Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

oliwia13

pytanie do luckylady odnośnie pracy

Polecane posty

luckylady sptkałyśmy się na topiku \"drogie mamy jaki kierunek studiów skończyłyscie\". Dostałam propozycje wspólpracy zdalnej ale poniewaz jestem poczatkujaca nie wiem jakich stawek mozna zadac a takie pytanie padło w mailu. jest tez pytanie dotyczace ilosci stron tlumaczonych dziennie (srednio) a tez nie mam pojecia ile stro mozna dziennie pzetłumaczyć. wiem ze to zalezy od tekstu, ale chcialabym wiedziec chociaz tak mniej wiecej. przepraszam za interpunkcje i bledy ale pisze z synem na kolanach. .

Ooo to cieszę się bardzo. Widzisz, nietrudno znaleźć klientów :-) Powiedz mi tylko, czy to jest polskie biuro i ewentualnie w jakim mieście, oraz do jakich tekstów się zadeklarowałaś - zwykłych, czy branżowych, a zaraz wymyślimy optymalną stawkę i wydajność :-)

w tym sek ze nic nie wiem. ogloszenie bylo bardzo enigmatyczne tyle tylko ze biuro tlumaczeń poszukuje tlumaczy do wspolpracy. firma raczej polska a co do specjalizacji to sama mam sie okreslic. twoj synek siedzi tak spokojnie, czy juz masz taka swobode w pisaniu? :-)

Wiesz, nie chciałabym strzelić ceny z kosmosu, ale jednocześnie nie zdeklarować się na za niskie stawki, tłumaczenia to jednak trochę roboty. Szcególnie te specjalistyczne, przy których trzeba trochę posiedzieć ze słownikiem.

Kiedyś byłam stenotypistką i nauczyłam się pisać bez patrzenia na klawiaturę, 10 palcami, to bardzo się przydaje, również na kafeterii ;-p, bo można pisać ok. 300 znaków na minutę bez żadnego wysiłku. Gdyby ktoś chciał, mogę przesłać mailem KSPKN, miniprogram, który tego uczy w 2 tygodnie. Biura często mają swoje cenniki, tzn. cenniki dla klientów ostatecznych, którzy im zlecają tłumaczenie. Porównywanie ich jest istną katorgą, bo jedne podają cenę netto, inne brutto, a jako wyznacznik, jedni stosują stronę 1600 znaków, inni 1700, 1800, które mogą być liczone ze spacjami lub bez. Są tańsze biura (np. ok. 30 zł za 1700 znaków ze spacjami) i droższe (46 zł za to samo). Jeśli biuro cię zatrudnia, ewent. życzy sobie, byś dla nich tłumaczyła, zakłada, że będzie to dla nich opłacalne, więc z góry pyta o stawkę. Biura to czysty biznes w Polsce i wiele z nich korzysta z tłumaczy, którzy deklarują najniższe stawki. Wspominałaś o kierunku pl - niem. Zwykle jest on trochę droższy, ale prawdziwie szanujące się biuro nie pozwoli na to, by tłumaczem w tym kierunku był polski nativ speaker (ale wcale się tym nie martw, bo nie szanujących się biur jest 70% w Polsce i w istocie ważne jest czy będą ci coś zlecać, czy nie. Proponowałabym ci stawkę 24-28 zł netto za stronę 1700 ze spacjami. Rozpoznawałam ten rynek 2 lata temu, być może coś się zmieniło, ale ja mam takie właśnie doświadczenia. Taka cena jest dobra, gdy biuro jest tańsze i ma w cenniku ok. 30-35 zł za stronę 1700. Jeśli ma 35-45, spokojnie zażądaj 28-32. Dyplomatycznie, jeśli nie mają cennika, mogłabyć poprosić, aby zaproponowali rozsądną cenę, a ty się zastanowisz, czy taka ci odpowiada. Pamiętaj, że nawet jeśli wpiszą cię do bazy, nie znaczy, że będziesz miała zlecenia, bo konkurencja w Polsce jest duża i aktualnie tłumaczą nawet studenci za 15 zł. Tylko, że takie biuro zwykle długo nie pracuje. Pamiętam jak kiedyś chciałam pracować dla \"prestiżowego\" biura. Tak więc dostałam próbkę (3 strony, trudność 10 w skali 10, tekst o dyrektywach unijnych + wyciągi z kodeksu karnego) jako jeszcze świeża osoba, dali mi A (A-E, A najlepsza ocena), nawysyłali papierologii do podpisania, umowy nie umowy, klauzule o pufności itd., po czym odzywali się raz na rok z 2 stronami... żenada. A zwyczajne niby biuro, podsyłało lepiej płatne zlecenia i w dodatku raz w miesiącu, a nawet nie testowali próbkami. Różnie to bywa, co biuro, to inny obyczaj. Dzienna wydajność dla osoby początkującej to ok. 3-5 stron 1700 dziennie. Później wystarczy 5-6 stron dziennie. Mam nadzieję, że ci nie zamieszałam za bardzo :-)

dziękuje Ci bardzo za informacje :-) Bardzo prosiłabym o ten program do szybkiego pisania, o którym wspomniałaś. Mój e-mail sternek@poczta.onet.pl

