Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość lukier

jak zrobić lukier?

Polecane posty

Gość lukier
to wiem, że woda i cukier:)nie wiedziałam tylko, jakie proporcje:):):)ale doszłam do tego metodą prób i błedów:)dzięki za dobre chęci:):):)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość eeeehhh
Zamiast wody proponuje sok z cytryny albo z pomarańczy, likier jest smaczniejszy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kerii
woda + cukier ---> i mam pyt czy to jest dobre ?? lub sok z cytryny + cukier puder ----> bo mi potrzeba róznych kolorów do ciastek a raczej pierników ??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Lolo68394
Lukier najłatwiej pofarbować dostępnymi \"środkami\". I tak: Jeżeli chcesz mieć kolor czerwony to możesz skorzystać z czerwonego soku w kartonie (np. w takim sklepie z biedronką w logo jest sok 2-litrowy wieloowocowy), czy też soku z buraków jak ktoś wspomiał, albo kompotu z tuskawek lub wiśni. Jeżeli chcesz kolor pomarańczowy to dodaj soku pomarańczowego (wystarczy kartonik 0,2 - 0,3l). Jeśli chcesz uzyskać zielony to ja polecam kiwi, albo wywar z zaparzonej świerzej mięty. Do brązowego można dodać kakao lub kawy zborzowej. Czarny zrobisz rozpuszczając trochę węglą (np. takiego w tabletkach na te niezbyt przyjemne sprawy). Najgorzej będzie z niebieskim. Najlepiej skorzystać z borówek, chociaż boje się, że może wyjść fioletowe.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Nie wiem jak się nazwać
Ja zrobiłam sok z cytryny+cukier puder zrobiłam sok z połówki cytryny a potem na oko dodawałam dużymi łyżkami cukru pudru wyszło smaczne ale jak dodałam łyżkę kakao to tylko kolor się zmienił a smak wogule kolor był bronzowy ale wcale nie taki ciemny ja kakao

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja lukier robie tak: 1 białko ubijam tak długo aż będzie jego więcej(ale nie na sztywno) ,dodaje szklankę cukru pudru,trochę soku z cytryny lub łyżeczkę kwasku cytrynowego i miksuje dalej. Kolor najczęściej robie barwnikami spożywczymi ale jeśli ich brak to: różowy - sok z buraka lub kisiel (proszek) beżowy/brąz - kakao czerwony - sok z porzeczek lub malin zielony - sok z jarmużu Jeśli chcę mieć smak miętowy to daje trochę kropelek z herbapolu miętowych.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość oppositka
Hmm. Mam duzo pomysłów. czerwony : sok herbapol malinowy , żółty: szafran lub miód , zielony : szpinak lub kisiel w proszku najtrudniej jest niebieski , jak go zrobić? pozdrawiam wszystkich ;* :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość oppositka
:( :P :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kkuubuś
niebieski to puder+ sok malinowy niebieski (sklep z ptaszkiem):))

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość killmer po prostu gotuje
nie musi być mielony

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość spryciarz
200g cukry pudru 1 białko z jajka Mieszamy i gotowe

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jeden_moment
Dzięki za dokłądne proporcje dziewczyny. Przed świętami robiłam świąteczne ciasteczka i lukier do nich, ale przesadziłam z wodą i wyszedł bardzo rzadki przez co nie mogłam wziąć nma drugi dzień ciasteczek do pracy. Ale teraz już wiem ile należy dodać wody, więc taki incydent sie już nie powtorzy :) Gracias :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość owocowo
Do różowego, to zamiast soku z buraków, lepiej dodać sok z jagód. Wychodzi śliczny różowy kolor i świetny smak do tego... ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość krn78
Niebieski - nie ma problemu: kilka kropel blue curacao (lub Bols blue), ewentualnie barowego syropu blue curacao (smak pomaranczowy, kolor niebieski) :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dagmara79
Można też sobie ułatwić życie i kupić gotowy lukier do podgrzania w ciepłej wodzie, kupiłam ostatnio do babki taki gotowiec z dr oetkera, wzięłam akurat biały, ale kolorowe też były. Te gotowe są takie fajne gęste mnie nigdy lukier taki nie wyszedł.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość OlaGrzegorzek
Mam idealny sposób na niebieski lukier. Kupiłam w Tesco lizaki za 1,2zł rozłamałam niebieski na kawałki, wrzuciłam do szklanki dodałam łyżkę wody i wsadziłam do mikrofalówki na 1 minute, rozmieszałam. Dodałam cukier puder i gotowy niebieski lukier. Każdy kolor da się tak osiągnąć. A smak też super. Polecam.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość lamella
Wystarczy kupić barwniki spożywcze -np. firmy Wilton. Dają bajecznie nasycone kolory.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość OlaGrzegorzek
tak tyle że barwniki spożywcze są trudno dostępne, i są dość drogie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a ja dzis robie różne lukry i
aby otrzymac niebieski - kupilam w biedronce napój izotoniczny o kolorze niebieskim, do tego dodałam cukry pudru :D albo te cukierki ICE rozpuscic i cukier :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość cukierkowaaa
ja zrobiłam ale wyszedł za rzadki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×