Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość potrzebująca pomocyy

MAM PROBLEM!!!! POLONISTA proszony o pomoc

Polecane posty

witam mam problem dotyczacy teamtu jaki wybralam sobie na mature z polskiego oto jego tresc "rozne motywy sądu ostatecznego w litereaturze i sztuce" no i by nie bylo problemu gdyby nie to slowo "rozne", nie wiem co sie za tym kryje , bo jezeli mialabym przedstawic motyw sądu ostatecznego.......... to wiedzialabym co robic ; jakie mogą byc te rozne motywy sądu o co w tym przypadku chodzi prosze o pomoc

Na początek mała krytyka, bo aż sie chcę krzyczeć! Jak to się dzieję, że osoba która ma zdawać maturę - egzamin dojrzałości! Nie rozumie słowa \"różne\" :o I gdzie jest nauczyciel, który powinien pomóc?! Żeby nie było, że jestem tylko wredna :P Różne czyli jak postrzegano to w kolejnych epokach, jak przedstawiali to malarze, rzeźbiarze, pisarze itd. Trudne?! Ani trochę, tylko trzeba trochę pomyśleć!

tyle to ja wiedzialam ale jak bym miala temat "motyw sądu........" to bylo by tak samo tez bym pisala o tym jak postrzegano to w kolejnych epokoach itp. tak jak piszesz dlatego sie spytalam bo te slowo RÓŻNE mnie zmylilo :/

bez urazy ale sama pomysl jezeli byl by temat MOTYW SĄDU OSTATECZNEGO W LITERATURZE I SZTUCE to oczywiste byloby ze te wizje bedą sie roznily w roznych epokach itp. niczym mi nie pomagasz, dlatego ciagle mnie zastanawia jakie znaczenie w tym temacie ma slowo "rózne"

Każdy tylko potrafi krytykować! ale pomóc to jakos nie widzę chętnych:( Proponuję na wrsztat następujące dzieła: wyjsc od Biblii i samego Sądu ostatecznego - co to jest jak jest przedstawinae, motywy, najwazniejsze elementy, potem przejsc do kontynuacji, tzn. jak w innych epokach bylko to ukazywane i dlaczego. Literatura: ze współczesnej wiersz Miłosza \"Piosnka o końcu swiata\" , wiersze Baczyńskiego - tam gdzie są motywy smierci i zaglady:Apokalipsa spełniona pokolelenia kolumbów, z Młodej Polski Kasprowicz \"Hymny\" mysle, że też po częsci twórczosc Micińskiego, To będzie głównie poezja, a ze sztuki to\" Ołtarz Hansa Memlinga\" sredniowieczne obrazy przedstawiające koniec swiata, Hieronim Bosch \"Sąd Ostateczny\" - tryptyk, tak na szybko to więcej malowideł nie pamiętam, ale jak mi się przypomni to napiszę. Napisz mi swoje gg. to się odezwę - jestem na polonistyce więc mogę ci pomóc, popytam jeszcze na uczelni Ps. mam problem z głoskami si, ci dlatego nie mogę ich pisać:D

Temat jest tak banalny, że aż trudno zakładać, że go nie rozumiesz. Rozważając Twój problem można dojść do wniosku, że nie jest Ci potrzebny nauczyciel. Do zrozumienia słowa \'różne\' jest Ci potrzebny słownik. http://sjp.pwn.pl/ Można przyczepić się do tego, że temat powinien brzmieć: \"Różne ujęcia motywu Sądu Ostatecznego w literaturze i sztuce.\" lub \"Motyw Sądu Ostatecznego w literaturze i sztuce.\", ale szczerze mówiąc, chodzi po prostu o to, że nie czytałaś lektur i nie masz zielonego pojęcia o czym pisać. Skorzystaj z Internetu w sposób wymagający odrobinę większego wysiłku, niż zadawanie pytań forowiczom. UŻYJ WYSZUKIWARKI! Takich ściąg jest w necie od cholery. A teraz podpowiedź. Objawienie św. Jana, Księga Izajasza, Uspokojenie, Nie-Boska komedia, Dziady, Dies irae, Hymny Kasprowicza, Piosenka o końcu świata, Roki oraz Walc Miłosza, Niemcom Słonimskiego, Żal Czechowicza, Mała apokalipsa... obrazy Durera, Bruegela, Memlinga, Boutsa, Kaplica Sykstyńska... filmy: Sąd ostateczny Vittorio De Sica, Sąd Ostateczny - Hans Memling Urbańskiego

dziekuje bardzo za pomoc , tylko chodzi o to ze ja wiem mniej wiecej co wykorzystac jaką literature itp. tylko nie wiem jak to formulowac w planie prezentacji , nie wiem czy zrozumialas o co mi chodzi znalazlam teraz tez sąd ozyrysa . to mam naprzyklad zrobic punkt - sąd ostateczny w apokalipsie sw jana i do tego motywu mam opisac wiersze pisarzy ktorzy do niej nawiazywali?? o to chodzi

