Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość szaramysia

Paszport dla dziecka

Polecane posty

Gość szaramysia

Witam wszystkich Mam tygodniowego synka i planujemy z dzickiem jechać na ferie za granice do rodziny i chcielibysmy mu wyrobić paszport tylko niewiem jakie formalnosci mam załatwiać i jakie paiery do tego przygotować żeby to wszystko sprawnie poszło. Jeśli ktoś z Waswyrabiał paszporet swojemu dzieciątku to bardzo prosze o porady:) Pozdrawiam

formalnosci takie jak na swoj paszport plus fotka maluszka i to wszystko!

Gość wlasnie jestem
na biezaco bo tez wyrabiam paszport dziecku! Musisz miec 2 fotki dziecka, zgode obojga rodzicow, akt urodzenia dziecka, oplata 30zl plus znaczki skarbowe, aha lepiej zeby na zdjeciu dziecko nie mialo otwartej buzi bo moga nie przyjac. Jak bedziesz szla skladac dokumenty to niestety ale dziecko musisz zaberac ze soba - takie wymogi :) Pozdrawiam

Gość szaramysia
A jakie to maja być fotki? takie u fotografa zrobione jak dla dorosłego? tzn odpowiedni profil itp..czy jakieś inne?

Gość wlasnie jestem
jak powiesz u fotografa, ze fotki maja byc do paszportu to on juz bedzie wiedzial :) zdjecie normalne tak jak u doroslego z tym, ze u dziecka nie ma wymogu zeby bylo widac uszy :)

Gość szaramysia
a ile taki paszport dla takiego malutkiego dziecka jest wazny??

Gość bulabula
Powiedzą Ci ,że trzeba wymienic jak dziecko zacznie sie zmieniać(chodzi o wygląd).Ale ja swojemy synowi wyrabiałam jak miał 3 miesiace a teraz ma 5 i pół roku i nadal na ten paszport przekracza granice.

Gość buka poka
A ta zgoda to na oficjalnym druku czy odręcznie?

Zgadę-oświadczenie ja wypisywałam z mężem w Biurze paszportowym przy urzędniczce. WAŻNE-przy składaniu wniosku konieczna obecność obojga rodziców.

Gość buka poka
Przypomniałam sobie, jak czytałam opis Prezesa SN, który spierał się z urzędniczką, że rodzice nie muszą równoczesnie wyrazic zgody. Urzędniczka podsumował dyskusje stwierdzeniem "Bo pan sie nie zna na prawie".

Wydaje mi się,że właśnie o to chodzi,żeby tą zgodę podpisać w urzędzie,bo różnie to bywa-nie zawsze oboje rodzice zgadzają się na wyjazd dziecka za granicę....

Gość buka poka
Nie, jemu chodziło o to, że najpierw przychodzi jeden rodzic, potem drugi, bo nie zawsze mają razem czas. Z przepisów nie wynika, że muszą to zrobic równocześnie, ale urzędy się spierają.

Też mi się wydaje to logiczne.Chyba tak można,że np przychodzi jeden z rodziców,składa wniosek itp,a drugi ma np 3 dni na zgłoszenie się i uzupełnienie.No,ale wiadomo,jak to w urzędach bywa.... A nie możecie pójść razem?

Wszystko się zgadza oprócz tego ,że w urzędzie nie musicie być razem z dzieckiem.

Nie wiem jak jest teraz ale chyba to było 2 lata temu chciałam wyrobić paszport dzieciom i ta pani w urzędzie powiedziała mi że jeśli dziecko samo nigdzie nie wyjeżdża to mogę ich wpisać w swój paszport i tak też zrobiłam,ale nie poamiętam nic odnośnie opłat.

Aby wpisać dziecko w paszport jednego rodzica,drugi musi wyrazić na to zgodę,czyli też musi pofatygować się do urzędu. Wiem,bo przerabiałam to przy starszym dziecku. Nie wiem,jakie są dodatkowe koszty,bo ja to robiłam od razu przy wyrabianiu swojego paszportu.

