Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Angel from the sky

Co z czym się je?

Polecane posty

Gość Angel from the sky

Nurtuje mnie wiele pytań związanych z kuchnią i gotowaniem, ponieważ dopiero co uczę się gotować. Więc przejdźmy do sedna. Moje pierwsze pytanie brzmi do czego możemy stosować sos tatarski i sos libisi??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Angel from the sky
No widzę, że nikt się nie interesuje tego typu sprawami ale jeśli jednak się ktoś znajdzie kto mógłby mi pomóc to proszę o rady.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
wszystko mozesz stosowac do tego, do czego ci smakuje. sos tatarski glownie widuje w zestawieniu z panierowanymi rybami. tego drugiego w zyciu nie spotkalam.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
U mnie w domu się jada z jajkami.Nawet to jest główna potrawa na Wielkanoc.Ale ze względu na składniki to pasuje też doskonale do wędliny a jeśli chodzi o drugi sos to poraz pierwszy o takim słysze

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Angel from the sky
No właśnie o tym pierwszym już często słyszałam a z tą drugą nazwą po raz pierwszy się spotykam. Chociaż może przekręciłam słowo bo usłyszałam tą nazwę przypadkiem, wiec nie wiem czy jest ona do końca poprawna.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Angel from the sky
A tak poza tym to chciałabym się dowiedzieć czy czym można nadziewać roladki z mięsa wieprzowego i drobiowego? Czy jest jakaś zasadnicza różnica co do stosowania różnego nadzienia do obu typów mięs?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
sos tatarski do jajek? pierwsze slysze :D tzn. wyobrazam sobie, ze na pewno b. fajnie smakuje, tylko sie jeszcze z takim polaczeniem nie spotkalam. ale niewykluczone, ze bylo to tak: sos tatarski trafil na polski rynek, ludzie nie wiedzieli do czego zacz i pomysleli - do jajek! i calkiem im sie nie dziwie. sos libisi nadal widze owiany jest watkiem tajemnicy, pomysle, moze fonetycznie zblizony jest do jakiegos innego sosu, ktory mi sie nasunie na mysl... co do nadziewania roladek miesnych, to nie ma regul, ale wydaje mi sie, ze im bardziej delikatne w smaku mieso (np. kurzy biust), tym bardziej zdecydowane w smaku powinno byc nadzienie. co do przyprawiania mies, to sama sobie wypracowalam taka niby regule, ze do tlustrzych mies (wieprzowina, wolowina) lubie uzywac takich mocniejszych, aptecznych w aromacie ziol jak czaber lub majeranek, natomiast do drobiu ziola bardziej sroziemnomorskie, jak bazylia, oregano, mieszanka prowansalska .... ale i z tym nie ma regul. najlepiej poeksperymentowac i trafic na wslane smaki, jednoczesnie kierujac sie profesjonalnymi przepisami :) ogolnie nie robie roladek, tzn. robie cos co moznaby nazwac odwrotna roladka :D na kurze biusty klade listki szalwii i zawijam to w b. cienki plaster wedzonej/suszonej szynki.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Angel from the sky
Ja np uwielbiam jak to nazwałaś konczita kurze biusty :) z farszem pieczarkowym tak zwane de volaile, normalnie rozpływa się w ustach:) Z serem też próbowałam i też są wyśmienite :p Nie próbowałam nigdy kawioru i nie wiem niestety z jakim zestawieniem jada sie ten przysmak i czy w ogóle jest dobry, bo nie ukrywam, że źle mi się kojarzy. Tak samo szpinak, ktry jest porównywalny do szczawiu, którego nie cierpię, czy smakuje tak samo?? Aha robiłam niedawno po raz pierwszy pastę jajeczną i muszę przyznać, że wyszła mi naprawdę smaczna z tym, że teraz chciałambym ją jakoś urozmaicić tylko, że nie wiem co można dodać do takiej pasty aby była jeszcze lepsza.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Angel, ja tez nie jestem znawczynia kawioru ;) natomiast jesli chodzi o szpinak, to niech zgadne - jadlas rozgotowany na zgnila papke, wiec ci nie smakowal? ja tez przez cale dziecinstwo nie cierpialam szpinaku, poki nie sprobowalam go w normalnej formie, czyli albo surowe listki mlodego szpinaku (uzyte tak jak liscie salaty, z dodatkiem np. jajek, avocado, skwarki i jakis dobry sos), albo nawet podgotowany, ale listkie sa nadal normalne, nie rozgotowane na ohydna papke :) takich zawijasow kurzych nigdy nie robilam, jakos mi sie o dziwo nie chce, moze najbardziej nie lubie rozbijac miesa na plasko :P len :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Angel from the sky
No przyznam, że de volaile są pracochłonne ale naprawdę warto spróbować:) Ja też nie mam zbytniego zapału do gotowania ale trzeba się troszkę podszkolić, a kawior niby taki drogi ale czy to dobre?? Będzie trzeba kiedyś wypróbować, ale dlatego się pytam, żeby pieniędzy na darmo nie wydawać żeby potem kawioru nie wyrzu8cać hehe:p A co do szpinaku to nigdy nie jadłam ale za to jadałam szczaw i to właśnie z nim mi się kojarzy:D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Koczita przeciez polaczenie jajka na twardo i sos tatarski to polaczenie chyba stare jak świat :) a do ryb to w fiszmaku podają :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Koczita przeciez polaczenie jajka na twardo i sos tatarski to polaczenie chyba stare jak świat :) a do ryb to w fiszmaku podają :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Superpromocja, to mnie to jajko z sosem tatarskim musialo przez cale zycie skutecznie omijac :D :D ja znam go tylko z takich wlasnie \"ekskluzywnych\" dan, jak panierowana ryba, nie bede zaprzeczac, ze twoje skojarzenie z fiszmakiem bylo trafne :D Angel, powiem ci, ze jakos wyjatkowo sympatycznie brzmia twoje zachety co do dewolajow :) kto wie, czy to wlasnie dzieki nim nie skusze sie na ten przysmak ... tylko nie mow mi, ze trzeba panierowac??? 😭