\"różne\" czyli np. porównaj wizję sądu przedstawioną w Biblii z np.wizją sądu z \"Nie-boskiej komedii\".I masz dwa RÓŻNE ujęcia.I tak porównaj ze dwa przykłady z literatury i ze dwa z malarstwa,np obraz Hansa Memlinga "Sąd ostateczny" i Michałą Anioła.Omów najpierw oba dziełą,potem wskaż różnice,podobieństwa i gotowe.Radzi zeszłoroczna maturzystka:) Ale ja miałam inny temat

Róznice w ujęciu motywów pojmiesz jak przeczytasz kilka lektur, którw wyżej wymieniłam. Raz jest to wizja katastroficzna, patetyczna, innym razem jest pełna czarnego humoru.

wiem ze bedą podobne ale to bedzie nawiazywalo do apokalipsy inny punkt moze nawiazywac do wierzen starozytnych egipcjanow no nie wiem dlatego prosilam was o pomoc ,

wiem ze piosenka o koncu swiata przedstwaia koniec swiata jako zwykly dzien inne wiersze zas tragicznie go opisuja wiec to są te rozne motywy tak??? wiem jaką literature i obrazy wykorzystac tylko nie wiem jak to zapisac w planie prezentacji , jak nazwac poszczegolne punkty

np. 1 Def. pojęcia oraz krótkie omówienie symboliki apokaliptycznej 2. Przedstawienie motywu Apokalipsy w... 3. Zaprezentowanie ujęcia motywu Sądu Ostatecznego w... 4. Spojrzenie Miłosza na...

Gdybym była na twoim miejscu, pokazałabym więcej niż 2 przykłady. Biblia---> sredniowiecze, renesans i barok ominęłabym bo to praktycznie to samo-----> potem romantyzm, może rzeczywiscie \"Nie-Boska komedia\", zagłada arystokracji, \"Dziadów\" bym nie brała, za popularne, możesz spróbowac \"Anhellego\" Słowackiego tutaj--> sposób obrazowania, Syberia jako ostateczny koniec, własciwie piekło, pewne elementy też w ----> \"Irydionie\", ale są one raczej marginalne, Młoda Polska----> Kasprowicz \"Hymny\", Miciński \"Poezje\", Literatura współczesna-----> Baczyński i Apokalipsa spełniona pokolenia kolumbów, Miłosz \"Piosnaka o końcu swiata\" i literatura holokaustu---> eksterminacja Żydów jako koniec ich swita, kultury----> np. \"Osmaleni\" Sztuka: Memling, Bosch, Beksiński, Durer \"Czterej Jezdzcy Apokalipsy\" Film \"Pojutrze\", \"Mała Apokalipsa\", \"Armagedon\" \"Dzień niepodległosci ----> prezentacja multimedialna, wybrane elmenty

Gość potrzebujaca pomocyy
wielkie dzieki jezeli przyszlo bym wam lub komus innemu cos wiecej do glowy to bede bardzo wdzieczna, najbardziej zalezy mi na przykladowym planie prezentacji bo mnie wiecej wiem co wykorzystac tylko nie wiem jak to sformulowac

rozne w tym wypadku oznacza ze nie oczekuja od ciebie ze przedstawisz doslowne okazanie tego motywu czyli ze Bog i osadzanie itd a pokazesz to w innych utworach gdzie moze to byc nawet znaczeniem ukrytym jak w wierszach baczynskiego ktory pisal o wojnie i dla niego dsadem ostatecznym byla wojna ktora osadzala i wydawala wyroki i jedych zabierala ainnym dala zycie sad ostateczny jako winy i osady w \"zbrodni i karze\" czy rozumiesz juz o co chodzi?

Z róznych okresów z różnych żródeł z róznych epok ż różnych krajów zCZeka cie wiele pracy bądż gotowy dziś do drogi:p :0 )

apokalipsa sw. jana wsumie wiekszosc tych wierszy byla wymieniona Dies irae,Piosenka o końcu świata, nie wiem co jeszcze wybrac bo nie wiem jak mialby wygladac moj plan a wierszy duzo jest do wyboru, dzisiaj napotkalam sie tez na sąd ozyrysa, obrazy:Upadek przeklętych- Dirk Bouts; 1450,Sąd Ostateczny -Stefan Lochner; ok. 1435,Sąd Ostateczny — Hans Memling; przed 1471, Sąd Ostateczny — Roger van der Weyden; ok. 1443-1446, wiadomo ze wszystkiego nie wykorzystam bo na przedstwaienie mamy tylko 15 minut , bede wdzieczna za pomoc tu jest link do przykladowej prezentacji tylko ten plan jest dla mnie troche niejasny http://republika.pl/lobointhenet/matura/

Gość upupupupupupupupupup

do tego jeszcze fresk michala aniola i dodatkowo mam tez taką ciekawostke sąd ostateczny w komiksie http://www.racjonalista.pl/kk.php/s,1048 jezeli ktos by pomog mi ulozyc jakis przykladowy plan prezentacji to bylabym bardzo wdzieczna

nie-zapominajko czekam na twoją pomoc

Gość upupupupupupupup

Gość lubię
Myślę że "różne" to nadinterpretacja, w prezentacji na tym poziomie może chodzić tylko o pokazanie i opisanie znanych ci przedstawień sadu ostatecznego na przykładach z literatury i sztuki, może muzyki. A porównanie ich ze sobą to już wyższa szkoła jazdy, bo trzeba to zrobić z głową i poszperać.