Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zapiekankowa kura domowa

kwestia honoru

Polecane posty

Gość zapiekankowa kura domowa

babeczki potrzebuję rady! w weekend odwiedza mnie moja ciotka - taka z gatunku ludzi, co wszystko wiedzą najlepiej. ostatnio dowiedziała się, że uważa mnie za niezbyt dobrą gospodynię, bo to przeciez ona najlepiej gotuje. Mam ochotę przygotować na obiad zapiekanke z makaronu i mesa mielonego plus warzywa, lub podobną z ziemniaków (ziemniaczki, piers z kuraka, troszke boczku, warzywka) w naczyniu żaroodpornym. Mam z nimi jednak taki klopot, ze nie wiem jak zrobić, aby były one..hmm..jak to określić? takie spójne: tzn. a by mozną było wyjąć kawalek na talerzyk i aby pozostal on w kształcie prostokąta a nie rozwalał się. Nie wiem jak to zrobic. Może polac jakimś sosem, który związe wszystko? czy moze to dlatego, że robie zapiekanke z ziemniakow ugotowanych i pokrojonych w plastry a nie z surowych? Będę wdzięczna za wszytkie rady. Z makaronem mam tak samo - pierwszego dnia zapiekanka jest dobra w smaku ale sie rozpada na talerzu - nie jest związana:) a juz drugiego jak zostanie w lodówce na noc, jest lepsza.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja bym nie gotowala
tylko zaprosila ciotke do restauracji i powiedziala, ze nie gorujesz bo nie musisz bo stac cie na restauracje albo na zlosc jej zrobic i nie miec nic w lodowce

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Roztrzep z 2 jajka widelcem (jak duża zapiekanka, to może być więcej jajek), możesz do nich dolać odrobinę mleka i dorzucić startego żółtego sera, ale niekoniecznie. zalej tym zapiekankę już w naczyniu. Jajka zadziałają jak \"spoiwo\" i nic się nie rozleci. Powodzenia!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zapiekankowa kura domowa
lasagne..hmm..czemu nie...tylko nie wiem czy bedzie roznica? czy tez sie nie rozwali. A ciasto kupujecie makaronowe czy robicie? jesli kupujecie to jakie polecacie i jak sie je przyrządza? p.s. chciałabym coś ugotować:) poza tym sama uwielbiam takie zapiekane rzeczy wiec czy na teraz czy na poźniej rada się przyda:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość acidofilna
hyh..mi lasagne wychodzi pyszne, ale sie rozwala wlasnie. ale niewazne. autorko - zapiekanke ziemniaczana ciezko bedzie czyms zwiazac, bo kawalki ziemniakow sa zbyt duze... jesli chodzi o zapiekanke makaronowa, sprobuj zrobic do niej sos na bazie smietany i jajek. jajka zwiaza to, co powinny i nie bedzie sie raczej rozsypywac

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zapiekankowa kura domowa
wiec podniose pytanie jaki macie sposob aby zapiekanki z naczynia zaroodpornego sie nie rozwalały ale aby były spójne? jakies sosy? lepiej z surowych ziemniakow czy z ugotowanych? jaką zapiekanke uwazacie za najsmaczniejsza?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zapiekankowa kura domowa
dzięki acidofilna:) zastanawialam sie ostatnio ile takiego sosu wylac na makaron, bo bałam sie ze to zupa wyjdzie i zmieszalam maly kubeczek od smietany z 1 jajkiem na ok 0,5 kg makaronu. To chyba nieco za mało bylo. Prosze podaj przepis na lasagne:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
na ciotke to jednak lasagne bym proponowala, przemisow w necie znajdziesz cale mnóstwo, wiec dostosujesz do swojego podniebienia :) a nie rozwali sie z pewnoscia jesli przygotujesz zgodnie z przepisem. Ja makaron na lasagne kupuje gotowy, jest dosc drogi ok. 10 zl prawie kazdy tyle kosztuje- malo firm go produkuje wiec praktycznie kazdy jest dobry :) A jezeli mialoby to rzeczywiscie ladnie wygladac to mozesz kupic (chyba, ze juz masz) takie kokilki do zapiekania, tzn. naczynia takie male brytfanki i wtedy robisz zapiekanke piekac ja dla kazdego w osobnym naczyniu i z tym naczyniem podajesz na stol- kazdy ma swoje noi na bank sie nie rozwali nic- i kazdy je z tego naczynia :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zapiekankowa kura domowa
acha i dodalam ok 1 lyżeczki koncentratu szukam dobrego przepisu na taki sos

