Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość enteraaaa

jak sie podciaga dziecko zeby podnosiło głowke

Polecane posty

Gość enteraaaa

do siadu?za raczki/dłonie?czy za ramionka?

Gość mimi mi
za dłonie

lapiesz za raczki ,tak zeby dziecko chwycilo twojego kciuka no i rekami swoimi music objac dziecka nadgarstek i podciagasz delikatnie do siadu. pozdrawiam

Gość enteraaaa
moj synek ma 5 m-cy i nie podniesie głowki tylko tak jakby stał na niej-ma duza głowe-lekarka mowiła zeby sie nie martwic ale ja sie niepokoje troche

Enteroo wybierz się z Małym do neurologa, niech sprawdzi czy wszystko w porządku. A jak z rozwojem? jak z przyrostem obwódu główki wszystko w normie?

Gość czy wy jesteście nienormalne
dziecko samo usiądzie. Nie wolno go ciągać !!!! Lekarz pociąga za rączki żeby sprawdzić napięcie mięśniowe. A samemu to tylko mozna zrobić krzywdę dziecku!!! Opanujcie się z tym dążeniem do genialności waszych dzieci !!!

Gość enteraaaa
ale 5 cio m dziecko powinno podciagac głowe? pozatym rozwija sie wspaniale

Nigdy nie podciąga się dziecka. Jeżeli chcesz, żeby ćwiczyło mięśnie, daj mu swoje kciuki, do rączek, jeśli panuje już nad mięśniami karku i części pleców, samo się lekko podciągnie. To dobre ćwiczenie, pod warunkiem, że to DZIECKO się podciąga, a nie Ty je podciągasz. Jeżeli dziecko jeszcze tego nie potrafi , nic nie rób na siłę, bo możesz zrobić więcej krzywdy niż pożytku.

Hej :) Ja akurat przez pierwsze miesiące mojej córeczki chodziłam na rehabilitacje. I oczywiście można pociągać dziecko do siadu ale tylko w ten sposób: połóż dziecko na czymś płaskim, następne złap go za rączki i nimi pomachaj (tak aby były całkiem rozluźnione) jeżeli tak latają wtedy możesz delikatnie pociągnąć do siadu. Możesz tak robić kilka razy dziennie aż dzidzia będzie łanie podnosić główkę (wyrobią się mięśnie). Oczywiście z pozycji na wznak dziecko nie zaczyna siadać dopiero pierwsze próby zazwyczaj występują z pozycji czworakującej :)

acha, oczywiście nie ciąniesz dziecka na siłe, pociągasz tylko wtedy gdy ono samo się lekko podnosi (widac że pracuje) Zresztą tak jak pisze Rafinka :)

do czy wy jesteście nienormalne-> niestety tak się składa, że pediatra mojego dziecka nigdy nie zrobiła testu z podciąganiem i zawsze słyszałam, że wszystko jest w porząku. Na szczęście dzięki swojej dociekliwości i obserwacji Małej w porę udało się wychwycić nieprawidłowośći. Przecież Enteraa nie pisze, że chce go ciągać na okrągło za te rączki, pyta jak to zrobić żeby nie zrobić małemu krzywdy i upewnić się że wszystko w porządku. Gdybym sama nie zrobiła Małej mnóstwa badań i nie wywalczyła dodatkowych skierowań od pediatry do dziś żyłabym w błogiej nieświadomości, że z moim dzieckiem jest coś nie tak, a niestety skutki tego zaniedbania byłyby widoczne dopiero później, niestety nie każdy lekarz przejmuje się tak jak matka. Enteroo ja raz jeszcze namawiam Cię na wizytę u nerologa, lekarz rozwieje Twoje obawy albo podejmie odpowiednie kroki, może potrzebna jest Małemu jakaś rehabilitacja, 5-cio miesięczne dziecko powinno ciągnąć główkę, jak dzwoniłam do naszej neurolog to kazała mi samej!!! sprawdzać czy Mała ją ciągnie już w 3 m-cu i gdyby nie ciągnęła to przyjść na wizytę.

Gość poddnnnooossimy

Gość enteraaaa
słonko-lekarka powiedziłą ze dziecko ma duzą głowke w stosunku do reszty ciałka i ze moze mu byc trudniej pozatym szystko jest ok za kilka dni mam wizyte wiec popytam generalnie jest silnym dzieckiem i głowke trzyma sztywno a do siadu cianie ale napewno nie z pozycji lezacej