Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość szukajaca pomocy a

Proszę o przepis na jakieś ciekawe ciasto, które mi wyjdzie. PROSZĘ

Polecane posty

Gość szukajaca pomocy a

Dwa dni piekłam ciasta - piersza wigilia u teściów i nic mi nie wyszło. Albo zakalec, albo klapnięte. Pierniczki twarde, pierogi za miękkie, makowiec tragedia. Podajcie proszę dokładny przepis na jakieś ciekawe ciasto, które mi wyjdzie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a może dwie lewe ręce
Może po prostu nie umiesz piec? Jak nie masz sprawdzonego przepisu to na ostatnią chwilę nie kożystaj z cudzych, bo prawdopodobieństwo udania się jest mniejsze. Poza tym jest tu taki topik o ciastach - jest tam mnóstwo sprawdzonych przepisów, ale nawet Ci się nie chce poszukać.....

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość szukajaca pomocy a
a wyobraź sobie , zlośliwa osoba, że szukałam ale tam większość jest napisana niedokładnie np. śmietana (kwasna, słodka, ile procent itp nie napisano). Robię wiele ciast, które mi wychodzą ale chciałam zrobić coś nowego. Poza tym napisałam, że szukam jakiegoś ciekawego przepisu więc nastepnym razem przed pisaniem takich durnych komentarzy radzę dokładnie czytać posty. A tak na marginesie to Wesołych Świąt

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość nataszzzzzzzzz
kup ciasto i powiedz gosciom ze upieklas

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a może dwie lewe ręce
Ty też czytaj dokładnie co Ci ktoś pisze i proszę, nie używaj inwektyw, bo nikt ani nic Cię do tego nie upoważnia. Życzysz wesołych świąt a wcześniej obrażasz rozmówcę. Właśnie po przeczytaniu treści Twojej wypowiedzi nasunęła mi się taka odpowiedź jak wyżej. Skoro tak umiesz piec to wystarczą Ci infrmacje dot. cist z topiku o ciastach, a skoro jest to dla Ciebie zbyt niedokładne to znaczy, że tak naprawdę nie umiesz piec.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a może dwie lewe ręce
bo na ten przykład jak robisz kruche ciasto z dodatkiem śmietany (takie tez są) to wiadomo, że dajesz KWAŚNĄ a nie słodką i szczerze mówiąc nie ma znaczenia czy jest to 18% czy 22% :))

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość szukajaca pomocy a
No tak Ty pewnie kucharką jesteś. Zwracam honor. I naprawdę życzę Wesołych Świąt.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a może dwie lewe ręce
Nie, nie jestem kucharką.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a może dwie lewe ręce
Sądzę, że jesteś młodą i ambitną osobą, ale musisz się jeszcze wiele nauczyć....

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
zrób tort orzechowy, jak chcesz to dam ci przepis. U mnie w domu on jest od lat i wszystkim smakuje Jeszcze snicker lub kora są dobre ale pracochłonny. Jak chcesz to Ci napisze przepis. Kora jest z delicjami. Snicker orzechy kruche kokos, masa budyniowa to tak w skrócie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Tak, ktoś kiedyś robił badania, że Święta są jednym z najbardziej stresujących okresów w roku, a wiadomo, że stres łatwo może przerodzic się w agresję...;) Ale popieram lewe ręce - teraz nie jest już czas na eksperymentowanie - nigdy ciasto pieczone po raz pierwszy nie wychodzi naprawdę super, albo się źle dopasuje blachę, albo coś inaczej pomiesza... Tak więc jak chcesz zrobic coś popisowo, to tylko sprawdzone przez Ciebie i przynajmniej raz już zrobione. \"Sprawdzony przepis na ciasto\" to tylko i wyłącznie \"własnoręcznie sprawdzony przepis na ciasto\". Tak więc zrób coś co dobrze Ci wychodzi, nie szkodzi, że dla Ciebie ten placek jest \"codzienny\", dla gości może byc objawieniem:D Wesołych Świąt wszystkim! A po nowym roku możesz już wypróbowywac placki jakie zrobisz na Wielkanoc...;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
e tam mella nie koniecznie mi np: pierwszy raz pieczonie ciasta (jeśli jest dokładny przepis) zawze wychodzi, a potem różnie bywa. Zresztą jest taki zabobon że w czasie miesięczki ciasta nie wychodzą.:D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Olimpio - pewnie że mi tez z reguły placki robione nawet po raz pierwszy wychodzą, ale zawsze jest coś, co wiem, że powinnam poprawic na następny raz żeby już perfekcyjnie było;) A że Autorka przedstawiła sie jako osoba, której placki robione po raz pierwszy nie wychodzą, to stąd moja uwaga, że bezpieczniej będzie na tak ważną okazję zrobic coś co już zna i wie, jaka śmietana;) Eksperymantowanie też fajne, ale kto to wszystko zje...:D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a tak poważnie to...
Olimpio, to może ja poproszę te przepisy?? Może być i więcej ;) Można na maila prosić? kociczka78@interia.pl