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zapiekankowa kura domowa
troszke drogi ten makaron :/ studenckie życie prowadze jeszcze:) hehe naczynek niestety nie mam hm...a moze dałoby sie zrobic wszystko jak na lasagne ale z innym makaronem? np. rurkami duzymi?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zapiekankowa kura domowa
teraz znikam na troszke ale poźniej wszystko dokładnie przeczytam papa i dzięki jeszcze raz wszystkim za odp

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość opanuj sie kobieto
nie znasz swojej wartosci?! NIE MUSISZ NIC CIOTCE UDAWADNIAC!!! zaserwuj jej zarcie z McDonalda a na jej glupie komentarze odpowiadaj: "masz racje. a poniewaz nie moge swoich kunsztow kulinarnych porownywac do Twoich, bo i tak je skrytykujesz, postanowilam sie nie wysilac i isc na latwizne". zamkniesz jej tym jej glupia gebe!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
no ja tez studentka :) dlatego mowie, ze troche drogi... a moze jednak cos innego? dlaczego sie tak na ta zapiekanke uparlas? :P ja soobiscie poza lazanią to za tego typu zapiekankami nie rpzepadam i nie kazdemu to smakuje... zwlaszcza te jajka ze smietaną :O jak to sie zetnie to dla mnie jest lekko obrzydliwe i niezbyt ladnie wygladaja te grudki smietany.. wiec moim zdaniem jak na popisowe danie (dla kogoś) to zapiekanka nie jest zbyt dobrym pomyslem... Mi sie raczej kojarzy z tym, ze jak juz nie ammy pomyslu albo za bardzo niczego w lodowne to sie robi zapiekanke taki a\'la \"smietnik\" czyli wrzuca wszytsko co ma i tyle... Ale oczywiscie szanuje, ze ktos to lubi- sama rozne wydziwiane dania robie :P ale jak na taka okazje, jak piszesz to nie wiem - przemysl :) powodzenia 🖐️

