Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość lichy

Język rosyjki.

Polecane posty

Gość lichy

Interesuje mnie wasza opinia na temat tego języka, czy będzie on według was na równi z angielskim? Rosja jest państwem ogromny, zaczyna prowadzić coraz więcej interesów ze światem... Czy potrzebni będą specjaliści odnośnie ruskiego, tłumacze... ? Czy raczej język jest do dupy, nikomu nie potrzebny i nie warto się go uczyć... No chyba, że dla własnej satysfakcji, że się wie więcej niż inni. Jakie macie zdanie na ten temat?

Gość oczywiscie ze warto
sam mam zamiar zaczac sie uczyc sporo firm handluje ze wschodem i przydaje sie znajomosc tego jezyka

Gość kochająca ten język
już od jakiegoś czasu jest zapotrzebowanie na biegłych tłumaczy władających tym językiem. myślę, że tendencja będzie zwyżkowa:)

Gość Rosyjski i Chiński
arabski tez...najbardziej pożadane języki (nie licząc ang. który jest podstawą).

Od zawsze było wielkie zapotrzebowanie na osoby znające język rosyjski z językiem angielskim . Znajomość obu tych języków daje ogromne możliwośći i jest wszędzie bardzo ceniona . Samym językiem rosyjskim można się porozumiewać właściwie w całej Azji i we wszystkich międzynarodowych agencjach . Do ruskich \"pcha \" się cały świat. I najwięcej surowców i jeden z największych rynków zbytu. Jadna z większych głupot jaką zrobiono w Polsce po 1990 roku to zlikwidowanie nauki j.rosyjskiego. Zniszczono ogromny potencjał . Mieliśmy nauczycieli mieliśmy doświadczenie - należało tylko uwspółcześnić program nauczania . Nawet wielcy przeciwnicy i wrogowie Rosjan nie negują powiedzenia : ucz się języa swoich wrogów . Reasumując : UCZ SIĘ !~ I angielskiego też.

Gość no nie wiem czy tak bardzoooo
ja znam angielski bardzo dobrze (na poziomie ACE, wiele razy byłam zagranicą, posługiwałam sie tym językiem, uczyłam go itd.) i znam rosyjski na poziomie maturalnym:) Zrozumiem prawie wszystko, jak nie, to smiało pytam, czesto za to cos przekręce przy mówieniu. I jakos wcale nikt mnie nie chce😭 Może dlatego, ze jestem studentką:)

Zdecydowanie TAK . Połączenie znajomości rosyjskiego z angielskim jest jednym z najbardziej cenionym w świecie . Małe ale . Ogólnie \" schodzi się z tłumaczy \" w gospodarce . Tłumacze są konieczni w polityce i turystyce . Od dyrektorów , handlowców itp.. oprócz wiedzy fachowej wymaga się właśnie dobrej znajomości języków . Odwracając : same języki juz dzisiaj nie wystarczaja . Nalezy być jeszcze dobrym w czymś . Kiedyś wyczytałem , że dyrektorem generalnym Philipsa na Daleki Wschód został młody Polak , a zdecydowało o tym oprócz ściśle fachowych umiejętności znajomość obu tych języków.

Gość nisza
Moja mama uczyła rosyjskiego. Po przemianach była bezrobotna . Podszkoliła włoski i teraz pracuje w firmie włoskiej w Moskwie . Zarabia świetnie . Dzięki właśnie znajomości rosyjskiego przez mamę życie naszej rodziny nabrało sensu. Mamy kase . Zwiedziliśmy świat . Jest dobrze.

Gość ja znam
Znam doskonale rosyjski, to rzeczywiście piękny język. Jednak nie mogę znaleźć nikogo komu on byłby potrzebny. Jesli macie namiary na kogos kto potrzebuje ludzi znających ten język jestem chętna. Przez kilka lat mieszkałam i studiowałam w Moskwie.

Gość kaaaamaaa
To oczywiste, że znajomość rosyjskiego, czy innego języka obcego jest we współczesnym świecie dodatkowym atutem i daje różne możliwości. Trzeba to tylko umiejętnie wykorzystać....Ja władam niemieckim i rosyjskim. Rosyjskiego nauczam w szkole średniej i muszę powiedzieć, że język ten przeżywa obecnie renesans. Wśród języków deklarowanych przez uczniów na pisemną i ustną maturę, zajmuje czołowe miejsce. Jest tylko jeden problem, współczesne pokolenie zaczyna naukę tego języka zbyt późno, co rzutuje na stronę fonetyczną. Więc moja rada: jeśli uczyć się rosyjskiego, to zaczynać jak najwcześniej, żeby ucho nie zatraciło wrażliwości.

Gość upsupsups

ja studiuje rosyjski i jestem już na5 roku jak do tej pory to udało mi się zarobic na tłumaczeniu tekstów i nawet miałam jedną propozycję stałej pracy na słowacji ogólnie nie żałuję że wybrałam ten kierunek to rosyjski wrócił do łask i myślę że w najbliższej przyszłości nic się nie zmieni :)

Gość lichy
Słyszałam nawet, że podobno są studia gdzie jest łączony język ang i rosyjski. Ale b. do mnie trafiło co napisał Tycjan, że same języki to nie wszystko. Zastanawiałam się nad tym czy nie pójść by na filologie własnie j. ros. Ale raczej z tego zrezygnuję i pójdę na prawo, najwyzej gdzies na 3 roku zacznę jeszcze ten ruski. Marcia, to super! Ja własnie mam ogromną nadzieje, że m.in. jak podszkole ten język to będę mogła tłumaczyć różne teksty. Słyszałam, że z tego czasami bywają kokosy, jeśli się jest dobrym. A tak ogólnie to cięzko jest na tych studiach? Wymagana jest perfekcyjna wymowa? Aha, jeszcze mam pytanie, czy jak chcę się dostać na filologię to potrzebny jest mi j. polski na poziomie rozsz.?

