Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

osti

przepisy na Wigilijny stół

Polecane posty

WItam Myslalam dlugo gdzie zalozyc ten topic i doszlam do wniosku ze mimo wszystko tutaj bedzie odpowiednie miejsce. Wszystkie no nie liczac malych wyjatkow :) stanowimy juz \"zgrana paczke\". Zatem do sedna sprawy... Wpisujcie przepisy kulinarne... moga byc nie tylko postne, bo jak wiadomo od pasterki to juz wcinamy co popadnie. Chodzi mi raczej o potrawy proste do zrobienia a zarazem bardzo smaczne :) Przeciez juz mamusie i te przyszle nie maja sporo czasu ... zatem ZAPRASZAM PS. A przy okazji takiego swiatecznego tematu... Zyczę Wszystkim Wesolych i Pogodnych Świąt 🌻

To moze ja zaczne :) Proponuje SALATKE Z ANANASA :) mmm jak dla mnie pychotka Ugotować ryż i wystudzic. Ugotowac piers z kurczaka, wystudzic i pokroic w male kosteczki. Ananasa w plastrach z puszki pokroic rowniez w drobna kosteczke. Wszystkie skladniki tj. ryz, kurczaka i ananasa wymieszac. Dodac soli i pieprzu do smaku. Wlac syrop z tego ananasa i ok. 2-3 duzych lyzek majonezu. Wszystko dokladnie wymieszac ... SMACZNEGO :)

Sałatka z selera Słoik selera, ananas, szynka gotowana w kostkę, puszka kukurydzy, jabłka starte i wymieszane z cebulą pokrojoną w kostkę wszystko układamy warstwowo, ale po połowie każdego ze składników. Na to kładziemy pierzynkę z majonezu( oczywiście doprawionego) i robimy kolejne warstwy. Na to znów majonez. Można posypać szczypiorkiem

mniami ale nam sie salatkowo zrobilo :) izabelka --- czym doprawic ten majonez... sol i pieprz czy cos jeszcze ? Prosze o wiecej przepisow... moga byc rozne, niekoniecznie salatkowe :)

A ja polecam karpia w sosie pomidorowym. Dzwonka karpia napełniamy farszem (pieczarki pokrojone w kawałki dusimy z cebulką, potem dodajemy bułkę tartą, żeby wszystko się trzymało). tak przygotowanego karpia układamy w brytfance i zalewamy obficie sosem pomidorowym( śmietana koncentrat i mąka).Zapiekamy. Oczywiście doprawiamy ale to wg uznania.

Gość dfggg
A co do macierzyństwa albo porodu mają przepisy wigilijne?

dfggg --- przeczytaj moj pierwszy wpis ... pisalam ze dlugo sie zastanawialam, gdzie zalozyc topic... a uwazam ze proste i szybkie przepisy przydadza sie i tak juz zabieganym mamusiom :) ... Ty jesli nie chcesz nie musisz korzystac... Ja chetnie poczytam i na pewno cos z tego na Swieta zrobie...

osti ja do twojej salatki z ananasa dodaje jeszcze rodzynki i orzechy - pychota

mi sie juz z selera przejadła, ale ostatnio zajadam sie sałatka po nazwa \'gyros\' :podwójna piers ,puszka kukurydzy 2 cebyle mała kapustka pekinska ,ogórek konserwowy sztuk 4 ,przyprawa gyros ,ketchup i majonez.piers kroimy w kostke grubsza ,obtaczamy w przyprawie i smazzymy na patelni, reszte kroimy w kostke ,kukurydze odsaczamy,ketchup ja mieszam z majonezem powstaje sos i układa sie warstwami :od spodu-miecho, sos, kukurydza,sos, ogórek, sos, cebula, sos , kapusta, sos PYSZKA!GENERALNIE NA STÓŁ WIGILIJNY SIE TO NIE NADAJE BARDZIEJ NA SWIETA:):):) NA WIGILIE ROBIE ZAJEBISTA ZUPE MIGDAŁOWA!!!!!!!!!

Gość Alexxxa
I na wieczerzy zjadacie sałatkę z ananasa? Ja tam wolę bardziej tradycyjne dania. Ale i tak najlepsze są makówki :)

Gość
na wigilijny stól filet z kurczaka??

