Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość swieta tuuuz tuuuz

POMOCY!! SWIETA poza POLSKA, jakie potrawy? jak ZROBIC KWASNA SMIETANE itp

Polecane posty

Gość swieta tuuuz tuuuz

Swieta z dala od Polski, na wlasne zyczenie, wiec wkurzac sie nie mozna... ale w azji nie ma pietruszki, nie ma selera - czym to zastapic? no i na obczyznie nie spotkasz kwasnej smietany! Jak ja zrobic? Smietane mam tylko jako "smietanka do kawy" - slodka jak diabli. Nie ma kaszy do grzybowej, wiec grzybowa z czym? z ryzem? (feee) karpia tez brak - ale inna rybe sie znajdzie! a co z grochem? co z kiszona kapusta? oprocz pekinskiej nie znalazlam innej! Jak zrobic ZUR? JAK MOGE PRZYPOMNIEC POLSKA WIGILIE? tam gdzie nie maja Swiat Bozego Narodzenia...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość do swieta tuuuz tuuuz
ja tez od domu daleko, ale w Irlandii duzo Polskich sklepow z naszym jedzeniem, wiec nie ma problemu A moze Ty znajdziesz cos w knajpach?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość 30
Śmietanke słodką(zapieczętowaną firmowo) odkładam na 3, 4 dni na szafkę wtedy sama się kwaśi i jest pyszniutka. Ja tak zawsze robie, kupuje 3o% wyjmuje z lodówki kwasze i jest super

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość swieta tuuuz tuuuz
taak taaak, pisze z Azji i dziekuje za "przepis" na kwasna smietane, co do 30% to nie mam pewnosci - tu moge kupic tylko taka mala - do kawy, ale zawsze smietanka! Wiec zrobie tak, zostawie na 4 dni... zobaczymy czy da rade DZIEKUJE DZIEKUJE

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość 000000000000000000
Nie radze słodkiej smietany odstawiac bo skisnie ale napewno sie nie skwasi (i sraka w wigilie gwarantowana). Zakwas zwykła smietane sokiem cytrynowym, zurek tez mozesz zakwasic sokiem z cytryny, do tego duzo czosnku i majeranek (jak masz) i zasmazka z cebulka.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Kwaśna śmietana to dopiero początek walki...CXo ta bidula ma zrobić na Wigilię ???!!! Moim zdaniem na tym bezrybiu trzeba przyrządzić jakieś zamienniki udające potrawy polskie. Wczoraj w radiowej trójce słyszałam , jak jakiś kucharz proponował zamiast kutii na bazie pszenicy kaszę kuskus z bakaliami, syropem klonowym , miodem. Zrób kapustę pekińską zasmażaną na oleju z miejscowymi grzybami. Usmaż jakąś rybę. Zamiat barszczu może być zupa grzybowa ( zakładam, że mają jakieś grzyby !), kompot z suszonych miejscowych owoców. Trudno - ten jeden raz musi byc taka wersja. Generalnie podróże kształcą ... A czy miejscowi to katolicy? A opłatek i choinka będzie ( bonsai ? ) ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Zamiast śmietany, można przecież użyć jogurtu naturalnego. Smak prawie ten sam. Co do zupy grzybowej to u mnie daje się makaron, taki jak łazanki (możesz zrobic sama). Ogólnie możesz zrobić też inne rzeczy. Nie koniecznie żur bo to chyba powinno się zakwasić dużo wcześniej tak jak i kapuste. Możesz zrobić, pierogi z kapusta i z grzybami, uszka do barszczu i barszcz, rybka może być każda inna :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Czy to nie cudowne ...
że technika poszla tak daleko, że mozna rozmawiac z kims z Azji ... Tez popieram, lepiej śmietane zakwasic cytryną (bo moga byc sensacje żołądkowe) :-D Pozdrawiam i życzę WESOŁYCH ŚWIĄT :-D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Spinka81
Przepis na kwaśną śmietanę.. najprościej będzie wziąć zwykłą śmietanę i wsypać do niej troszkę kwasku cytrynowego, względnie jeśli nie ma to troszkę octu,, no ale ostrożnie i z jednym i drugim, bo jak przesadzić to będzie kwaśne i niejadalne.. octu dosłownie kilka KROPEL, a kwasku SZCZYPTA..:) polecam się na przyszłość