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a może dwie lewe ręce
Ech Olimpia, nie podpuszczaj dziewczyny, bo zarwie nawet noc by sprostać ambicji u teściowej :) szukajaca pomocy// nasunęło mi się jeszcze jedno pytanie - co znaczy wg Ciebie stwierdzenie "jakieś ciekawe ciasto"? Bardzo niejednoznaczne ia potem się burzysz, że nikt Ci nie chce napisać. Poleciłąbym Ci ciasteczka - są mało pracochłonne, zawsze się udają i smakują jak ciastka francuskie. Szklanka kwaśnej śmietany (np. 18%), kostka miękkiego masła (może być margaryna) i ok 3 szkl. mąki (tyle, żeby po zagnieceniu ciasto było zwarte, nie twrade, żeby nie ;epiło się do rąk. Zaostawić w lodówce na 12 - 24 godziny (może być nawet 2 - 3 dni). Po tym czasie wałkować ciasto na grubość ok 4 - 5 mm, smarować białkiem i maczać w grubym cukrze. Piec w gorącym piekarniku (ok 220 st. C) na złoty kolor.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ten snikers zawsze mi wychodzi :) Ciasto kruche można zrobić wg własnego przepisu wg książki jest tak 30dkg mąki 20dkg mąki 5żółtek 1 łyżka kwaśnej śmietany 10dkg cukru pudry 1 łyżeczka proszku do pieczenia ciasto podzielić na pół upiec dwa placki w temp 200-220 przez 20-30min. Ciasto KOKOSOWE 20ddkg kokosu 1 szkl. cukru 5białek białka ubić dodać cukier ubić nasdtępnie kokos lekko wymieszać i piec w temp 160-180 przez 25-30min. Ciasto Orzechowe 15dkg orzechów 5 białek 2 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki cukru kryształu Połowę orzechów pokroić a drugą połowę zemleć (jak nie masz tego urzadzenia do mielenia orzechów można zetrzeć na małych oczkach tarła) Białka ubić dodac cukier, dodać resztę składników lekko wymieszać piec w temp 160-180 przez 25-30min. KREM 2 szkl mlleka 1 cukier waniliowy 5żółtek 1 budyń waniliowy 3 łyżki cukru kryształu 2 1,2 łyżki mąki pszennej 2 kostki margaryny lub masła (ja robię z masłem) W 1/2 szklanki zimnego mleka zrorobić budyń z mąką przenna i żółtkami (mikserem najlepiej) Resztę mleka zagotować z dodatkiem cukru waniliowego i kryształu wlać przygorowany budyń zagotować/ Utrzeć tłuszcz i dodawać ostudzony krem ciągle ucierając. Najlepiej dodawac po łyżce. Budyń (krem) powinien mieć temp pokojową tak jak masło. Nie dawaj budyniu do lodówki żeby ostygł Przełożenie placka PLACEK KRUCHY - KREM - CIASTO KOKOSOWE - KREM - CIASTO ORZECHOWE - KREM - PLACEK KRUCHY POLEWA KAKAOWA. I NAJLEPIEJ NIECH LEŻY w lodówce dzień, wtedy jest najlepszy z nim jest jak z piernikiem :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×