Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama3333

Przedszkola w NIEMCZECH--co o nich sadzicie-jakie doswiadczenia???

Polecane posty

Gość mama3333

chcialabym uslyszec wasza opinie na temat przedszkoli w Niemczech i posluchac waszych rad przy wyborze przedszkola -na co trzeba zwrocic uwage. dziekuje

hej..jak na razie jestem zadowolona z przedszkola,ale nie powiem by mi sie wszystko podobalo.ja zwracalam uwage na to by byl niedaleko od domu bo jesli ida dzieci pozniej do szkoly by juz sie znaly.moje przedszkole jest katolickim przedszkolem ,ponoc to lepiej jesli chodzi o wychowanie dzieci ,nie jest taka samowolka.ale zadna tresura i modlenie sie czy cos w tym stylu.ale co mi sie nie podoba to ze jest od 8 -12.30 a pozniej od 14-16.30 mozesz znowu dac do przedszkola nie ma ciaglosci,jest jesli dwoje rodzicow pracuje do dostaniesz miejsce ,czasami sie zdazy ze wezma ci dziecko bez tego warunku. i na co zwracalam uwage by nie bylo w grupach po wiecej jak 17 dzieci na 2 opiekunki,bo nie dadza rady z wieksza iloscia dzieci w grupie, i jest samowolka.i jesli bedzie cos co ci nie bedzie odpowiadalo to od razu rozmawiaj o tym z wychowawczyniami.!!!!!! bo niemki matki dosc czesto olewaja niektore rzeczy,ktore byly dla mnie wazne np.jeslöi deszcz popadal i byly kaluze to nieprzypilnowaly dzieci by ubraly kombinezony na siebie by sie nie upapraly i mokre nie lataly,jak raz przyszlam moja corke odebrac i zobaczylam ze ona cala mokra od stop do glowy i porozpinana przy tym! i jak ja zapytalam co ona robila to powiedziala ze skakala w kaluzy z kolega ! a ja na pytanie gdzie byla \"pani\" to ona ,,,a stala kolo mnie i sie smiala!!!!!! i jak ja do tej pani ze co to ma byc.???? cala mokra nie zapieta ( a dzieciak mial troche ponad 3 laka) i bez kombinezonu..to ona ,aa zapomnialam -a dzieci mialy taka radoche skakajac po kaluzy..:(:(:(:(:(:(:( to powiedzialam ze jak plamy z blota nie zejda to ona moze sie plamami zajac......a niewspomnialam ze przedszkole jest w lesie gdzie ziemia jest ciezka do usuniecia z ubran!!!!!! a po tym zdazeniu moja mala oczywiscie chora!!! bo pewnie latala z mokrymi ciuchami wiecej jak godzine!!!!! ...wiec jesli cos bedzie to od razu!!!!!!!! pogadaj z nimi!!! powodzenia!!!

Gość do zuzia79
dziekuej za cenne rady u mnie przedszkole jest tylko od 7.30-13.30 , bo to mala miejscowosc ale pare km dalej jest ich jak grzybow wiec pomyslalam , z ejakby tu bylo zle lub tez zw. na moja prace to musialabym szukac gdzies indziej. Moja pociech aidzie niedlugo do przedszkola , a ja juz sie denerwuje , bo sie tyle nasluchalam od znajomych.

nie jest tak zle! pamietaj ze jesli dzieciak ma isc od tego roku to musisz go juz teraz zameldowac do tego przedszkola co cchesz ,moja znajoma zapisala syna do 2 przedszkoli tego co byl blizej i tego co najblizej jej domu,dostala od tego dalej......bo w tym co byl blizej domu ok 5.minut drogi byly juz miejsca zajete.bo to sa przedszkola gdzie dzieci w grupie sa mieszane ze nie ma tylko 3 latkow,5-latkow tylko grupy od 3-6 lat.w zaleznosci ile dzieci oidzie do szkoly tyle moga przyjac nowych.:) ja bym wybrala to gdzie mi bedzie najblizej bo wstawac o 1h wczesniej by dzieciak sie wyrobil do przedszkola-bo to roznie bywa-a i jeszcze spotkania rodzicow i inne pierdoly to tez po co masz latac ,jezdzic godzinami ....wiec wygodniej dla ciebie i dziecka to tam gdzie blizej.jesli cos to pisz na e-mail lub gg..pod nickiem jest.

