Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość LaraTakatam

BŁAGAM O POMOC - ROZWÓD

Polecane posty

Gość LaraTakatam

Witam. Chcialabym po krotce strescic w czym tkwi rzecz. Zyje z mezem 10 lat, od kilku lat juz nie sypiamy ze soba. Mamy 5 letniego synka. Od roku czasu spotykam sie z innym mezczyzna. Chce sie rozwiezc bo jestem bardzo nieszczesliwa w tym zwiazku. Powiedzcie mi jak dlugo trwa rozprawa rozwodowa, on raczej bedzie chcial mi zabrac dziecko. On duzo wiecej zarabia, praktycznie utrzymuje dom, bo ja zajelam sie wychowaniem dziecka. Ja zarabiam okolo 600 zl bo pracuje na pol etatu. Boje sie ze sad przyzna mu opieke, a syn jest bardzo za nim. Czy dla sadu ma znaczenie ze mam kogos? mamy sie ujawnic? Jak stosunek dziecka do ojca moze wplywac na decyzje sadu. On jest tak za ojcem bo to ja jestem ta osoba ktora mu broni pewnych rzeczy... Blagam pomozcie!!!!!!!!!

Gość zycie zycie
najpierw stań na własnych nogach. Po co Ci rozwód? chcesz wyjść za mąż ponownie?

Gość LaraTakatam
jeszcze nie wiem ale jednego jestem pewna ja juz dluzej nie wytrzymam z tym czlowiekiem pod jednym dachem, nie kocham go i jestem z nim tylko dla dziecka, a on nie wie o moich planach

Wiesz to wszystko zależy od tego jak będzie przebiegała rozprawa rozwodowa. Również od tego czy z korzysta z legitymacji procesowej biernej czy nie. Bo równie dobrze może powiedzieć tak czy nie. Jeśli powie ze zgadza się na rozwód to wszystko z prawnego punktu widzenia powinno zakończyć się szybko, lecz jeśli powie nie, ciężar przeprowadzenia dowodu spadnie na Ciebie i będziesz musiała mu to wszystko udowodnić dlaczego chcesz rozwodu. W ramach odpowiedzi odsyłam do polskiego kodeksu cywilnego i kodeksu rodzinnego. Tam powinno być wszystko opisane. Życzę powodzenia.

Gość LaraTakatam
rozwod bedzie prawdopodobnie chcial ale bedzie chcial tez dziecko. Kiedys w klotni powiedzial ze wszystko mi zabierze jak bede chciala odejsc. Jak mam udowodnic przed sadem jego wine skoro poprostu go nie kocham. i ciagle sie klocimy, ale na zewnatrz wszyscy mysla ze jestesmy zgrana para.

Niestety będziesz musiała się powołać na świadków bądź na jego słowa. Mimo że to będzie sprawa rozwodowa będziesz zeznawała pod przysięgą za co gorozi wg polskiego kodeksu karnego do 3 lat pozbawienia wolności. Musisz być przekonująca i wierzyć w to co mówisz. Musiałabys także zaznaczyć, że groził Ci odebraniem dziecka jak i innych rzeczy prawnie należących do Ciebie (w zależności czy podpisywaliście intercyzę czy nie). Najgorsze będzie przyznanie praw rodzicielskich/opiekuńczych nad dzieckiem, bowiem od któregoś tam wieku dziecko chyba może samo zdecydować z którym chce zostać rodzicem, przez co sąd bierze najbardziej pod uwagę dobro dziecka. Nie ważne czy kocha dziecko czy nie ale uzyska prawa rodzicielskie. Bo dla sądu liczy sie dziecko a nie Wy, że tak powiem. Bowiem nie tylko będzie to sąd w sprawie rozwodowej ale także sąd rodzinny w sprawie przyznania opieki nad dzieckiem. I jesli będziesz sie powolywała na świadków to pamietaj \"Jeden świadek, to żaden świadek\". Żaden sąd nie uzna zeznań jednego świadka. A dowody... cóż powinny być przynajmniej niepodważalne. Ale jeśli znajdziesz jakieś inne to myślę, że Wysoki Sąd je również uwzględni (np. jeśli mąż uzywał wobec Ciebie sily, czy byly przypadki zglaszania na policje i podobnego rodzaju sprawy)

Tam w tym pierwszym zdaniu chodziło mi o fałszywe składanie zeznań. Podstawa prawna art. 223 K.K § 1 \"Art. 233. § 1. Kto, składając zeznanie mające służyć za dowód w postępowaniu sądowym lub w innym postępowaniu prowadzonym na podstawie ustawy, zeznaje nieprawdę podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.\"

Gość LaraTakatam
od ktrorego roku w takim razie dziecko podejmuje taka decyzje i czy czesto sie zdarza ze sad przyznaje prawa ojcu? Bardzo sie tego boje. On znajdzie takich ludzi ktorzy beda napewno klamali zeby dostal dziecko...Boze co ja mam zrobic?