Gość fenti...
Czy i ja mogłabym prosić? Mój mail to fenti@o2.pl Będę wdzięczna:)

Dzięki za maile i posty, spróbuję wieczorem, bo sąsiad zza ściany dorwał się do netu i spowolnił moje łącze :-( Spoko, każdy kto zechce, dostanie ten program - jest fajny, tylko pamiętajcie, ćwiczenie czyni mistrza, nie możecie się poddać, zwłaszcza przez pierwsze 3 dni, a KAŻDY, kto będzie chciał jest w stanie nauczyć się pisać na wypasie.

Dzięki za maile i posty, spróbuję wieczorem, bo sąsiad zza ściany dorwał się do netu i spowolnił moje łącze :-( Spoko, każdy kto zechce, dostanie ten program - jest fajny, tylko pamiętajcie, ćwiczenie czyni mistrza, nie możecie się poddać, zwłaszcza przez pierwsze 3 dni, a KAŻDY, kto będzie chciał jest w stanie nauczyć się pisać na wypasie.

Luckylady, przesłałabyś również mi ten program?? Z góry dziękuję :) katka_bit@wp.pl

Gość do oliwi
moglabys podac strone internetowa tego biura? dzieki

Luckylady, bardzo proszę o przesłanie również mi tego programu. Z góry dziękuję. shark-76@o2.pl

Gość Sexy doll
Lucky, ja też poproszę guzmman@tlen.pl

Gość Sexy doll
te z piszę z synkiem na kolanach i te z zajmuję się tłumaczeniami tylko z języka angielskiego:-)

luckylady, dlugosc Twojego posta swiadczy sama za siebie, marze, zeby tak szybko i bezblednie pisac bez patrzenia na klawiature :) Przyslesz mi tez ten program? agni96@tlen.pl z gory dziekuje !!!

Gość moniamonia
tez poprosze o ten program :) soll22@o2.pl

Gość liliiiana
Ja od nadmiernego siedzenia na kafe, bez takiego programu nauczyłam się pisać szybko, nie robiąc zbyt wielu literówek.

Wszystkim już wysłałam (23 maile) A teraz najważniejsze zasady: (bez tego nie ma szans) 1. Zacznijcie od 1wszej lekcji. Nie przechodźcie do następnej, póki nie zaliczycie poprzedniej. 2. Nie musicie opanować wszystkich lekcji, już pierwsze 5 pozwoli uzyskać 300 znaków na minutę (chociaż warto się rozwijać) 3. Gdy rozpoczniecie naukę, nie wolno wam pisać jednym palcem, bo zapomnicie to, czego się nauczyliście, a chodzi o załapanie nawyku i ustawieniu palców! 4. Nie spieszcie się wcale! Piszczie powoli, jednorazowo nie dłużej niż np. 5-25 min. kilka razy dziennie, ale regularnie, tzn. min. 3, 4 dni pod rząd. 5. Zapisujcie swoje wyniki i porównujcie je. Z każdym razem będzie lepiej. Tylko się nie spieszcie, nie chodzi o to, żeby później pisać na wariata 300 i co chwilę klikać na Backspace. 6. Piszcie wszystkie znaki w jednym rytmie. Nie tak, że te litery, które umiecie, piszecie szybciej, a inne wolniej. Wszystko w tym samym tempie. 7. Jak sobie jeszcze coś przypomnę, dam znać. 8. Mimo, że nie wymaga to żadnych zdolności, a jedynie przyzwyczajenia i wyćwiczenia, jest to bardzo imponująca umiejętność, która zachwyca ewentualnych pracodawców i osoby postronne, które tego nie potrafią, (jak widać po zainteresowaniu). 9. Ćwiczcie regularnie, a efekty przyjdą szybciej niż się spodziewacie. 10. Dajcie znać za jakiś czas, jak wam poszło :-)

Gość asia25a
Ja również zwracam się z prośbą o przesłanie programu :-) adamkowna@interia.pl Z góry dziękuję

Lackylady - ta ja też bardzo proszę... zajazd@poczta.onet.pl Z góry wielkie dzieki...

Dostałam raporty i widzę, że do większości nie doszło, możliwe że macie blokady rozmiarów lub inne zabezpieczenia. Ten plik ma exe, więc serwery myślą, że to wirus... ale i to da się obejść, tylko nie gwarantuję, że jeszcze dziś :-) Jak się nie da pocztą, to podam wam ewentualnie link do ftp, żeby ściągnąć.

Gość tez chetnie bym chciala
cradlee@tlen.pl z gory dziekuje :)

Ok, wysłałam wszystkim (31 maili) :-) Spakowałam w ZIP i mam nadzieję, że tym razem do mnie nie wróci. Pozdrawiam 🖐️