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dobra Konczita- to ja Ci powiem jak nie chcesz zeby Ona mowila: TRZEBA panierowac :P chociaz ja nigdy nie robilam bo nie przepadam za miesem i wlasnie zajadam caprese ze swieza bazylia i dopiero wczoraj przywiezionym z Wloch aceto balsamico i zdecydowanie góruje to nad jakims dewolajem :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
no to mniam :D a ja wlasnie zjadlam kilka kromek niesamowicie pysznego i swiezego chleba z maslem i brie :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
no, ja wlanie pije herbate jakas taka owocowato-cytrynowata, wyglada na to, ze przestalam jesc :D co do caprese, to sie rozmazylam ... ja lubie dodawac do niej tez plasteki avocado, bo w polaczeniu avocado i octu balsamicznego jest cos magicznego ... nie iwdzialam niestety ostatnio ladnej bazylii ....

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja jem sos tatarski do frytek i panierowanego camemberta -podpatrzylam z ikei smakuje nieziemsko!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Konczita musze koniecznie sprobowac z avokado! Ja uwielbiam avokado ale glownie w polaczeniu z czosnkiem i jakos na to zeby dodac je do caprese nie wpadlabym :) dzieki Mam jeszcze w domu 2 kulki mozzarelli, wiec na kolacje zrobie :) szkoda, ze pomidory juz nie te.... :O