Może go nagraj jak Ci wygraża :o mikrofoniki pod bluzką, czy coś..

Przesłanki rozwodu dzielimy na pozytywne i negatywne Pozytywne - sąd może orzec rozwód, jeżeli stwierdzi istnienie przesłanek pozytywnych: - zupełny i trwały rozkład pożycia, zupełny oznacza, że między małżonkami ustały wszystkie więzi, jakie normalnie w małżeństwie funkcjonują tzn. więź psychiczny, fizyczna i majątkowa (w orzecznictwie przyjęto, że łożenie na utrzymanie rodziny nie jest więzią majątkową; chodzi o niepodejmowanie ważnych decyzji majątkowych), trwały oznacza nieodwracalny i brak nadziei na dalsze funkcjonowanie małżeństwa, ** nie ustala się w prawie rodzinnym czasu po upływie, którego nie trzeba udowadniać zupełnego i trwałego rozkładu pożycia, trzeba wykazać, że małżeństwo nie funkcjonuje i z jakich przyczyn; - złożenie wniosku o orzeczenie rozwodu przez jednego z małżonków. Jeżeli sąd dojdzie do wniosku, że zaistniały te przesłanki zupełnego i trwałego rozkładu pożycia może orzec rozwód; ustalenie władzy rodzicielskiej – orzekane z urzędu; zgodnie z Konwencja o prawach dziecka sąd ma obowiązek poznać pogląd dziecka w sprawie go dotyczącej jeżeli jest ono w stanie z rozeznaniem wyrazić swoje stanowisko. Widzisz wszystko opiera sie na tym, w jakim wieku dziecko może rozeznać sprawę jego dotyczącą. Nie jestem przekonany, żeby 5 lat było wystarczającym wiekiem. Bowiem chodzi tutaj o osobą małoletnią którą (nie wiem czy dalej tak jest) uznaje się w wieku od 7-12(dla dziewczynek) i 14(dla chłopców) lat. Ale widze też ze inne źródła wykazują ze dzieci małoletnie to te które nie przekroczyły progu 18 roku życia.

A tak, miałam za szczenięcych lat od babci takie małe konto bankowe i do ukończenia 18 lat byłam w dokumentach \"małoletnia\".

Gość LaraTakatam
czy moge cie prosic o jakis kontakt gdybym chciala dowiedziec sie czegos wiecej, mysle ze to nie jest odpowiednie miejsce na to, a co z osoba z ktora sie spotykam, pewnie to bedzie przemawialo przeciwko mnie, w koncu to zdrada jakby nie bylo

zawsze możesz się odwołać do artykułu 9 Konwencji praw dziecka, co następuje: \"Artykuł 9 1. Państwa-Strony zapewnią, aby dziecko nie zostało oddzielone od swoich rodziców wbrew ich woli, z wyłączeniem przypadków, gdy kompetentne władze, podlegające nadzorowi sądowemu, zdecydują zgodnie z obowiązującym prawem oraz stosowanym postępowaniem, że takie oddzielenie jest konieczne ze względu na najlepiej pojęte interesy dziecka. Taka decyzja może być konieczna szczególnie w przypadkach nadużyć lub zaniedbań ze strony rodziców, gdy każde z rodziców mieszka oddzielnie, a należy podjąć decyzję odnośnie do miejsca pobytu lub zamieszkania dziecka. 3. Państwa-Strony będą szanowały prawo dziecka odseparowanego od jednego lub obojga rodziców do utrzymywania regularnych stosunków osobistych i bezpośrednich kontaktów z obojgiem rodziców, z wyjątkiem przypadków, gdy jest to sprzeczne z najlepiej pojętym interesem dziecka. \" To chyba wszystko co mogę Ci podsunąć ze strony czysto prawnej.

