Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość krzysztoff

jeżeli dziecko przybrało 10 dag w ciągu 11 dni

Polecane posty

Gość krzysztoff

Czy to za mało? dodam ze zona karmi dziecko piersią. Masa dziecka przy wypisie ze szpitala 3300 a teraz w ubranku, pustym pampersie i pojedzony wazy 3600 jak to obliczyć czy dobrze przybiera? Poradżcie prosze bo sie martwie czy moja zona wykarmi nasze dziecko a i ona tym sie denerwuje..Chciałbym jej pomóc tylko niewiem jak?

Gość nioooo
nie masz innych problemów, to ty zacznij karmic cycem

Gość idźcie do przychodni

Gość najlepiej iśc do lekarza
na kontrone ważenie, dziecko powinno przybierac około kilograma na 4 tygodnie, niektóre dzieci przybierają więcej, niektóre troche mniej, jeśli bardzo sie martwicie idźcie do przychodni i skonsultujcie sie z lekarzem, a zona niech przystawia maleństwo do piersi jak najczęście, to jeszcze osesek, ma prawo wisiec na cycku ;)

oczywiście im starsze dziecko, to przybiera później mniej, moje dziecko po pierwszych 6 tygodniach miało 1200 g więcej, 10 dag to 100g, to trochę mało, na pewno dobrze ważycie?

Gość krzysztoff
mamy w domu normalna szpitalna wage dla niemowlat, wazymy napewno dobrze ale ten mały przyrost wagi nas strasznie martwi.

spróbujcie zważyc dziecko przed karmieniem, nie musicie go rozbierać, potem zważcie w tych samych ciuchach i pieluszce po karmieniu, będziecie mieli jako taki pogląd na to ile maluch wypija mleka

to że malec mało przybiera wcale nie musi oznaczać że mama ma za mało mleka i nie jest w stanie go wykarmić, może byc to spowodowane jakąś nietolerancja czy skazą, dlatego ważne jest, żeby ustalic ile mleka malec wypija i czy mimo że pije po kilkadziesiąt mililitrów w ciągu jednego karmienia, nadal nie przybiera na wadze

Witam. Ja radze isć na wizyte do pediatry, , bo mi sie wydaje, ze jest to mało Mój synek tez bardzo mało przybierał na piersi i dostał specjalne mleczko , które miało go troszeczke \" podtuczyć\". Teraz tez jest strasznym niejadkiem, ale z waga juz jest ok. Przybiera jak nalezy :) Czasami dziecko przy zółtaczce,( oczywiscie mowa o noworodku) niema apetytu i wtedy traci na wadze, lub przybiera bardzo mało, tak własnie było w naszym przypadku. Pozdrawiam i zycze powodzenia

ja z własnego doswiadczenia pisze; mój syn przybierał super potem w 4 miechy non stop płakał i wisiał na cycku posżłam do pediatry ona zwarzyła waga spadła ciut kazłą zrobic badanie krwi wyszły ok okazało sie ze mały zamało ma jedzenia albo on jakis jest nie zabardzo tresciwy wiec zzaczełam dokarmaic i wszystko wróciło do normy

Gość rwać włosy z głowy
Przede wszystkim - dziecko zaraz po porodzie "gubi" wagę - np. moje w drugiej dobie zycia ważyło o 300 gramów mniej niz waga urodzeniowa. Dopiero wówczas zaczęło przybierać. Po drugie - nie przesadzajcie z tym ważeniem tylko obserwujcie zachowanie dzieciaka i pogadajcie z pediatrą... Bo przypomina mi się w dowcip o sterylizacji smoczka... Co to jest sterylizacja smoczka? To jest czynność wykonywana przez matkę- która polega na wygotowaniu smoczka dla pierwszego dziecka, umyciu pod kranem dla drugiego i wytarciu o spodnie dla każdego kolejnego niemowlaka

Gość krzysztoff
moje dziecko ma dopiero 10 dni..może ono dopiero zaczyna odrabiać straty?? Czytałem jakis artykuł ze dopiero po 10 dniach dziecko zaczynaintensywnie przybierac na wadze a do 10 tego dnia odzyskuje stracona wage po porodzie. Czy to moze byc prawda? lekaz nam dzis nie przyjmuje i niemamy innego zeby iść i zapytac o rade...Może rzeczywiście panikuje bez potrzeby..albo podac dziecku butlę?

Gość krzysztoff
dziecko przed jedzeniem miało 10 dag mniej niz po jedzeniu wiec costam je.. ale czy wystarczajaco dla 11dniowego maluszka?

Nie róbcie paniki, dziecko wcale tak źle na wadze nie przybiera, ma dopiero 10 dni i zaczyna poznawać co to jedzenie :) Nie podawajcie butelki bez powodu, a powodu póki co nie widzę. Karmić malca piersią jak najczęściej (no to nie ty, tylko żona ;) ), gdy tylko zakwili. I nie ważcie go w kółko, bo dzieciak się stresuje ;) Pediatra na pewno zauważy jeśli coś będzie nie tak. Póki co nie ma co się martwić, dziecko jada i jednak na wadze przybiera.

A tak na marginesie - jak wygląda karmienie? Co ile jest dziecko karmione? Ile jest trzymane przy piersi?

Gość krzysztoff
dziecko siedzi przy piersi kioedy mu sie zachce tzn kiedy tylko jest glodne to zona wyciaga cyca i mu daje na poczatku je łapczywie potem tak sie bawi przysypiajac przy tym.. czasem ta zabawa trwa kilka godzin.. ale srednio jedno karmienie to okolo godziny.ze snem tez jest róznie czasem spi 5 godzin czasem jedna jakos wszystko u niego jest takie chaotyczne...chociaz dzisiejsza noc to od urodzenia była najspokojniejsza.

Dajcie mu trochę czasu, ten \"chaos\" jest zupełnie normalny na początku. Mój mały lubił sobie podjeść a potem zasypiał i ssał przez sen ;), trochę trwało zanim mu przeszło. Godzina przy piersi to trochę za dużo, ale na razie nie robiłabym z tego tragedii, bo to noworodek. 10 dni to naprawdę niewiele, maleństwo jeszcze nie wie że żyje ;) A do pediatry zawsze warto iść jesli coś was dręczy lub wydaje się wam że coś jest nie tak. Ja dziecka na forum nie widzę, więc nie dam 100% gwarancji że jest wszystko w porządku. Ale sama karmiłam przez 2 lata i znam większość niespodzianek. Mój mały przez pierwszy miesiąc przytył niecałe pół kilo, potem przypieszył i po kolejnym miesiącu wyglądał jak okrągła buła ;)

Gość A SKĄD MACIE TAKĄ WAGĘ

Gość krzysztoff
znajomi mieli wiec porzyczyli bo ich dzieci juz duze