Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kia19

Czy po białym ryzu sie tyje ,dlaczego jets niezdrowy?Odpiszcie szybko

Polecane posty

Gość kia19

Niby w jakiś tam gazetach wyczytałam ze sie odradza jedzenie białego ryzu tylkobrązowy jak juz coś bo zdrowy?Czy zatem mała porcyjka ryzu jest jakaś amn bardzo kaloryczna a może to jakies złe węglowodany? jakl sie wam wydaje??

Gość magdalenka1278
ryz bialy moze i do najzdrowszych nie nalezy ale nie popadajmy w skrajnosci, jesc mozna wszystko ale z umiarem i odpowiednio laczyc czyli np taki ryż jesc z samymi warzywami , bez mięsa .. albo mieso z warzywami ;] mi bardzo smakuje a i prawidlowo sie uklada w żoladku :) takze nei przejmuj sie , jedz z umiarem powodzenia :)

Gość kia19
Dzięki za opdpowieedz.bo jestem wegetarianką i często jem też brązowy ale ostanio mam ciągle ochoty na biały.I tak codziennie po jednym woreczku go jem .Hm szkoda tylko że nieiwem czy sie po nim, tyje

ja jem i nie tyję :) ale makaron też jem, a podobno jest bardzo tuczący.

To nie jest tak, że biały ryż jest niezdrowy. Dzięki procesowi oczyszczenia pozbawia się go większości składników odżywczych jakie posiadał w swojej pierwotnej wersji czyli będąc jeszcze ryżem, tzw. brązowym. Dlatego lepiej jest jeść ryż brązowy:) A czy jest tuczący? myślę, że jedzony z umiarem na pewno nie spowoduje przyrostu wagi u nikogo:)

kia19--- to taka sama sytuacja jak z mąką białą i razową. Razowiec ogólnie rzecz biorąc zawsze jest zdrowszy, co nie znaczy, że nie wolno Ci jeść białego chleba, makaronu, ryżu. Jesli nie będziesz go pochłaniać w ogromnych ilościach, to nie utyjesz :D

Gość szkoda słów
Torebka białego ryżu ma bodajże 360 kcal, więc jest dosyć kaloryczny, ale przecież ziemniaki z sosem, są jeszcze bardziej kaloryczne.

Gość katii
A CZY CHINCZYCY SA GRUBI? JEDZA CODZIENNIE..

Gość wszystko zalezy od czasu
gotowania... makaron nie tuczy, jesli jest gotowany "al dente", bo wtedy nie zdaza sie uwolnic z niego "cukry"... ...ryz rowniez nie powinien byc "rozgotowany"... i przyznaje racje Katii...w Azji nie jada sie ziemniakow, tylko ryz...jest lekki i pozywny, a co do koloru, to tak jak z pieczywem - jedno jest zdrowsze od drugiego...

Gość co do tuczenia
to na samych węglowodanach sie nie tyje, jeśli ktoś je same cukry i mało tłuszczu to nie utyje, tak samo jeśli ktoś będzie jadł dużo tłuszczu a mało węglowodanów też nie utyje. na tym sie np. opierają wszystkie diety niskowęglowodanowe. Chodzi tylko o to żeby nie mieszać