Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Proszę kobietki

Powiedzcie jakie są objawy skracającej się szyjki a jakie gdy sie rozwiera

Polecane posty

Gość Proszę kobietki

Mam czasami dziwne kłucia oraz stawia mi się brzuch i nie wiem czy wszystko jest ok.

a jabym prosila bys mi napisala jakie to uczucie jak \"brzuch sie stawia\"... mam dzisiaj takie bole dziwne juz od samego rana. Tak jakby caly brzuch sie kurczyl i jakby prad przechodzil... nie wiem czy bedziesz wiedziala o co mi mniej wiecej chodzi.

Sama od siebie rzadko się rozwiera. Z reguły rozwieranie poprzedzają skurcze, stawianie się brzucha, jednak nie zawsze skurcze oznaczają rozwieranie, chyba, że są regularne. Samej trudnoby ci było zbadać rozwarcie. To może ocenić tylko lekarz. Najlepiej prowadzący - niech porówna stopień rozwarcia, z ostatnim, notowanym w karcie, jeśli taką już masz założoną. Ach i ważna sprawa. Połóż się wygodnie, uspokój i wtedy się zastanów , czy skurcze się powtarzają. Badania na stojąco nie są miarodajne.

Objawem rozwierania się szyjki może choć nie musi być plamienie lub krwawienie, wtedy jak najszybciej do szpitala. Jednak najczęściej ten fakt może stwierdzić ginekolog podczas badania. Jeśli chodzi o stawianie się brzucha to może to nie być bolesne, są to okresowe twardnienia brzucha lub uczucie ciężkości, takie jak po objedzeniu się (cholerka nie wiem jak to wytłumaczyć) także bóle jak na @. tak jak pisze Luckylady najlepiej się wtedy położyć, rozluźnić, można wziąć nos-pę jak bóle są mocne i trwają długo, jak nie przechodzi po odpoczynku to też radziłabym jak najszybciej udać się do lekarza prowadzącego. W czasie ciąży twardnienia brzucha są normalne ważne aby nie występowały za często a przy rozwierającej się szyjce najlepiej jakby ich wcale nie było. Jeśłi twardnienia występują trzeba je policzyć ile razy są w ciągu dnia i zgłosić to lekarzowi.

Gość Objawy skracającej szyjki
to właśnie chyba kłucia w dole brzucha

Gość Proszę kobietki
Czy już żadna nie wypowie się na temat skracania się szyjki ?

Gość podwójna mama
Moja szyjka w drugiej ciąży skacała się w wyniku skurczy.

Gość buka poka
Ja w czwartym miesiącu wylądowałam w szpitalu z rozwarciem na 3 cm. Objawów nie miałam żadnych. Gdyby nie to, że akurat miałam wizytę u lekarza, pewnie nie donosiłabym ciąży.

Ja też miałam stawinie się macicy, bardzi częste, brzuch twardy jak kamień ale nic nie bolałao. Dobrze że miałam wizyte u lekarza bo w 5 mc okazało się ze mam znacznie skróconą czyjkę i niewielkie rozwarcie. Zaliczyłam szpital, mam założony pessar i biore leki. Zaczęłam 8 mc i mam nadziej że dotrwam do stycznia, bo skurcze i tak mam. Trzeba jednak uważać na to stawianie bo mój lekarz poczatkowo to zbagatelizował, dopiero jak było rozwarcie ro zauważył. Więc trzeba chuchać na zimnie powodzenia

Gość Miłka 25
Ja mam dość często stawiania się brzucha prawie od początku ciąży ale przy badaniu ginekologicznym zawsze jest miękka.lekarz śmieje się że jestem nadwrażliwa a mnie czasami aż skręcało z bólu.