Gość do zuzia79
tak to przedszkole u mnie we wiosce jest 5 min. od domu -widze z okna. Tam sa dwie grupy -na gorze i na dole i niby ta na gorze ma lepsze przedszkolanki ale ciezej jest sie tm dodac-smiechu warte. Moj aidzie dopiero w listopadzie ale moge dac ja juz od 2,5 czyli w lato jak beda wolne miejsca. a w jakiej miejscowosci mieszkasz? u nas placi sie ponoc za te halbtag 92 Euro ale np. w Mainz placa w zaleznosci od zarobkow . Jak jest u ciebie?

ja mieszkam w Bonn i u mnie placi sie za przedszkole od zarobkow masz klasy zarobkowe....jesli jest to przedszkole \"miastowe\" ze musisz papiery do miasta wysylac razem z lohnabrechnungami to wg.klasy placisz, ja placilam 44,48€ miesiecznie ale ze moja teraz jest na caly dzien z obiadami to place ok 115€ zdzierstwo ihihhi ale mojej sie podoba jak jest mittags kind! a masz juz ja zapisanego w tym przedszkolu?? jesli masz to powinnas dostac papiery o tym ile masz placic i jak to u ciebie wyglada...ja sie cieszylam ze sie jeszcze zmiescilam -pare euro zabraklo do wyzszej stawki :):): a byla by to ok 150 € ihihihhihi to 3x wiecej..!!!!jak to co placilam. z tymi przedzskolankami to roznie bywa!!! wiec az tak tym to bym sie nie sugerowala! ja sie dowiedzialam ze u mojej w grupie sa super panie..i co sie okazalo po roku przeniesione zostaly do innych grup.:( ale w przedszkolach jest tak ze dzieci jak chca to moga sobie chodzic po grupach .:):) moja czasami wedruje ihihihihih jak jej sie nudzi,bo oni czasami cos razem w gruie robia a tez z innymi grupami wiec dzieci i wychowawczynie sie znaja ! i im nieprzeszkadza.:):):):

Gość do zuzia 79
ni emam jej zameldowanej , bo u nas na wsi ponoc starczy pol roku ale musze isc chyba juz teraz zeby byc spokojniejsza w tej wiekszej miejscowosci to musisz isc juz 1,5 roku wczesniej zeby wogole sie zalapac-w zaleznosci od popularnosci przedszkola. to przedszkole u mnie jest ewangelickie bo w tym regionie co ja mieszkam sa prawie sami ewangelicy-ale to niczemu nie przeszkadza. czy pisujesz na stronach:http://f.kafeteria.pl/temat.php?id_p=1929484&start=900 lubhttp://f.kafeteria.pl/temat.php?id_p=1929484&start=900 a ile lat ma twoja pociecha?

co do tych stron to nie pisze juz kiedys cos kliknelam i pozniej mialam duzo pracy i nie mialam kiedy wskoczyc i tak jakos sie zlozylo ze nie pisuje ale czasami zagladam.:):):):) co do przedszkola to zapisz juz teraz bedziesz miala spokuj jak juz bedziesz miala to miejsce.:):): a jeli bedzie przepelnione to bedziesz wiedziala ze musisz szukac.u mnie bylo tak ze do konca lutego mialo sie rozstrzygnac ile bedzie wolnych miejsc w przedszkolu i beda przydzielane od tego kiedy kto zlozyl i w jakiej kolejnosci swoje zgloszenie.wiec im wczesniej tym lepiej.:):):): ja jak zapisywalam moja mala na plywanie (gdy miala ok 4 m-cy) to dostalam miejsce jak miala 8 m-cy!!! a na tym kursie byli rodzice ktorzy zapisywali swoje dzieci na klurs jak sie jeszcze nie urodzily!!!!!!!!DURNOTA!!!! wiec smieszne dla mnie ale teraz jak cos to wole wczesniej a nie sie pozniej wkurzac!:):):):):) moja corka ma 5 latek skonczonych! ihihihihale do szkoly idzie w 2008 bo jest z wrzesnia i jest !kann-kind!i moim zdaniem wysylac dziecko w wieku 6 lat do szkoly to druga DURNOTA! wiec mam ta mozliwosc to idzie na nastepny rok dopiero... a pisuje na http://f.kafeteria.pl/temat.php?id_p=3244689&start=2640 pozdrawiam!!!

Gość mama3333
no to gratuluje drugiej ciazy. ja pozostane przy jednym -nie te lata nie te nerwy. Dzisiaj bylam w mojej firmie tam gdzie pracowalam 4 lata przed ciaza. Rozmawialam z szefem. Pracowalam w biurze kasowym gdzie bylo nas 4 i w tym czasie 2 wrocily z macierzynskiego i tez czekaja na ich miejsce wiec tam nie mam zbyt szans , a na inny dzial ni chce isc chyba ze tylko do obiadu. Zobaczymy co szef wymysli. Obecnie pracuej wieczorami na basis wiec jakas tam prace mam no i 5 km od domu a nie jak tam 15 km. To tak jest , ze z dzieckiem nie mozesz byc juz tak aktywna jak przed. A szczegolnie przez to ze jak ci pisalam przedszkola sa u nas --jedno czyli wybor maly.A nawet jakbym dala do tego w tej miejscowosci duzej co pracowalam to jest do 16.30 , czyli jak ja robila bym dlozej to maz musial by punktualnie wyjsc o 16ej z pracy zeby ja odebrac-a przeciez czasami tez robia nadgodziny--i wez tu rodz dzieci. Kariera zawodowa wykluczona-HA!HA! no to na tyle z dzisiaj pozdrawiam i milego wieczoru zycze

