jakim tempie chudnie
sie na tej dietce ? thx wielkie🌼

zalezy ile masz do zrzucenia bo im wiecej tym szybciej widac efekty,u mnie spodnie z tylka zaczely mi spadac po 2 miesiacach

tylko ten sposob odzywiania bedzie wam musial juz towarzyszyc caly czas,bo jesli po schudnieciu przejdziesz znowu na obzarstwo to jojo murowane

jesli chcecie moge wam wpisywac co jem codziennie bedzie wam moze latwiej dzis sniadanie 1 bulka graham,kawalek papryki obiad jajecznica z pieczarkami i kielbaska niestety bez warzyw a powinny byc kolacja makaron ze szpinakiem i pieczarkami i warzywa jeszcze nie wiem jakie ale cos tam zjem miedzy obiadem a kolacja napewno jakis owoc