NET -AR prosze nie krytykowac kolezanki!! bo zawołam kolezanki czerwonki:)napisałam ze to niekoniecznie na wigilijny stół zreszta

na wigilię : SAŁATKA ZE ŚLEDZI 3-4 FILETY ZE ŚLEDZIA ŁOSOSIOWEGO (taki pomarańczowy) ½ SŁOIKA OGÓRKÓW KONSERWOWYCH 1 CEBULA 1-2 CZERWONE PAPRYKI TROCHĘ KUKURYDZY (NIEKONIECZNIE) PĘCZEK NATKI PIETRUSZKI SOK Z CYTRUNY OLIWA WSZYSTKO POKROIĆ (ŚLEDZIE W WIĘKSZE KAWAŁKI, RESZTĘ DROBNIUTKO) DODAĆ SOK Z CYTRYNY, OLIWĘ, POSOLIĆ I POPIEPRZYĆ I TO WSZYSTKO. na święta: SAŁATKA Z KURCZAKA 1 PIERŚ WĘDZONA LUB ½ WĘDZONEGO KURCZAKA ½ SŁOIKA OGÓRKÓW KONSERWOWYCH 2 PORY 5 JAJEK NA TWARDO PUSZKA KUKURYDZY PĘCZEK KOPERKU MAJONEZ ŚMIETANA WSZYSTKO POKROIĆ DODAĆ MAJONEZ I ŚMIETANĘ POSOLIĆ POPIEPRZYĆ I JEŚĆ na jedno i drugie: CIASTO Z GALARETKĄ 5 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju 1 masło 1-1,5 kg truskawek 2 galaretki truskawkowe Białka ubić na sztywno, po kolei dodawać żółtka, cukier, mąkę, proszek. Olej przeważnie dodaję w połowie wsypywania mąki, jak robi się gęste. Chwilę miksować i na blachę wysmarowaną masłem ale tylko na dnie (nie na bokach). Piec w nagrzanym piekarniku (200 stopni) ale nie wiem ile chyba ok. 15-20 min aż będzie beżowe (sprawdzić zapałką czy sucha). Kostkę masła zmiksować z cukrem pudrem (nie wiem ile musi być dość słodkie, jak kto lubi) i wrzucać po kilka truskawki. Uważać, żeby się nie rozwarstwiło! 2 galaretki rozpuścić w 3 szklankach wody. Ciasto posmarować kremem, dokładnie szczególnie przy krawędziach, na to pokrojone w plasterki truskawki z zalać tężejącą galaretką. Nie płynną, bo truskawki popłyną! przepraszam za caps ale tak miałam w pliku i kopiowałam tylko wszystko superdobre bez tych potraw nie wyobrażam sobie świąt smacznego!!!

makówki to znaczy makiełki? moja mam zrobiła w tamtym roku kutie i srednio mi smakowała, robimy jeszce \'sledzie po pierzynka\' i sledzie z rodzynkami

Gość Alexxxa
Nie makówki to makówki. Tak to się nazywa na Śląsku. Makiełki to pewnie nazwa z innego regionu.

a ja myslalam ze na wigilie to przewaznie jada sie potrawy z kapuchy ,grzybow i ryby a nie salatki z selera czy ananasa.

Dziekuje, za mile wpisy :) ... z drugiej strony, no okazuje sie faktem ze tu nie mozna spokojnie porozmawiac, aby niektorzy nie musieli dodac swoich 2 groszy, ale coz ... i tak sie ciesze z przepisow :) ps. jest napisane, ze niekoniecznie postne potrawy... oczywiscie z mysla o innych dniach, bo z tego co wiem to Boze Narodzenie nie sklada sie tylko z Wigilii :)

Gość Alexxxa
Ale tytuł mówi o potrawach na Wigilijny stół. Kto i jak robi kapustę z grochem?

Wiem moj blad... ale to byl pierwsze tytul ktory wpadl mi do glowy :) Tylko wydaje mi sie ze nie wszyscy przeczytali moj pierwszy wpis, a szkoda ... nie byloby tego calego zamieszania ... :(

alexxxa moja tesciowa robi ,ale jak to ci nie powiem cholera.a z checia podzielila bum sie wiadomoscia bo to danie jest pycha.

Gość Alexxxa
Ja pytam z ciekawości, bo często o tym słysze, a nigdy nie jadlam. Czy ten groch jest rozgotowany na papkę?

Gość didek
A jak robicie kapustę z grzybami/

nie nie.onkapucha jest taka jak w bigosie z wygladu oczywiscie a groch jest taki lekko twardawy to znaczy nie rozgotowany tylko normalny.

Gość
Ciupka z grochem czyli groch z kapustą :): Składniki i ich ilość: 60 dag kiszonej kapusty, 10 dag łuskanego grochu, 2 cebule, sól, 3 łyżki oliwki, łyżka mąki, cukier, pieprz, Sposób przygotowania: Groch zalać letnią przegotowaną wodą, zostawić na noc. Następnego dnia ugotować. Miękki groch odcedzić. Kapustę posiekać, zalać dwiema szklankami wody, ugotować, lekko odparować lub odcedzić, do-dać groch. Drobno pokrojoną cebulę zeszklić na oleju, dodać mąkę, wymieszać, przełożyć do kapusty, znów wymieszać i doprawić wszystko cukrem, solą i pieprzem. Jeszcze kilka minut dusić, mieszając.