Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość lichy

Język rosyjki.

Polecane posty

A ja nic z tych rzeczy! Z rosyjskim od dziecinstwa bylem osluchany ( jak z paroma innymi ), potem jeszcze zdazylem w szkole sie douczyc, a teraz innego uzywam na codzien, a za to po rosyjsku ostatnio przeczytalem ze dwie, albo trzy ksiazki i jestem przekonany, ze dla piekna jezyka warto sie go nauczyc, zeby tak ksiazke przeczytac, jak byla napisana - to tak, jakby za granice bez biletu, bez wizy! ( Wlasnie dokonczylem \"Opowiesci z Odessy\", \"Konarmie\", \"Dzienniki\" Izaaka Babla ( No, to odesski rosyjski - co za literatura! ). Wczesniej to czytalem po polsku, po francusku ( swietne tlumaczenia, ale po rosyjsku to jest dokladnie to! ). Nigdy nie myslalem, zeby tak, jak Wy: Oplaci sie... Nie oplaci..?

Super sprawa przeczytać , że komuś podoba się język rosyjski. Ja ten język bardzo lubię , bardzo lubie rosyjska kulturę, historię, a moim najwiekszym marzeniem jest zobaczyć jezioro Bajkał, być w tajdze i zwidzic największe miasta Syberii. Podziwiam mojego przedmówcę, który przeczytał Babla. Dla mnie on jest za ciężki, wręcz nieciekawy, ale ja mam innych ulubionych rosyjskich autorów - Szolochowa, Tołstojów i Gogola. Jeśli chodzi o pracę to mamy do czynienia z paradoksem, bo mimo iz jest bezrobocie to zaczyna na rynku brakować pracowników. Ale choc brakuje pracowników to bez znajomosci i ukladów pracy sie nie znajdzie. Tak więc te osoby, ktore skończyły filologie rosyjską i nie mogą znaleźć pracy muszą szukac znajomości. Może tu na forum znajdą pomocna dloń.

Niestety to prawda co napisała Amber... Jak ja bym chciała już pracować....siedze w tym domu i nic....Jak tu dostać prace , jeżeli ogłoszenia wypuszczane w gazecie lub internecie zazwyczaj są już obsadzone.....

Gość mlask.
nie davidek, no to wiesz, super, że tak dobrze znasz kilka języków, gratuluje i zazdroszcze (choć sama znam kilka, ale nie na tyle, żeby pokusić się o literature w tym jezyku, nie mówiąc już o tym, że przez maturą czasu na coś dodatkowego baaardzo mało). Ale wiesz, teraz rodzą się takie dzieci, że tylko myślą o jednym... co się opłaci, co się opłaci... Co muszę wiedzieć, a co mogę ominąć. Co mi się przy, a co nie. Wszystko związane z przyszłością, z kasą, każdy chce żyć jak najlepiej i każdy chce mieć pracę. Zapewne jestem jedną z takich. Ja też lubię rosyjski. I znam go. Ale głównie chodziło mi w moim pytaniu, czy warto go rozwijać do jakiegoś wyższego poziomu, czy będzie potrzebny w przyszłości, czy wystarczą mi takie podstawowe rzeczy. Bo jeśli bym chciała być tłumaczem, to już muszę duuużo więcej rzeczy wiedzieć, niż każdy inny prosty wielbiciel tego języka. A co do prac, to faktycznie, bez znajomości ani rusz. Więc mała mimi, moze rozejrzyj się gdzieś między znajomymi. Może ktoś zna kogoś... co mogłby Ci pomoc?

Gość mlask.
przed* przyda*

Gość upupuupup