Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

matika_m

ciąża a szukanie pracy...

Polecane posty

czesc dziewczyny, moze wiecie czy osobie bezrobotnej bez prawa do zasilku przysluguja jakies swiadczenia po urodzeniu dziecka? bo wlasnie jestem w takiej sytuacji i szukam mozliwosci otrzymywania zasilku macierzynskiego, a z tego co pisza na necie nie moge nic wywnioskowac, bo niby zasilek macierzynski przysluguje kazdej kobiecie, ale czy nawet bezrobotnej? jesli cos wiecie na ten temat to piszcie, prosze:)

Gość ja Ci powiem tak
ja odbywalam staz.. zaszlam w ciaze i zostalam na lodzie.. kiedy panie dowiedzialy sie o ciazy nawet stazu nie chcialy mi przedluzyc:O ale trudno jakie masz opcje: 1) znajdz kogos kto Cie zatrudni "na lewo" tzn Ty bedziesz mu placic zus przez pierwszy miesiac, potem idziesz na zwolnienie , za 1 miesiac zwolnienia pracodawca ma wyplacic Ci 100% zwolnienia-pensji.. a juz nastepne miesiace zwolnienia placi zus .. pracodawca nic nie traci.. trzeba znalezc znajomego o dobrej woli i tyle 2) zaloz wlasna dzialalnosc.. ale tu nie wiem jak jest dokladnie.. po mieisacu mozesz isc na zwolnienie, bedziesz dostawac macierzynski itd.. tyle z enie wiem czy wys macierzynskiego nie jest uzalezniona od dochodow.. wiec dzialanosc musialaby byc chyba dochodowa.. nie wiadomo ze teaz czy oplaci Ci sie bulic zus poki co u mnie ani 1 ani 2ga opcja nie wypalila:O

Gość ja Ci powiem tak
wydaje mi sie ze przysluguje nam jedynie zasilek z mopru w omencie kiedy dochod na 1 czlonka rodziny nie przekracza 550 zł to sie nazywa polityka prorodzinna:O

dzieki za odzew:) wlasnie kombinuje z tym zatrudnieniem sie u kogos i placeniem zusu przez miesiac, ale nie wiem czy mi to wypali...