Oczywiście, że możemy się jakoś skontaktować. Tylko uprzedzam, że nie jestem jeszcze pełnoprawnym prawnikiem, a dopiero się na niego uczę. Ale zawszę mogę Ci pomóc w niektórych sprawach bo kodeksy znam (w większości i sam się na nich opieram)

Odnośnie Twojego pytania co z \"kochankiem\" z \"drugą miłością\". Wszytsko odnosi się do skutków pozytywnych sentencji rozwodowej bowiem: \"zupełny i trwały rozkład pożycia, zupełny oznacza, że między małżonkami ustały wszystkie więzi, jakie normalnie w małżeństwie funkcjonują tzn. więź psychiczny, fizyczna i majątkowa (w orzecznictwie przyjęto, że łożenie na utrzymanie rodziny nie jest więzią majątkową; chodzi o niepodejmowanie ważnych decyzji majątkowych), trwały oznacza nieodwracalny i brak nadziei na dalsze funkcjonowanie małżeństwa, ** nie ustala się w prawie rodzinnym czasu po upływie, którego nie trzeba udowadniać zupełnego i trwałego rozkładu pożycia, trzeba wykazać, że małżeństwo nie funkcjonuje i z jakich przyczyn; \" W tym momencie skoro masz ta drugą osobę to już zerwana została więź psychiczno-fizyczna. Nie wiem jak jest ze zdolnością majątkową.

a-ha i co najważniejsze. Jeżeli będziesz stroną powodową w tym procesie to Twój adwokat musi zaznaczyć, że żąda przydzielenia władzy rodzicielskiej stronie powodowej, w ten sposób ograniczysz lub zbierzesz stronie pozwanej w całości prawa rodzicielskie.

Gość LaraTakatam
wiesz ale ja nie chce odebrac mu praw rodzicielskich, chce zeby sie widzial z dzieckiem kiedy tylko bedzie chcial, bo ja tylko chce od niego odejsc ale nie odbierac mu dziecka, w sesie ze bedzie przy mnie ale bez zadnych ograniczen dla niego... wiec mowisz ze nawet bedzie lepiej jak moj ukochany bedzie zeznawal jako swiadek?

czy często sie zdarza ze sad przyznaje prawa ojcu? - z tego co się orientuję to jednak mężczyźni są dyskryminowani przez sądy rodzinne. rzadko kiedy ojciec może wygrać sprawę o przyznanie opieki nad dzieckiem. Przeważnie wygrywa je matka, bowiem wierzy się, że wychowa je lepiej niż ojciec i wg pewnych wartości.

Gość LaraTakatam
no a co z mezczyzna z ktorym sie spotykam?

Hmmm... nie mówie, że będzie lepiej jak będzie zeznawał jako świadek. Świadek jest to osoba w niejaki sposób w to zamieszana. Świadek jest to osoba powołana przez sąd do złożenia zeznań dotyczących okoliczności rozpatrywanej sprawy bądź osoba obecna przy czymś i mogąca opowiedzieć o tym. Jeżeli on jest tylko Twoim kochankiem to raczej nie nadaje się na świadka. Świadkiem w takiej sprawie może być sąsiadka/sąsiad który słyszał np. jak Cie wyzywał, krzyczał na Ciebie czy innego rodzaju podobne rzeczy. Z kolei kochanek nie jest żadnym świadkiem bo zapewne nie był obecny przy Waszych kłótniach i jak dla mnie byłby osobą mało przekonującą bo nie byłby obiektywny z czym też musiałabyś się liczyć. Odebranie praw rodzicielskich nie zabiera praw opiekuńczych. . Proszę pamiętać WŁADZA to nie OPIEKA. Przyznanie opieki nad dzieckiem jednej ze stron nie pozbawia drugiej strony prawa do dziecka. Oczywiście należy tu jasno powiedzieć że przyznanie opieki i ustanowienie miejsca zamieszkania przy jednym z rodziców de facto ogranicza prawa rodzicielskie, ale jest to stan faktyczny nie prawny. A to zasadnicza różnica. jak pisałem wcześniej dziecko będzie miało możliwość spotykania się z ojcem, gdyż dla jego dobra nie będzie żądnych przeciwwskazań utrzymywania kontaktów z ojcem i wychowywania przez obojga rodziców.

Pytanie co z tym mężczyzną... Hmmm... Musi być obecny świadek w imieniu dzieci który zapewni, że rozwód nie wpłynie negatywnie na ich wychowanie. Świadek ma potwierdzić lub zaprzeczyć że rozwód rodziców nie wpłynie niekorzystnie na sytuacje ich dzieci. Świadkiem może być ktoś z rodziny, lub osoba obca, ta druga jest bardziej wiarygodnym świadkiem dla Sądu. Świadków może być dowolna ilość.

Jeżeli byś chciała jakiś kontakt ze mną to po kliknięciu w nick pojawi się mój profil. Tam jest zapisany adres e-mailowy do mnie. Możesz być pewna, że odpisze. Sprawdzam pocztę kilka razy dziennie.