Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zdesperowana...

Zimne ręce/

Polecane posty

Gość zdesperowana...

Mam 17 lat i od 13roku życia męczę się z pewnym problemem:/ Obojętnie jaka jest pora roku (chociaż to nasila się zimą) mam sine, zimne, czasami aż pomarańczowe ręce...Nie musze dodawać że ładnie to nie wygląda:( Czasami mam normalne..co roku z tym jeżdże do lekarza, za każdym dawają jakieś skierowanie (krew, jakieś bad. dopplera czy coś takiego, nawet rtg, bo mi czasami coś sie dzieje z tym palcem, taka wypukłość jest twarda)...Te badania nic złego nie wykazały. Dziwne jest to, że czasami jest zimno i moje dłonie wyglądają normalnie, a czasami jest wręcz gorąco i mam takie sine:( Nie wiem, może ktoś miałten problem? Dodam że miałam wiele maści, tabletek, maczałam ręce w roznych naparach i nic.

Gość Ona o ja
to moze masz jakies problemy z krazeniem...idz do lekarza pozdrawiam

Gość tukan
Czyżby zespół Raynauda? Musisz zmienić specjalistów niestety...

Zespół Reynaud..tak nazywa się ta choroba..to kłopoty krążeniowe, które często mijają po okresie dojrzewania..wiem, bo sama przez to przechodziłam-obolałe stawy, popuchniete palce, wiecznie zimne dłonie, czasem aż blade jak u truposza-gdy krew odpływała, no nie zułam ich normalnie:oubieraj ciepłe rękawice i czekaj -to wszytsko co możesz zrobić. Co prawda całkowicie mi nie przeszło, nadal mam wiecznie zimne ręce, ale już bez tych dodatkowych sensacji zdrowia życzę aha lekarz od takich spraw to ANGIOLOG - warto się zbadać

Gość zdesperowana...
No ale mnie nigdy nie bolały stawy...a jest na to jakieś lekarstwo czy coś? Rękawiczki zawsze nosiłam podwojne nawet zanim mi sie to zaczeło robić.

jeśli to faktycznie zespół Reynauda, to są środki, które łagodzą dolegliwości, ale zupełnie ich nie likwidują. a nie masz za mało ruchu? może jakieś niewielkie ciężarki itp.?

Gość zdesperowana...
Jeśli chodzi o ruch to często biegam, pływam, jeżdze na rowerze...a jakie to środki? Do jakiego lekarza mam z tym iść? Na razie byłam tylko u rodzinnego, który mi dawal te skierowania..

Gość gospochaaa
Zaburzenia krążenia obwodowego. Naczynia krwionośne są cały czas obkurczone, krew nie dopływa do palców i dlatego odczuwasz zimno. Trzeba usprawnić funkcje naczynioruchowe. Proponuję hartowanie dłoni pod wodą, po kąpieli w ciepłej wodzieprzez 40 sek "myj" a właściwie nacieraj ręce pod zimną bieżącą wodą. Wiem zę zimna ale skutek powinien być odwrotny, po chwili łapki zaczną się robić gorące. PO tym hartowaniu łąpek energicznie zaciskaj i otwieraj dłonie. Warto poprosić od lekarzo ogólnego skierowanie na zabiegi rehabilitacyjne (parafinę na dłonie) Wspaniale przekrwia i uelastycznia naczynia krwionośne. Parafinę można też kupić w aptekach i samemu robić zabieg, ale jest droga.

Gość Co się martwisz
Jest takie powiedzenie "Jak ktoś ma zimne ręce to ma gorąca du*e". To to się często sprawdza.

Gość ja słyszałam że raczej serce
:P