Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Bezcielesna

Zółtaczka w 5tyg

Polecane posty

Gość a czemu dziadzia
nie jest naświetlana?

Gość przepraszam dzidzia

moj dzidzius byl naswietlany w szpitalu od 3 ciej doby, trwalo to dwa dni i dwie noce, wyszlismy do domu to mial 12,4, w 5 tygodniu mial 7,24 i dostal leki od lekarza, dokladnie Luminalum, bral to przez 5 dni, kazano mi rowniez przestac karmic piersią przez 24 godziny, po tych lekach i niekarmieniu zoltaczka zeszla i teraz jest ok, chociaz nie mielismy juz badania bo lekarz stwierdzil ze na oko widac ze juz po zoltaczce nie ma sladu ( czy powinnam mu wierzyć? no chyba sie na tym zna mam nadzieje), ale dzidzius zrobil sie bialy, takze mysle ze jest ok:), proponuje isc do lekarza i pewnie cos z tym zrobi, lepiej szybko, zeby nie trzeba bylo pozniej w szpitalu leczyc, zawsze w do mu to w domu, powodzonka zycze,

Gość neta30
Ja miałam podobny problem a raczej mój syn. Wyszliśmy ze szpitala z fizjologiczną żółtaczką w 4 dobie. nie było naświetlań. Był jednak pod kontrolą neonatologa, który ciągle stwierdzał lekkie zażółcenie i twierdził, że minie. W końcu nie wytrzymałam i poszłam prywatnie na wizytę do neonatologa pediatry i zrobiłam badania poziomu bilirubiny było 12,2. Przepisano nam Luminalum. Ale ciągle miałam karmić piersią i to dużo. Co nie było proste bo mały dużo spał (a tak podobno jest przyżółtaczce). Po luminalu po kilku dniach przeszło.Wydalanie bilirubiny mozna było zaobserwować po kupkach byy intensywnie pomarańczowe. Zadnej glukozy nie podawałam.

Gość piguła
Radzę udać się do lekarza. A tak przy okazji to Luminal ma działanie przeciwdrgawkowe, nasenne i obniżające poziom bilirubiny, więc zapewnw po nim dziecko dużo spało a nie w wyniku żółtaczki. Natomiast obfite pojenie zaleca się w celu wypłukania bilirubiny z moczem - dużo pije = dużo sika = dużo wydala bilirubiny. Pozdrawiam.

bylam u lekarza ale ten jest jakis nieprzytomny przepajam malego glukozą (sama podpowiedzialam to lekarzowi) nic wiecej nie moge dla niego zrobic skoro lekarz kazal czekac az samo przejdzie cieszy mnie ze na usg wyszlo ze nerki sa ok, tylko watroba jest powiekszona