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Angel from the sky
No ja nie jadłam jeszcze caprese bo przyznam się szczerze bez bicia, że nawet nie wiem co to jest:p Ale może ty superpromocja jednak mi powiesz coś na temat kawioru i jego smaku bo naprawdę jestem ciekawa jak smakuje, bo nie chce wydawać pieniędzy żeby to potejm wyrzucać. A dopytuje się o ten kawior bo robię imprezę sylwestrową w domu i chcę jakoś przyjąć gośi, chcę żeby ta zabawa jakoś wyglądała :) Jakie proponujecie jeszcze potrawy na Sylwestra??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Roladki z konserwowej szynki nadziewam sosem tatarskim,układam na płaskim półmisku,dekoruję jakąś zieleninką i zalewam żelatyną,tak aby były przykryte.Smaczna i prosta przekąska. :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Angel :) caprese to bardzo prosta sprawa, tylko warunek - dobre jakosciowo skladniki. wiec kroisz w plasteki kulki mozzarelli, pomidory (najlepiej dojrzale na sloncu, ale to w dzisiejszej dobie malo osiagalne) i avocado (nie koniecznie, ale ja uwielbiam, musi byc dojrzale). ukladasz na talerzu, przeplatasz listkami bazylii i skrapiasz octem balsamicznym i oliwa. mozna mielnac na to troche pieprzu i soli :) co do przekasek na impreze, to ja zawsze obstaje nad paroma rodzajami dobrych serow, a do tego krakersy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Angel from the sky
No własnie krakersy odpadają bo to ma być bardziej wykwintna kolacja, będzie szef mojego męża z żoną i inni goście więc muszę troszkę bardziej się postarać i dlatego szykuje już po mału menu :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
no wlasnie... dokladnie tak jak opisala Konczita przyrządzam Caprese z jednym ALE :P u mnie zawsze i koniecznie musi byc do tego sól i świeżo zmielony pieprz :) no i nie daje avokado- to juz taka troche wariacja na temat :) dodaje natomiast czacem cieniutko w piorka pokrojona czerwona cebule zeby troche ostrzejsze bylo Jak najbardziej mozesz to zrobic na sylwestra- naprawde swietna i bardzo znana wloska przystawka- wyglada super a robi sie ją w kilka minut- tylko pamietaj- zainwestuj w dobry ocet balsamiczny!! i sukces murowany- noi bazylia oczywiscie swieża :) Co do kawioru... jezeli lubisz owoce morza to kawior Ci powinien posmakowac.. mozesz go podac bardzo prosto- i tak najlepiej smakuje- albo polozyc na na twardo ugotowanych jajkach (żeby wygladalo bardziej elegancko mozesz uzyc jajek przepiórczych) lub upiec bliny w piekarniku (bardzo prosto sie robi i jest mnostwo przepisow w necie) i podac je z kwasna smietana i kawiorem- wtedy masz tradycyjne bardzo wykwintne rosyjskie danie :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
superpromocja, cebulka - fajny pomysl, na pewno wyprobuje, bo ze wzgl. na mdlosc mozzarelli nie zaszkodzi czegos ozywczego. jesli chodzi o avocado, sama bym na ten pomysl nie wpadla pewnie, ale wbrew pozorom we wloskiej wlasnie restauracji taka caprese ujzalam :) Angel, aaa no jak wykwintna kolacja, to pewnie, ze nie krakersy :D mylsalam, ze moze to po prostu takie spotkanie towarzyskie, ze ludzie beda sobie caly czas chodzic i podjadac ;) mam dla ciebie wspanialy pomysl: przepis ten znalazlam na czarnej oliwce, jest bardzo wykwintny jak na swoja prostote i pyszny. oto link: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=3846 to jest normalnie jedno z najpyszniejszych i najprostrzych dan miesnych, jakie kiedykolwiek jadlam. jesli sie zdecydujesz, to uwazaj, zeby zbyt dlugo nie smazyc miesa, bo straci swa poledwiczkowa aksamitnosc. ale nawet jak przedobrzysz (co mi sie raz zdarzylo), zapewniam, ze bedzie pyszne :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kotkaaa
kawior fe jadłam to w dzieciństwie tatuś pracował u ruskich i zwoził toto śmierdzi rybimi bebechami i strzela w zębach czerwony większy jak perły się kulgał a czarny strzelał jak gorczyca a ostatnio syn przyjechawszy z zagranicy uraczył nas omletem z kawiorem i co miałam robić zjadłam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Angel from the sky
witam witam:) A dziś mam kolejne pytanie, czy ravioli to makaron nadziewany jakimś farszem?? Bo wydaje mi się, że skoro to włoska potrawa to pewniemakaron:p

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
tak :) to sa takie w sumie pierogi sklejone z 2 platow ciasta makaronowego, a w srodku nadzienie ... czesto bywaja sery ze szpinakiem, soc miesnego, no jak to \"pierogi\" wariantow jest mnowstwo :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Angel no prawie prawie trafiłaś :P to takie pierożki wloskie najczesciej z farszem serowy lub warzywnym :) ja jako fanka kuchni wloskiej oczywiscie uwielbiam ale sama nigdy nie robilam- zawsze w restauracji, wedlug mnie lepsze niz tortellini w wiekszosci :D pamietaj, ze zawsze tez mozesz w google sprawdzic :) a teraz czekam co napisze Konczita :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×