Gość ja to ja 2
no i git, co z tego, ze bedziesz umiec jezyk, jak nie bedziesz miec zadnej innej wiedzy. a tak skonczysz prawo i mozesz tlumaczyc teksty prawnicze

Gość filologia rosyjska
to piekne studia, ale mogliby wprowadzić praktyczną nauke jezyka handlowego. Po studiach uczyłam sie go w kontaktach z klientami. Nie mniej jednak sam rosyjski rzeczywiście nie jest za bardzo potrzebny, na ogół idzie w parze z angielskim.

Gość lichy
Więc wniosek z tego taki, że trzeba znać conajmniej dwa języki, najlepiej angielski plus jakiś inny np. ruski i koniecznie jakaś inna wiedza! ALe głównie chodziło mi oto, czy ruski jest teraz przydatny i czy będzie w przyszłości... czy warto się go uczyć. Z tego wszystkiego wynika, że chyba raczej tak. Pozdrawiam

Gość lichy
Więc szkolenie do perfekcji ruskiego czas zacząć ;p No i angielskiego, bo jak dla mnie ten język choć bardziej powszechny dla mnie jest trudniejszy. ;)

Gość ja to ja 2
a czym my handlujemy z byłym Związkiem Radzieckim? po za tym ze nie tak dawno handlowalismy miesem. wszyscy tylko ubieracie w piekne słowa - dajcie konkretne przyklady

Gość ja to ja 2
pindolicie jak w informatorach na wyzsze uczelnie - dajcie konkretne stanowiska, jakie można objąć po f. rosyjskiej i tylko jak napiszecie specjalista ds. marketingu, albo handlu, to napiszcie CZYM bedzie handlował ?

Gość moja droga z sąsiadami
zawsze będziemy handlować, ot, choćby ekspansja rodzimych firm odzieżowych i kosmetycznych. Znam osóbkę, która po filologii była właśnie marketingowcem w firmie handlującej balachami i innym żelastwem, po 4 latach awansowała na szefa sprzedaży.

Gość a ja handlowałam
częściami do podwozi kolejowych. Filolog - specjalista w dziale sprzedaży.

Gość lichy
ja to ja 2, hehe w sumie dobre pytanie ;) JAkie mozna konkretne stanowiska objąć po f. rosyjksiej? Słucham więcej wypowiedzi. A, i jak to częsćiami do podwozi??? W Rosji czy co???

Gość lichy
o Boże, dopiero teraz zwróciłam uwagę na to jaki byk strzeliłam w temacie. Zgubiłam 's'! - sorry ;)

Gość ja to ja 2
odziez to ruscy sami na bazar dowiozą :P no chyba ze my jezdzimy do nich na ich odpowiednik stadionu Xlecia :D

Gość ja to ja 2
no a tak poważnie, to podwozia kolejowe - nie wiem, elementy wagonów ? czy tez lokomotyw, no to już jest coś. no ale w tym przypadku po prostu i tak na wygranej pozycji stoi osoba ktora skonczyla mechanikę i budowę maszyn i zna rosyjski... no to dobra, handdlujemy miesem, ciuchami, elementami do podwozi....tylko ze stal jest tańsza na Ukrainie niz u nas..

Gość lichy
EEe do bani, jakoś nie uśmiecha mi się sprzedawanie mięcha czy jakichś części mechanicznych po filologii... już bym wolała zostać przy tym tłumaczeniu, przyjemniejsza chyba praca, można się czegos dowiedzieć. A tak to widzę, że nie ma nic lepszego do roboty po filologii.... Ech, jednak prawo będzie mnie musiało przywitać z otwartymi rękoma ;)

Gość lichy
Aa, Ja to ja 2, a Ty to też się nad filologią zastanawiasz? Czy nie ;>

w dzieciństwie mieszkalam w moskwie i sankt petersburgu; mówiłam po rosyjski biegle, przyjechalam tu....i koniec. nie mówiłam po rosyjsku i zapomniałam. nawet nie wiesz, jak tego żałuję. Ale w tym roku mam zamiar zapisać się na kurs jezyka rosyjskiego :-) wydaje mi się, że bardzo fajnie znać angielski->język zachodu oraz rosyjski->język wschodu w prasie pełno ogłoszeń, że poszukują osób ze znajomością języka rosyjskiego....

Gość 0007
Język rosyjski to jest przyszłość. Znać język wschodni i zachodni to super sprawa. Znam język rosyjski bardzo dobrze (kończyłam ten kierunek) i aby nie stracić umiejętności, bo w Polsce ten język jest teraz niepopularny, czytam literaturę rosyjską i czasami gadam do siebie w tym języku. :D Proponowano mi ostatnio tłumaczenie tekstu rosyjskiego, ale z pewnych względów propozycje odrzuciłam.

Gość lichy
k8, jak to? zupełnie zapomniałaś mówić? No w sumie szkoda, ale skoro kiedyś go umiałaś to szybko nauczysz się znowu. Nooo, wiadomooo, że fajnie. Bardzo Faajnie to jest znać jakikolwiek zagraniczny język. Taaaa pełno ogłoszeń? Ja jeszcze ani jednego nie widziałam! A do czego poszukują z taką znajomością? Do tłumaczenia? A tak sw oją drogą, to ile kosztuje przetłumaczenie jakiegoś tekstu na np. własnie rosyjski? Wie ktoś? ;)