Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość backSpace

przezierność karkowa waszych maluchów...........

Polecane posty

Gość backSpace

Ile wyniosła przeziernośc karkowa waszych maluchów i kiedy ją robiłyście? jaka jest norma? Ja byłam na usg w 13 tc i 2 dni i wynoisła ona 2,1 mm

u nas na tym samym etapie ciąży było 2,2... norma jest do 2,5

Gość ale GDZIE macie napisane
przeciez wynik NT zależy od długości CRL, więc nie mozna mówić że istnieje jakaś norma. Im wieksze CRL tym wieksze NT.

Gość skrajka
Podstawowe sktóty podczas USG ciąży: AC obwód brzucha dziecka AFI wskaźnik płynu owodniowego ASP akcja serca płodu BPD wymiar dwuciemieniowy główki, czyli szerokość główki od ciemienia do ciemienia AUA średni wiek ciąży wg USG CER wymiar poprzeczny móżdżku CRL długość ciemieniowo-siedzeniowa, czyli od czubka głowy do końca tułowia dziecka, a dokładnie do kości ogonowej EDD przybliżona data porodu EFW przybliżona waga dziecka FHR bicie serca dziecka mierzone w uderzeniach na minutę FL długość kości udowej GA wiek ciążowy według ostatniej miesiączki GS średnica pęcherzyka ciążowego HC obwód główki HL długość kości ramiennej LMP data ostatniej miesiączki LV szerokość komory bocznej mózgu NB kość nosowa NF fałd karkowy NT przezierność karkowa OFD wymiar potyliczno-czołowy OM ostatnia miesiączka TCD poprzeczny wymiar móżdżku TP termin porodu YS pęcherzyk żółtkowy

Gość Paula3009
I dodam ze test Pappa wyszedl u nas 55:1...wiec prawdopodobienstwo tez niby bylo duze.

Gość Przemek&Kasia
Witam, u nas przezierność była mierzona 3 razy w ciągu badania prenatalnego: 1) 2,1mm 2) 2,02mm 3) 2,5mm, CRL-62,3mm Lekarz bardzo chwalił kość nosową którą jest bardzo wyraźnie wykształcona po wyliczeniach podał nam wynik 1 na 1428 urodzeń w naszym przypadku może się urodzić z wadą genetyczną, zaproponował nam czy chcemy zrobić jeszcze badanie krwi, zgodziliśmy się, w środę 5 czerwca będziemy mieli wynik. Czy ktoś kto się zna na tym może się również wypowiedzieć na temat tego wyniku. Ponieważ martwimy się tym ostatnim wynikiem który jest wyższy ale dalej ponoć w normie bo 2,5 mm. Co sądzicie ?? Przemek&Kasia

Gość natalia12tc
"gość Witajcie. U mego brzdąca w 11 tc plus 6 dni zrobiono badania prenatalne. NT- przyzierność karkowa 10,8 mm!!!" Hej, U mnie 5,2, wszystko inne w normie. Czekam na wyniki badań. Ogromny strach, ale też wielka wiara i nadzieja :) Mam 23 lata. Robiłaś badanie Pappa? Trzymaj się !

Gość kwiatek polny konik
Witam, u mojego dziecka przezierność w 13 tyg wyniosła 3,1 mm. Test pappa również jest negatywny (trisomia18 1:189). Wykonałam amniopunkcję w Szpitalu Bielańskim i czekam na wyniki. Sama amniopunkcja nie jest bolesna (nie patrzyłam na igłę). Po zabiegu nie miałam specjalnych zaleceń, tzn leżenia, ale oszczędzanie się przez dwa-trzy dni, nie dźwiganie, nie robienie zakupów, nie przemęczanie się. Miejsce wkłucia bolało po 10 min od badania przez 20 minut, później zero jakichkolwiek powikłań. NIE MA SIĘ CZEGO BAĆ. Wieele przez te dni czytałam o NT i źródła zachodnie podają że 9/10 dzieci mającyc NT do 3.5 rozwija się prawidłowo. Ważne są też inne markery jak uwidocznienie kości nosowej i przepływy. Na NT wpływa też DUPHASTON który w PL jest przepisywany czasami jak cukierki (ja też brałam ze wzgl na plamienia). Na NT wpływa też wielkość płodu (większe=wieksze nt) oraz czasami nawet...przeziębienie w ciąży powodujące chwilowy obrzęk (tak małego) płodu.

Gość gość
Pisalam tu wczesniej. Mam prawie 34 lata, w grudniu urodzilam zdrowa coreczke, jest bardzo bystra jak na 2miesieczne niemowle. Mielismy przeziernosc 2,3 mm przy 84 mm.

Gość gość
ja byłam w tym okresie u dwóch lekarzy. 13t2d - NT 1,4

Gość gość
aha, przy CRL 67 mm

Gość gość
tak sobie czytam i wkurzam sie, kiedy ktos pisze " u mnie przeziernosc byla 2,7 i tule do siebie zdrowego malucha", oczywiscie takiej pani serdecznie gratulujemy i cieszymy sie razem z nia, ale powinna zdawac sobie sprawe ze swojego szczescia... jesli lekarz wam wylicza, ze szansa na urodzenie dziecka z ZD jest 1: 17, to odezwie sie tu zaraz tych szesnascie ktore mialo szczescie, ale na kazde 16 mamy jedna tragedie... wiec nie pocieszajcie sie, tylko robcie amniopunkcje

Gość MirabellaHła
Co do aminopunkcji radziłabym się zastanowić, nie podejmować tej decyzji zbyt pochopnie ponieważ niesie za sobą ryzyko. Na własnej skórze i wielu przypadkach znajomych przekonałam się że statystyki mają się nijak do rzeczywistości. Są inne testy które dają 99% pewności ale po 1 są drogie (ok 2 500 zł) po 2 nie wykrywają wszystkich wad. Ponawiam co pisałam nigdy nie należy się sugerować tym jaką ktoś miał przezierność bo każdy ma inne geny i to nic nie oznacza. Pytający szukają raczej nadziei w innych przypadkach, że innym się udało więc jest szansa, trzeba być dobrej myśli i już.