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
zalezy gdzie w azji jestes, ale zamiast kwasnej smietany mozesz uzyc jogurt naturalany. albo slodka smietana (ale nie jakas dosladzana, tylko po prostu zwykla, lecz nieskwaszona smietane) zakwasc kilkoma kroplami soku z cytryny. kapuste pekinska zrob z grzybami, jak normalna, tylko krocej gotuj. grzyby? na pewno znajda sie pieczarki, a i suszone powinny byc. jesli chodzi o kasze, te kraje azjatyckie obfituja w roznego rodzaju produkty zbozowe, bo to tanie i praktyczne, ale fakt, ze tak od chin po japonie to jakos o kaszach sie nie slyszy. zur mozesz zrobic z domowo zakiszonej maki (nie wiem dokladnie jak, ale podobno to latwizna). co z grochem? zielony powinien byc, albo ciecierzyca? ze nie ma pietruszki i selera to akurat nie uwierze, bo to sie przewija we wszystkich prawie kuchniach azjatyckich, no ale moze akurat faktycznie nie ma tam gdzie jstes, a jak na razie nie wiem gdzie ;) ps. szczerze mowiac to dziwie ci sie, ze martwosz sie o takie sprawy, bo bedac w azji skakalabym z radosci, ze moge sie zajadac ich smakolykami, bo ilez mozna walkowac wciaz te same pierogi, barszcze, schaboszczki itd. ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość swieta tuuuz tuuuz
DZIEKUJE ZA RADY ze smietanka zaczynam kombinowac, pisaliscie, ze mozna zastapic jogurtem - naturalnym, ale ciagle co kupuje, myslac, ze bedzie ok - kazdy - niby naturalny, jest slodzony, mocno. No nic, to nie problem Udalo mi sie znalezc suszone grzyby, niby podgrzybki, bynajmniej tak smakuja, wiec kapusta (pekinska - dziekuje za podpowiedz) z grzybami bedzie choc troche przypominala nasze swietowanie. No i grzybowa bedzie :))) choc pisalyscie, ze mozna z kluskami, bo kaszy nie ma I nawet kupilam fasole :) Majeranek importowany tez znalazlam, ale wcale nie pachnie i nie smakuje jak majeranek - ale to nic - taki musi byc Z puszki tunczyka, da sie zrobic rozne salatki - juz poczytalam AAAA Konczita - SERIO nie ma pietruszki, ani selera - w zadnym markecie, ani na straganach - po prostu NIE MA, jesli bialy korzen, to tylko rzepa... Jakby cholerka - nie sezon. Dla mnie tez to dziwne ALE NIE WIEM jak zrobic LOSOSIA? nie mam piekarnika - a jesli wiem cokolwiek na temat lososia, to tylko jak zrobic pieczonego. Co inaczej mozna zrobic? gotowac? jak? smazyc - nie mam pojecia czy smazy sie lososia!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość nasze istnienie
pokroj lososia na dwonki, czosnek na masle zarumienic, podlac bialym winem, dodac musztardy . Lososia wsadzic w ten sosik i ugotowac pod przykrywka na miekko. Podlac bialym winem i jeszcze podgotowac. Smacznego:-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość swieta tuuuz tuuuz
NASZE ISTNIENIE dziekuje - bardzo!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość przedświątka
ale kto zaprzecza z t ą śmietaną?? ja zwykle kupuje 150g słodką śmietankę w kubeczku (takim jak jogobella) jest płynna jak mleko, ale zostaiwm ją na 3 dni(zamkniętą firmowo) i po 3 dniach rozpieczętowuje jest gęsta i pyszna najlepsza:) ale z tymi śmietankaim malutkim do kawy to nie radze bo to podróbki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja uwielbiam lososia w najprostrzej postaci: filety sole, pieprze i bazyliuje (lub koperkuje), odstawiam na troche. potem rozgrzewam tluszcz na patelni (maslo + oliwa, ale moze byc i olej), na to wrzucam lososie i smaze na rumiano z obu stron po jakies 4-5 min. - w srodku moze byc jeszcze prawie przezroczysty, wtedy jest soczysty i nie robi sie taki rybowato-kruchy. tez chyba zrobie lososia na wigilie, tylko nie wiem jeszcze, co do tego. no i zupe grzybowa. polecam wigilijna zupe grzybowa z czarnej oliwki/bon apetit - jest rewelacyjna, a robi sie ja doslownie w 15 min. jezeli suszone grzyby sa w malych/cienkich kawaleczkach. nie robie tradycyjnej wigilii, zreszta bedzie nas tylko 2, wiec zrobie jak codzien kolacje, ale chciabym, zeby miala troche wigilijny wydzwiek. napisz, co wymyslisz z ta smietana :) i jak mozesz, to zdradz, gdzie jestes, bo umieram z ciekawosci i jako fanatyczka kuchni etnicznych juz bym cie wypytala co tam jedza ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×