Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Adam i Ewa

Nagość

Polecane posty

Gość Adam i Ewa

Czytając tematy o basenie zaczełam się bardziej myśleć o nagości czy nagość jest tak naprawde wstydliwa? Czytając że w publicznej saunie osoby nawet różnych płci wchodzą nadzy i im to nie przeszkadza jest to dla mnie troche dziwne ale zarazem naturalne. Co o tym myślicie czy nagość jest wstydliwa czy wręcz naturalna?? Zapraszam do wypowiedz ale bez żartów

Gość woodku
kwestia indywidualna. ja sobie nie życzę żeby mnie oglądały nago osoby obce bądź tez niepowołane. w stroju ewy ogląda mnie tylko i wyłącznie mój mężczyzna

Gość KWS89
To zalezy od mentalności społeczeństwa. Jestem pewien że 95% ludzi w polsce było wychowywanych w stylu "nie dotykaj tego bo to jest złe i brudne- dotknęłeś, umyj rączki". I raczej to wszystko... Nie wiem co dalej napisać...

Gość glax
Jak najbardziej naturalne. Ja gdy tylko będę miał dzieci to będę je zabierał w takie miejsca. Niech od małego oswaja sie brzdząc z nagością i odmiennością płci. To ułatwia życie w wieku dojrzewania i dorosłym. Szkoda, że u nas ne ma pod tym względem takiego podjeścia jak np. w Skandynawii.

Gość Adam i Ewa
glax troche się z Tobą zgadzam ale czy jesteś tego pewien??

Gość regt
a ja uważam dokładnie odwrotnie jak przedmówca, że dziecko niewychowane we wstydliwości będzie miało zniszczone naturalne mechanizmy obronne i będzie mu trudniej przeciwstawić się wykorzystaniu jego seksualności naturalna wstydliwość (można ją zaobserwować już u małych dzieci, jak i u niektórych zwierząt) chroni dziecko i wyrasta z niego dorosły, który wie gdzie są granice, na co musi uważać a co jest dozwolone itd

Gość Adam i Ewa
Ale nie będziesz brał swoich dzieci np. na plaże nudystów ? :)

Gość woodku
ja tam wiem czy brudne i złe? po prostu są pewne granice intymności, nie wszyscy lubią się obnażać. nie muszą prawda? i nie sądzę żeby to jakos żle wpływało na ich psychikę.

Gość agatka23
A ja na przykłąd nie lubię gdy jak byłam z moim facetem na saunie, to weszła pani obsługująca, popatrzyła na nas i zaczęła tam coś gadać o dodatkowych możliwościach na jej saunie. No nie wiem, ale jeżeli ona byłaby naga, ale mój chłoptaś leży na ławce bez majtek i ręcznika, ja też bez niczego, a ona gada. Ja nie wiem, czy to takie w porządku, ale to rzeczywiście w większości kwestia wychowania...

podzielam zdanie glaxa - przynajmiej dzieci nie beda traktowaly nagosci jako tematu tabu ani tym bardziej bardzo pozadanego zakazanego owocu. jesli nagosc bedzie na porzadku dziennym to mniejsze sa szanse na nadmierne zaiteresowanie seksem w wieku lat kilkunastu

Gość glax
regt: Ale kest jeszcze coś takiego jak wychowanie dziecka, które spoczywa na rodzicach. Oswajanie dziecka z nagością to tylko jeden z elementów wychowania. Poza tym jest jeszcze wiele wiele innych elementów, które trzeba zastosować a które spowodują że dziecko wyrośnie na normalnego człowieka.

Gość Adam i Ewa
ale gdy dziecko wie kiedy i gdzie można się rozebrać do naga to czemu nie ale widomo że są granice

Gość woodku
przesadzacie. ja nie byłam ciagana po plażach nudystów w dzieciństwie i nie mam zadnych problemów. a swoje dzieci wychowam tak jak mnie rodzice wychowali. jest ok.

Gość regt
glax, poczytaj sobie więcej na ten temat tzn publikacji dotyczących psychologii i wszelkich teorii ciekawe teraz jak wytłumaczysz dziecku że dotyk nie każdego dorosłego jest dobry, że jest zagrożone gdy ktoś pokazuje mu się nagi i czegoś od niego chce a nawet zasad kultury (one skądś się wzięły i jakiś mają sens) że nie wypada obnażać się, że nie wypada dotykać publicznie nie można niszczyć wrażliwości dziecka bo ona ma duże znaczenie dla jego własnego dobra i bezpieczeństwa

Gość Adam i Ewa
woodku czy możesz powiedzieć jak byłeś wychowany??

Gość woodku
regt ty masz duzo racji. trzeba wziąć pod uwagę każdy punkt widzenia.

Gość woodku
generalnie to tak żeby wiedzieć co komu pokazac mogę i kiedy.

Gość woodku
o nagosć chodzi oczywiscie

Gość glax
w wolnej chwili poczytam :) Jednakże ja byłem wychowywany w sposób jaki przedstawiłem i uważam, że wyrosłem na normalnego człowieka.

Gość Adam i Ewa
myśle że ochylenia psychczne typu: pedofile, są to ludzie dla których nagość jest rzeczą której w dziecistwie nie doznali lub nawet wstydliwą i karalną

Gość agatka23
A waszym zdaniem czy bardziej się wstydzą chłopcy/mężczyźni czy dziewczyny/kobiety? Faceci na przykład na plazy coraz częściej nosza jakieś bardzo krótkie szorty zamiast obciskających slip, a kobiety raczej właśnie co mogą odkrywają. Ale za to - tak jak słyszę i widzę :) , to bardziej się wstydzą chyba jednak dziewczyny(szczególnie jeżeli chodzi o cipę :) ). A chłopaki to mniej wiem, na pewno przed swoją dziewczyną jeżeli chce, to pokażą jaja :) Ale męskich odczuć nie znam :)

Gość regt
woodku, nie wiem jak jest u ciebie, nie interesuje mnie to, poza tym do każdej ideologiii można sobie podobierać przykłady ale... ktoś przed mną pisze o Szwecji a moim zdaniem to antyprzykład m.in. "dobra pedofilia" tam kwitnie, jak i inicjacja seksualna bardzo młodych ludzi

Gość glax
A i E: własnie korciło mnie, żeby o tym napisac. Myślę, że osoby nie oswojone z nagością mogą mieć różne problemy. Facet może dziwnie reagowac na rozebrana kobietę: "ślinić" sie, przedwczesny wytrysk, jakieś tenedencje do gwałtu etc. Kobieta może miec opory przed rpzebraniem sie przed swoim facetem a to powoduje klopoty w związku, etc

Gość NORMA...............
hmmm szkoda że kwestię nagości, basenu, sauny czy plaży naturystów mieszacie z sexualnością tak bezpośrednio....

Gość Adam i Ewa
Chyba chłopcy którzy rozebrali dziewczyne (znany temat) napewno nie nie byli oswojeni z nagością

Gość glax
A i E: dobry przykad

Gość Adam i Ewa
ale trzeba podzielić nagość która jest normalna i ta która jest odchyleniem psychicznym. NATURALNA: prysznic na basenie, sauna Odchylenie: nie trzeba tłumaczyć

Gość regt
a ja nie "myślę" że odchylenia psychiczne to coś z innej beczki i dużym naciąganiem jest obwinianie sposobu wychowania za ich powstawanie, na pewno wiele czynników musi wpłynąć na daną osobę żeby została pedofilem

Gość regt
Adam i Ewa: albo odwrotnie, byli rozbudzeni seksualnie od wczesnych lat dziecięcych i tak i śmak można sobie to tłumaczyć