witam!pomoge wam :) PROCEDURA WYDAWANIA PASZPORTU Kto wydaje paszport? Paszporty i paszporty tymczasowe wydaje oraz dokonuje w nich zmian w kraju – wojewoda właściwy miejscowo ze względu na miejsce pobytu stałego osoby ubiegającej się o paszport, a za granicą – konsul RP. Za zgodą ministra właściwego do spraw wewnętrznych, paszport i paszport tymczasowy może być wydany z pominięciem właściwości miejscowej. Co warto wiedzieć? Paszport wydawany jest na jedną osobę. Ważny jest: - 10 lat od daty wydania, - 5 lat dla dzieci w przedziale wiekowym 5 – 13 lat, - 1 rok (paszport tymczasowy) dla dzieci do lat 5. Na żądanie rodziców dla dzieci do lat 5 może być wydany paszport 5-letni. Utrata ważności paszportu nie pozbawia jego posiadacza prawa przybycia na podstawie tego dokumentu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej. Minister właściwy do spraw wewnętrznych sprawuje zwierzchni nadzór nad prowadzeniem spraw dotyczących paszportów i paszportów tymczasowych. W przypadku utraty obywatelstwa polskiego przez osobę, której wydano paszport, organ paszportowy wydaje decyzję o unieważnieniu paszportu. Od decyzji w sprawach paszportów przysługuje odwołanie do Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji. Paszport tymczasowy Paszport tymczasowy wydawany jest : dzieciom do ukończenia 5 roku życia, obywatelom polskim przebywającym za granicą na czas oczekiwania na paszport 10-cio letni, lub na powrót do kraju w przypadku zagubienia paszportu, w przypadkach nagłych, związanych z chorobą lub pogrzebem członka rodziny albo potrzebą pilnego wyjazdu za granicę, Paszporty tymczasowe wydaje wojewoda. Paszport tymczasowy jest ważny 12 miesięcy od daty jego wydania lub na okres w nim wskazany przez organ paszportowy. Paszport tymczasowy nie zawiera biometrii. Jakie dokumenty należy złożyć aby otrzymać paszport? Aby otrzymać paszport należy w organie paszportowym złożyć: wypełniony wniosek o wydanie dokumentu paszportowego, dwie jednakowe fotografie spełniające wymogi biometrii, w przypadku ubiegania się o paszport po raz pierwszy – odpis skrócony lub zupełny aktu urodzenia, odpis skrócony aktu małżeństwa, jeżeli osoba ubiegająca się o wydanie paszportu zawarła związek małżeński za granicą, dowód uiszczenia opłaty paszportowej. Wniosek paszportowy składa się osobiście. Osobiście też odbiera się paszport odczytując dane zawarte w mikroprocesorze. Jak otrzymać paszport za granicą. Aby otrzymać polski paszport za granicą należy zgłosić się do konsulatu RP i złożyć takie same dokumenty, jakie wymagane są w kraju. W przypadku sytuacji, w której zachodzi wątpliwość co do posiadania polskiego obywatelstwa, należy przedstawić dokument potwierdzający jego posiadanie, lub poprzez konsulat wystąpić do właściwego urzędu w kraju celem jego wystawienia. W przypadku osób, które nie posiadają numeru PESEL, z wnioskiem o jego nadanie występuje konsul. Jak uzyskać paszport dla dziecka: Do nowych paszportów biometrycznych i paszportów tymczasowych nie można wpisywać dzieci. W imieniu małoletniego wniosek o wydanie paszportu składają rodzice wspólnie, chyba że na podstawie orzeczenia sądu jeden z rodziców został pozbawiony władzy rodzicielskiej lub władza ta została ograniczona. W przypadku braku zgodności stanowisk rodziców lub niemożności uzyskania zgody jednego z nich, zgodę na wydanie paszportu zastępuje orzeczenie sądu rodzinnego. Wniosek złożony przez jednego rodzica wraz z pisemną zgodą drugiego z nich, poświadczoną przez organ paszportowy lub notariusza, uznaje się za złożony wspólnie przez rodziców. Paszport małoletniemu można wydać za granicą za zgodą jednego rodzica, o ile przemawia za tym dobro małoletniego, szczególnie jeżeli uzyskanie zgody drugiego rodzica jest niemożliwe. Ile kosztuje wydanie paszportu? Opłaty za wydanie paszportu wynoszą: za paszport ważny 10 lat – 140 zł. za paszport dla dzieci, które w dniu złożenia wniosku nie ukończyły 7 lat – 30 zł. za paszport dla dzieci, które ukończyły 7 lat a nie ukończyły lat 13 – 60 zł. za paszport tymczasowy dla dzieci – 30 zł. za paszport tymczasowy wydawany pozostałym osobom – 45 zł. Nie pobiera się opłaty paszportowej: od osób, które ukończyły 70 lat, osób przebywających w domach pomocy społecznej lub w zakładach opiekuńczych albo korzystających z pomocy społecznej w formie zasiłków stałych, jeżeli ich wyjazd za granicę następuje w celu długotrwałego leczenia lub w związku z koniecznością poddania się operacji, osób, które złożyły wniosek o wymianę paszportu z powodu jego wady technicznej, żołnierzy wyznaczonych do pełnienia służby poza granicami państwa, z wyjątkiem żołnierzy zawodowych. 50 % ulga w opłacie paszportowej przysługuje: emerytom, rencistom, osobom niepełnosprawnym i współmałżonkom tych osób, pozostających na ich wyłącznym utrzymaniu, osobom przebywającym w domach pomocy społecznej lub w zakładach opiekuńczych, albo korzystających z pomocy społecznej w formie zasiłków stałych, kombatantom i innym osobom będącymi ofiarami represji wojennych i okresu powojennego, uczniom i studentom. Częściowo obniżoną opłatę pobiera się w przypadku: zmiany nazwiska, imienia lub innych danych wpisywanych do paszportu, zmiany wyglądu osoby posiadającej paszport, mogącej utrudnić ustalenie jej tożsamości, braku w posiadanym ważnym paszporcie miejsca na wizy i stemple przekroczenia granicy. Opłatę podniesioną o 200 % ceny wydawanego paszportu pobiera się: jeżeli poprzednio posiadany paszport został utracony lub zniszczony z przyczyn zawinionych przez jego posiadacza. Opłaty za paszporty wydawane za granicą są różne w różnych krajach i regulowane są rozporządzeniem o zasadach pobierania opłat konsularnych oraz ich wysokościach. Ile wynosi czas oczekiwania na paszport? Datę wydania paszportu określa organ wydający dokument. Przeciętnie czas oczekiwania nie przekracza 30 dni.

Gość buka poka
A ja się zastanawiam, jaki jest sens ubiegać się o paszport tymczasowy zamiast o taki na 5 lat, skoro opłata jest taka sama?

Gość ala_1
moze ktos zna procedure w sadzie na wyjazd dziecka . jezeli jedno z rodzicow nie wyraza na to zgody.