Gość mama3333
podn

...hejka co do przedszkoli do 16.30 to powiem jedno ze one sa do 16.00 a pozniej sprzataja juz i dzieci juz czekaja na swoich rodzicow! to mi sie niepodobalo wiec moja odbieram ok 16.00 by niemusiala czekac na mnie! chyba ze bedziesz miala przedszkole zaraz kolo twojej pracy i wtedy mala wybierzesz w trakcie pracy i oszczedzisz czasu przede wszystkim na dojechanie do niego....co do kariery zawodowej hiihhi to masz racje!!! ja na szczescie mam zawod gdzie moge go i w domu wykonywac-fryzjer!:):):):) hiihhih wiec praca przychodzi do mnie! hiihh a w zakladzie pracowalam ( juz mam przerwe:) ) wtedy gdy tesciowe do mnie wpadla hiihihhi bo tez nie mialabym jak jej zostawic bo raczej nie poowiem w trakcie strzyzenia do klienta ze musze juz konczyc bo mi przedszkole zamykaja! ::):):) mam pytanko ,czy rozmawiacie z dzieciaczkiem po polsku czy po niem?? my teraz mieszamy ze wzgledu by wiecej sie douczyla po nim .bo zaniedlugo do szkoly bedzie szla,ale tak to dlugo po polsku mowilismy do niej.idac do przedszkola nauczyla sie krotkich zwrotow by ja panie zrozumialy.ale stwierdzam ze jak poszla na caly dzien teraz od grunia to o wiele wiecej mowi i sie kluci w jezyku nim,.:):):):):):):) wiec jesli chcialabys by \"szybciej\" podlapalo mowe to calodzienny jest troche lepszy pod tym wzgledem.ale dzieciaki i tak szybko lapia tak ze ja sobie z tego problemu nigdy nie robilam wrecz przeciwnie chciaalm by umiala po polsku mowic!!!! a co najlepsze w styszniu 2006 jak bylismy w polsce to idac na miescie po chodzinku z moja siostra Oli zapytala mnie..\" mama a dlaczego tutaj \"alle\" po polsku mowia??? !!!! hiih bo ona slyszy u sioebie polski i nim w tym samym czasie a w polsce tylko polski ...ale wytlumaczylam jej i na drugi dzien przestawila sie calkiem na polski jezyk ..a po powrocie do domu ,i po przekriczeniu bramy od przedszkola na niem! hiihi i bylam dumna ze umie 2 jezykami sie poslugiwac!!!

Gość mama3333
fajnie , ze sie jeszcze zameldowalas. ja mowie tylko po polsku, bo moja cala rodzina jest w Polsce wiec zrozumiale , ze chce zeby sie mogla z nimi kiedy sdogadac. Ogolnie oglada bajki po niemiecku wiec lapie tez slowka niemieckie ale juz rozmawialm tez z lekarzem na ten temat i powiedzial, ze mam zostawic teraz niemiecki jak pojdzie do przedszkola to pare m-cy i ma w jedynm palcu. Czytalam te dyskusje na tych innych topikach -ale ja tez z tych co polskiego sie nie wstydzi. Takze uwazam , ze niemieckiego sie zawsze nauczy a z polskim w starszym wieku bedzie gorzej. Oczywiscie , ze pare tyg. przed przedszkolem bede jej mowic essen, trinken , pipi -mysle ze to starczy na poczatek , a reszta przyjedzie sama. Widze , ze ostatnio ma faze duzo powtarzac z telewizji po niemiecku( bo polskiej nie mamy) wiec napewno tez duzo rozumie i jak sasiedzi zagaduja lub lekarz. Twoja duza pana to juz wyraznie mowi , moja dopiero zaczyna-leniuszek troche z niej. pa pa

Gość mama3333
wyobraz sobie ze bylam w sobote w twoich rejonach-w koblenz i poznalam tam pare z bonn. Mam wszystkich znajomych w Mainz, Koblenz i Frankfurt , bo kiedys mieszkalam w Pfalzu a potem sie do BW przeprowadzilam ale jezdzimy na urodzinki tam czesto. Jaki ten swiat maly

Gość mama3333
i co odebralas zdjecia? Bo nie wiem czy mi sie udalo wszystko!

Gość do micka
zyjesz jeszcze?

Gość xcaaaaz
ja tam wole polskie przedszkola, sa cora zlepsze np. Skarb Malucha w Wawie

Gość dobrewychowanie
W Niemczech z pewnością są dobre przedszkola, ale od razu nie przekreślajmy tych w Polsce. Ja np. posłałam dzieci do przedszkola http://gwiazdolandia.pl/ i jestem z tego powodu bardzo zadowolona :)

Gość koralina83
czy wiecie moze czy miasto zaplaci mi za przedszkole jesli ja nie pracuje i nie pracowalam jeszcze . jestem samotna matka i zeby isc do pracy musze najpierw miec przedszkole

Gość gość
Musisz isc do Rathausu tam Ci udziela informacji Ale mysle ze tak...