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość acidofilna
zapiekankowa - lasagna robie wg wlasnego przepisu, poza tym nie mam naczynia zaroodpornego, wiec robie je na blaszce takiej mniejszej, dwie osoby maja zarcia na 3 dni, naprawde duzo tego wychodzi potrzebujesz: platy makaronu do lasagne sos miesny sos beszamelowy zolty ser - ok 300 g sos miesny: - 0,5 kg miesa mielonego (najlepiej wolowe) - srednia puszka pomidorow bez skorki - 750 ml przecieru pomidorowego (mozna kupic taki w butelkach lub kartonikach, wyglada jak gesty sok pomidorowy) - ok. 250 g wloszczyzny (kupuje mrozona, pokrojona w paseczki - oszczednosc czasu ;) ) - 3 duze cebule - 2 zabki czosnku - ziola prowansalskie - papryka w proszku - stolowa lyzka sosu sojowego ciemnego lub maggi w plynie - opcjonalnie kilka pieczarek i teraz... cebulke kroisz w srednia kostke, szklisz na oliwie, wrzucasz pokrojone pieczarki, podsmazasz, dodajesz mieso mielone i smazysz dopoki nie przestanie byc surowe. posypujesz calosc papryka w proszku, solisz, pieprzysz - do smaku. pomidory w puszcze kroisz (jesli sa cale, mozna tez kupic krojone) i dodajesz do miesa razem z cala zawartoscia puszki, wrzucasz tez wloszczyzne i przecier pomidorowy - tego przecieru odloz sobie z pol szklanki, przyda sie pozniej. dusisz wszystko razem, po chwili dodajesz zmiazdzony czosnek, sos sojowyi ziola prowansalskie. wszystko gotujesz dopoki pomidory z puszki sie nie rozpadna calkowicie. sos miesny jest gotowy, teraz czas na beszamel... beszamel: - 2 lyzki maska - 2 lyzki maki pszennej - mleko - sol, pieprz - galka muszkatolowa maslo rozpuszczasz w rondelku na niewielkim ogniu - uwazaj, zeby nie przypalic. dodajesz make i energicznie mieszasz - musi powstac jasna zasmazka - trzeba uwazac, zeby nie przypalic. zasmazke zalewasz mlekiem - ciezko stwierdzic ile dokladnie, wlej najpierw ok 3/4 szklanki i mieszaj, na pewno bedzie za geste, wiec dolewaj mleka dopoki sos nie bedzie mial takiej sosowatej ;) konsystencji. na koniec dodaj sol, pieprz, ewentualnie troche cukru i troszke galki muszkatolowej (zmielonej) naczynie zaroodporne dokladnie nasmaruj maslem lub margaryna, wylej to pol szklanki przecieru, ktory sobie wczesniej zostawilas i uloz platy makaronu - surowego. makaron smarujesz beszamelem, pozniej nakladasz sos miesny, ale tak, zeby bylo tez troche mokrego, wtedy masz pewnosc, ze makaron sie "ugotuje". posypujesz zoltym serem i znowu nakladasz makaron, beszamel, sos miesny, zolty ser. tak robisz dopoki nie skonczy ci sie miejsce w naczyniu albo skaldniki nie skoncza. ostatnia warstwa powinien byc makaron (te ostatnia warstwe dla pewnosci jednak lekko podgotowuje - na jakies 0,5 minuty do wrzatku), ktory smarujesz tylko beszamelem i posypujesz zoltym serem. wladasz na pol godziny do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. proporcje mozesz zmieniac - wszystko zalezy od wielkosci naczynia w ktorym to robisz

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja zamiast makaronu do lasagne daję naleśniki :). Taniej i szybciej. Do tego sos beszamelowy ( przepisy w każdej książce kucharskiej lub w necie) i farsz mięsny z pomidorami. A jeśli chodzi o zapiekankę z ziemniaczkami. Ja gotuje ziemniaki, robię z nich puree z serem topionym. A potem w formie przekładam ziemniaki - farsz mięsny - ziemniaki. Posypuję żółtym startym serem i zapiekam. Mąż taką zapiekankę woli bardziej od tortu na urodziny :) ...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość acidofilna
atrida... mozesz podac dokladniejszy przepis na te zapiekanke miesno-ziemniaczana? brzmi pysznie, chcialabym ja jutro zrobic na obiad... jakie mieso jest potrzebne? mielone, czy ugotowane i zmielone czy jak? :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zrob jej sushi
albo kup i zaserwuj dopiero sie zdziwi jak nie bedzie wiedziec jak to jesc

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Przepraszam za opóźnienie - żyje w czwartym wymarze :) ... Jak robię swoją zapiekankę? Już piszę. Biorę mięso mielone - jakie wam pasuje, cebulkę - to wszystko podsmażam. Dodaję kukurydzę lub czerwoną fasolę i koncentrat pomidorowy, przyprawy, smażę jeszcze kilka chwil. Wykładam formę warstwą ziemniaków piuree, mięskiem i znów ziemniakami. Na to żółty ser i zapiekam. Smacznego :) ...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pilne pilne
jak zrobic takie ziemniaki puree?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość acidofilna
atrida , dzieki, wyprobuje na pewno. pilne pilne - ziemniaki puree to po prostu ugotowane i dobrze rozgniecione ziemniaki - jesli nie masz takiej specjalnej "rozgniataczki" do ziemniakow, to rozgniec je widelcem a pozniej przetrzyj przez sito. do takich ziemniakow dodaje troche masla i smietany lub mleka i dobrze wszystko razem rozcieram, sa wtedy puszyste.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×